Az şekerli Fransız tatlar Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Fransız usulü, az şekerli, bol kakaolu, yoğun mu yoğun bir kek…

Eylül 2012. Başlığı biraz uzun oldu, farkındayım ama bu keki sadece kakaolu kek diye isimlendirmek haksızlık olur. Farklı bir damak zevkine hitap ediyor aslında. Az şekerli, yoğun ve bitter çikolata tadı isteyenler için bulunmaz bir lezzet. Ve Fransız pastalarının en belirgin özelliğini almış olarak bol tereyağlı.

Bu baz tarif yani kakaolu Fransız quatre quart tarifi. İçerisine istediğiniz çikolata parçalarını, fındık fıstığı veya karamel parçalarını ekleyebilirsiniz.

Eğer çok tereyağlı yoğun bir kek değil de hem hafif hem de nemli bir kek arıyorsanız bu linkteki tarifimi uygulamanızı öneririm.

Malzemeler:

  • 250 gr tereyağı
  • 250 gr şeker toz şeker
  • 5 yumurta
  • 200 gr un
  • 50 gr toz kakao
  • 1/2 paket kabartma tozu (5 gr)

Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu yazıya bakabilirsiniz.

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Çikolata ve kakao listesi

Kek kalıpları listesi

Tart ve kurabiye kalıpları listesi

Kuru meyve ve kuru yemiş listesi

Un listesi

Tartı listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Yapılışı:

  1. Tereyağını oda sıcaklığına getirin.
  2. Şekeri ekleyip çırpmaya başlayın.
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtaları tek tek ekleyerek mikser ile çırpın.
  4. Homojen hale gelen karışıma un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyin.
  5. 25*8 boyutlarında dikdörtgen bir kalıpta pişirin.
  6. 180 C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda yaklaşık 55-60 dk pişirin.
  7. İlk 15 dk sonunda fırından çıkarıp bir bıçakla üzerine çizik atın.
  8. Batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar kürdan testi yapın.
  9. Kekin üst bölgesine elinizle dokunduğunuzda çöken hamur elinizi çektiğinizde direk geri geliyorsa pişmiş demektir üst kısım.
  10. Ayrıca bu tür yoğun keklerde tamamen piştiğinin en önemli kriteri üst tarafta oluşan yarıkta dışarıya çıkan hamurun parlaklığının kaybolması ve tamamen mat olmasıdır. Kürdan kuru çıksa bile bu kısmı mutlaka bekleyin.
  11. Oda sıcaklığına geldikten sonra yoğunluğunu korumak için ben buzdolabında bekletiyorum. Oda sıcaklığında tereyağ tadı daha baskın oluyor, buzdolabında o tat kayboluyor yerine yoğun ve soğuk bir tat geliyor.Fransız usulü harika kakaolu kek

Bu yazı daha önce 72139 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 38.351 times, 1 visits today)

5 Yorum

  1. tarifleriniz gerçekten mükemmel. tam istediğim tarzda reçeteler. yulaflı kurabiyenizi ve ödüllü kurabiyeriniz evde çok tutuluyor, her hafta yapıyorum. kekinizi dün yaptım. çok yakışacağını düşündüğüm için bi portakalın rendesini ekledim. yerken portakalın tadını hafifçe hissetmek farklı bi lezzet kattı keke. ancak şekerin biraz arttırılması taraftarıyım. fırınım kekleri loaf kalıpta iyi pişirmediği için brownie kalıbımı kullandım ama keşke loaf olsaydı. umarım kitabınızı kısa sürede bitirirsiniz. tarfiler için teşekkür ediyorum, kolaylıklar diliyorum..
    http://instagram.com/p/Vi_tz-GdqK/

  2. Çok teşekkürler yorumlarınız ve güzel dilekleriniz için.
    Tarifler biraz benim damak tadıma göre düzenlendiğinden siz de yaparken kendi tercihlerinizle değiştirebilirsiniz tabi.
    Kurabiyelerin fotoğrafı çok güzel görünüyor, elinize sağlık, afiyet olsun.

  3. Merhaba, tarifleriniz arasında keyifle ve biraz da açgözlülükle dolaştım, hangisini deneyeceğimi şaşırdım, muhtemelen bunu gece yapmak iyi bir fikir değildi ama 😀 Sonuçta bu tarifi denedim, bayıldım doğrusu. Bir değişiklikle denedim, yumurtalardan biri yerine muz koydum harika bir aroma verdi. Yalnız kekin ortası bayağı kabarırken kenarları sönük oldu, acaba neden olabilir?
    Bir de, 4. adımda mikserle karıştırnaya devam mı edeceğiz?
    Teşekkürler şimdiden

  4. Merhaba Elif hanım,
    Adaş olunca hitap etmek tuhaf oluyor biraz 🙂
    Evet gece vakti ben de girmemeye özen gösteriyorum sonra kötü rüyalar görebiliyor insan 🙂
    4. aşamada da mikserle devam ediyorsunuz evet çünkü kabartma tozu az kullanıldığından çırparak havalandırmak gerekiyor keki.
    Kenarları kabarmadı dediğinize göre ince uzun kalıp kullanmadınız diye anlıyorum. Ben bu yoğun kekleri hep bu kalıpta pişiriyorum çünkü fransız mutfağında da bu kalıpla anılıyor bu kekler. O yüzden kabarmaması konusuna yorum yapamayacağım çünkü bir de ek malzeme var koyduğunuz. Tarifi değiştirmek çok kolay ama gösterdiği reaksiyonu anlamak için birkaç deneme yapmadan ve gözlem yapmadan fikir vermem zor. Biraz kimya deneyi gibi aslında bir tarifi oluşturmak. O yüzden bir tarif denediğinizde önce tamamen orjinaline sadık kalıp sonra ikinci denemede değişiklik yaparsanız o zaman değişikliğin neye neden olduğunu çok daha iyi anlarsınız.
    Kolay gelsin
    Sevgiler

  5. Cevabınız için teşekkür ederim Elif Hanım 🙂
    İnce uzun kalıp kullanmıştım, dikdörtgenin iki kısa kenar tarafı hiç kabarmadı, orta kısımda da kenarlarda hamur hizası aynen kalırken orta tepesi bayağı şişti hatta çatladı da. Enteresan oldu yani 😀 Ama lezzeti bir harika. Birkaç deneme daha yapıp sebebi tespit etmek mantıklı bir fikir teşekkür ederim.
    İyi günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir