Brownie Çikolatakolik Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Türkçe ismi pek hoş olmayan kek: Mudcake

Türkçe ismi pek hoş olmasa da aslında kekin kıvamını anlatmak için çok uygun. Mudcake yani çamur kek! Çamur kelimesi aslında kekin kıvamını çok iyi anlatıyor ama bence pek sempatik değil. Bu kıvam için başka bir kelime olmalı, biraz düşünmeliyim sanırım bu konuda.

Çok uzaklardan, Amerika birleşik devletlerinin Missisipi eyaletinden dünyanın her yerine yayılmış bir tatlı mudcake. Asıl adı mud pie, orjinal sunumunda üzerine çikolata sosu dökülüyor ve yanına kocaman bir top dondurma ekleniyor. Kimileri bu servis şeklinden dolayı Missipi nehrinden esinlenildiğini söylüyor. Kimileri 2. dünya savaşı sonrasında, şartların çok da iyi olmadığı dönemlerde, yapılışının basit olması ve çok doyurucu olması nedeniyle ev kadınlarının bu tarifi ürettiğini söylüyor.
Bana göre dünyaya yayılmasının en büyük sırrı içinde bolca çikolata bulundurması ve yerken aslında çikolata yediğinizi hissettiriyor olması. Çikolata sevmeyenlerin sayısı, çikolatakoliklerin sayısının milyarda biri bile olamayacağından, içinde bolca çikolata varsa gerisi kolay diyorum.

Malzemeler:
300 gr toz şeker
350 ml kahve(sade ve sert filtre kahve veya americano olmasını öneririm, nescafe evlerden uzak diyorum)
250 gr tereyağı
200 gr doğranmış bitter çikolata
2 yumurta
200 gr un
35 gr kakao

Bardak ile ölçmek için buraya bakabilirsiniz: Ölçüler

Şeker, kahve, tereyağı ve çikolatayı bir tencereye alın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Kaynama noktasına yaklaştığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Yumurtaları eklemeden önce karşımın iyice soğuduğundan emin olun ve yumurtaları ekleyerek mikser ile çırpın.
Un ve kakaoyu ekleyerek kek hamurunuzu oluşturun.

Kullanacağınız kalıp tamamen size kalmış, isterseniz kağıt kalıplarda cupcake olarak pişirin, isterseniz herhangi bir kek kalıbında, ya da brownie gibi görünmesi için kare bir kalıpta.

Benim kullandığım silikon kalıp, bildiğimiz klasik kek kalıplarının minyatür hali ve gerçekten yemeden önce uzun bir süre kendisini izlettirecek kadar güzel görünüyorlardı.

Önceden ısttığınız fırında 150 C’de 40-60 dk arası pişirin. Yani fırınınızın pişirme gücüne göre ayarlayın ve kürdan testi yaparak fırından çıkarmadan önce emin olun.
Kıvamını anlatabilmek için 1 saat boyunca yakın çekim yaptım ama hiçbiri gerçekte hissettirdiği yoğunluğu hissettirmedi diye düşünüyorum. Yine de 1 saatlik çalışmamdan bir kaç fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz.

Bu yazı daha önce 16100 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5.870 times, 1 visits today)

4 Yorum

  1. Elif’cim bu harika tarif için de sagol sayende baya bizi öğreniyoruz, isim konusuna gelince, hani biz cocuklari nazara karsı “çirkin” diye severiz ya, Amerikalılar da hesap “çamur kek” demişler buna bence:)

  2. Teşekkür ederim Şebnemcim, isim konusuna getirdiğin yorum çok iyi oldu, biraz daha sempatik görünmeye başladı artık isim 🙂

  3. Merhaba Elif
    Adaşa seslenmek de tuhaf oluyor 🙂
    Geç cevabım için kusura bakma.
    Baking powder olmayışı bu tarifi bu tarif yapan.
    Yoğunluğunun sırrı pişirilen çikolatada ve de kabartma tozu olmayışında.
    Teşekkürler
    Sevgiler

Bir Cevap Yazın