Önceleri, Paskalya bayramı sırasında Türkiye’de yaşayan Rumların yaparak Müslümanlara ikram etmesiyle hayatımıza girmiş Paskalya çöreği ama artık neredeyse her pastanenin, her fırının günlük menüsünde yer alıyor. Bir Hristiyan geleneği olan paskalya çöreği Türkiye’de yaşayan Rumların yaptığı haliyle fazlasıyla Türk bir çörek aslında. Dünyadaki diğer Paskalya çöreklerinin tariflerini de araştırdım ama hiç birinde bizdeki mahlebin verdiği tadı ve kıvamı veren bir malzeme göremedim. Genelde paskalya ekmeği adı altında daha az tatlı çörekler var. Paskalya çöreğinin yapılması paskalyanın, yeniden diriliş bayramı olması ve yumurtanın ise çok eski zamanlardan bu yana doğumu temsil etmesiyle ilgili. Ve tabi doğanın da yeniden canlanması ve dirilmesi ilk baharda olduğu için paskalya bayramı da nisan ayında kutlanır.
Benim için ise paskalya çöreği, güzel bir kahve eşliğinde sabahın erken saatlerinde yenildiğinde günün geri kalanı için mutluluk üretir. Genel olarak klasik kahvaltı yapmaya çalışsam da en sevdiğim kahvaltı kahve ile birlikte yenen ne tatlı ne de tuzlu bir çörekle veya Starbucks kurabiyemle yapılan kahvaltıdır.
Malzemeler (4 büyük çörek)
200 ml ılık süt
200 ml sıvı yağ
100 ml ılık su
170 gr şeker
4 yumurta (2 yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın)
4 tatlı kaşığı mahlep (baharatçılarda veya büyük marketlerde baharat reyonunda bulabilirsiniz)
10 gr kuru maya veya 20 gr yaş maya
700 gr un
Bardak ile ölçmek için buraya bakabilirsiniz: Ölçüler
Yapımı:
Yapım videolarını instagram hesabımdan izleyebilirsiniz:Link burada
Süt ve mayayı karıştırın
Yumurtaları ve şekeri ilave edip tel çırpıcı ile karıştırın.
Sıvı yağı ekleyin.
Mahlebi de karıştırdıktan sonra su ve unu ekleyebilirsiniz.
Unun tamamını ilk seferde eklemeyin çünkü yumurtanın büyüklüğü, ortamın sıcaklığı gibi değişkenler bile unun ölçüsünü etkileyebilir. Bu nedenle son 50 gramı eklemeden iyice yoğurun. Hatta 700+50 bile koymanız gerekebilir hamurun durumuna göre.
Hamurun kıvamı çok yumuşak olmalı ama asla elinize yapışmamalı.
Hamuru 30-60 dk (hamurun kabarma durumuna göre) sıcak bir yerde bekletin.
3-4 katına çıkması gerekiyor hamurun. Veya geceden yapıp buzdolabına koyun, sabaha mayalanmış olacaktır.
Bu ölçülerde 4 büyük çörek çıkıyor fotoğrafta görünenler gibi. Yarı ölçü ile sadece 2 çörek veya çok daha küçük boylarda 4 çörek de yapabilirsiniz.
Önce hamuru kaç çörek yapacaksanız o kadar eşit parçaya ayırın. Bu ölçülerde 4’e ayırıyoruz. Ayırdığınız hamurun her birini tekrar yoğurup 3 parçaya ayırın. Örgü modeli için en az 3 uzun parça olması gerektiği için tekrar üçe bölüyoruz. Mümkünse her bir parçayı ölçmeniz çöreğin görüntüsünü çok etkileyecektir. Hamurları ince uzun silindirler halinde yuvarlayın.
Yuvarlarken uç kısımlarının daha ince olmasına dikkat edin, böylece şekil verdiğinizde paskalya çöreğinizin ortası daha geniş uçları dar görünecektir.
Yuvarladığınız hamurlardan saç örgüsü yapın.
Tamamladıktan sonra yine 30 dk kadar bekletin.
Fırına vermeden önce üzerine her tarafını kaplayacak şekilde yumurta sarısı sürün. Özellikle birleşme yerlerine biraz fazla yumurta sürün çünkü oralar kabardığında ayrılacak ve içeriden yumurtasız kısım çıkacak.
Üzerine dövülmüş ceviz/fındık veya file badem serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında, 180 C’de fansız ayarda üzeri kızarana kadar pişirin.
Büyük çörekler için 30 dk, daha küçük olursa daha az zaman yeterli. Gözlemleyerek pişirin.
Afiyet olsun
Bu yazı daha önce 43183 kez okundu!
Bloğunuzu yeni keşfettim ve bayıldım. cevizli tarçınlı kurabiyenizi yaptım muhteşem oldu.Dün kuzenime yaptım herkes tarifini istedi.Şu anda eşime ve kızıma yaptım kurabieler fırında koku muhteşem tat muhteşem elinize sağlık. Sıkı takipçiniz olacağım güzel tariflerinizi bekliyorum. Sevgiyle tatlı tatlı kalın
Çok teşekkür ederim Aysel Hanım güzel yorumunuz için.
Sevgiler.
İyi günler ekmekler sayenizde Harika oluyor. Ancak ekşi mayalı Paskalya çöreği denemek istiyorum olurmu? Teşekkürler