Gnocchi kelimesi bir şey ifade etmiyorsa İtalya’ya henüz yolun düşmemiş demektir. Eğer Gnocchi kelimesi çok şey ifade ediyorsa, İtalya’da, muhtemelen kuzeyinde, nefis bir gnocchi yemişsin demektir. İtalya’ya gittiğin halde, pek bir şey ifade etmiyorsa, ya kötü yapılmış bir gnocchiye rastlamışsın demektir ya da bilinmeyen bu lezzeti denememişsin demektir.
Peki nedir bu gnocchi dersen anlatımı çok basit. Ama nasıl yapılır bu gnocchi dersen, işte o biraz zor… Kuzey İtalya’nın, özellikle Emiglia Romana ve Veneto bölgesinin en sevilen yemeklerinden gnocchi. İlk yemek grubunda, çorba veya makarnaya alternatif olarak yeniyor. Kendisi aslen tam bir makarna olmasa da, makarna soslarıyla yapıldığı için makarna tadında yeniyor. Bir çok yemekte olduğu gibi gnocchi için de bölgeden bölgeye değişen bir çok tarif var İtalyan mutfağında ama temeli haşlanmış patates, un ve yumurta aslında. Alternatif tarifler, bunların yanı sıra başka mazlemeler ekliyor; mesela tadını zenginleştirmek için ricotta, yoğunlaştırmak için tereyağı, hafifletmek için maydanoz, vb. Başka mutfaklara da taşınmış gnocchi, mesela Hırvatistan’da sıkça yapılan bir yemekmiş. Aynı zamanda hamuruna patates koymadan yapan fransızlar da, fırında beşamel sos ile pişirip, “gnocchi a la parisienne” yani Paris usulü gnocchi demişler kendisine.
Benim paylaşacağım tarif sadece temel malzemelerden oluşuyor yani haşlanmış patates, un, yumurta ve tuz. Malzemelere bakınca yapımı oldukça kolay görünüyor ama patates ağırlıklı bir hamuru işlemek ve ona şekil vermek biraz zahmetli oluyor. Ama yine de bu zahmete değecek bir yemek çıkıyor ortaya. Benim sos olarak paylaştığım, kuzey bölgesinde gnocchi ile en çok kullanılan sos tarifi ama başka makarna sosları ile de gnocchiyi tatlandırabilirsiniz. Buarada nasıl okunuyor bu gnocchi dersen, Türkçe’de çeşitli versiyonları var; nedense ben gnoççi diye okumakta ısrarlıydım ama bir İtalyan garsondan düzeltme uyarısı alınca doğru yolu buldum; artık “gnokki” olarak okuyorum.
Malzemeler: (4 porsiyon)
- 500 gr patates
- 250 gr un
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sos için malzemeler: (4 porsiyon)
- 500 gr çeri domates
- 200 gr pesto sos *
- 8 diş sarımsak
- Bolca zeytinyağı ve tuz
Yapımı:
- Patatesleri bol su ile iyice haşlayıp, soyun, tam soğumadan ezerek püre haline getirin.
- Yumurta, un ve tuzu ekleyerek yoğurun.
- Patatesin tazeliği ve kıvamı hamuru etkileyeceğinden, şekil verecek kıvama ulaşmak için ekstra un koyabilirsiniz.
- Ama patates, koyduğunuz tüm unu çekebilir, bu nedenle normal bir hamur kıvamına gelmesini beklemeyin.
- Hamur una bulanmış haldeyken şekil verebiliyorsanız, ideal hamur kıvamına ulaşmışsınız demektir.
- Hamurdan 2 cm genişliğinde silindir şeritler oluşturun ve 1.5 cm genişliğinde kesin.
- Üzerine çatalla baskı yaparak desen oluşturabilirsiniz.
- Kestiğiniz hamuru bolca unlayarak dinlenmeye bırakın, buzdolabında 1-2 saat beklemesi biraz katılaşmasına ve pişirmeye yardımcı olacaktır.
- Gnocchi’nin haşlanma süresi sadece 3 dk’dır, buna mutlaka uyun, aksi takdirde çok yumuşak ve içi su dolu, tatsız bir gnocchi elde edersiniz.
- Gnocchiyi pişirmeye başlamadan sosu pişirin ve beklemeye alın, pişen gnocchiyi ise hemen sosa ilave ederek 4-5 dk sos ile çevirin.
Sos yapımı:
En kolay ve en lezzetli makarna soslarından biri aslında bu tarif ve başka makarnalarla da rahatça uygulayabilirsiniz.
- Sarımsağı zeytinyağında 1-2 dk kavurun.
- Pesto sosu ekleyin ve 1 dk karıştırın.
- Sadece ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri ekleyin ve sadece 1 dk pişirin.
- Tuzu ilave edin.
Sosunuz hazır!
* Pesto sosu hazır olarak marketten alabilir veya daha önce paylaştığım pesto tarifinden kendiniz yapabilirsiniz.
Gnocchi tarifini zahmetli bulduysanız ama tadına bakmak için sabırsızlanıyorsanız, Metro markette dondurulmuş olarak bulabilirsiniz ya da İtalya’ya gidecek olanlara sipariş verebilirsiniz, benden söylemesi…
Afiyet olsun.
[instagram-feed]
Bu yazı daha önce 95792 kez okundu!
Bir kaşık salça ile pembe renkli, bir avuç roka ve maydonoz (iyice kıyılmış) ile yeşil renkli gnocchiler yapabilirsiniz, aynı tabakta üç renkli gnocchiler 😉
Yumurta iriyse un miktarını azaltmakta fayda var(200 gr.)
Sos çok lezzetli görünüyor, en kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler..
Ayrıca baştaki g harfini okumuyoruz, o harfide biraz uzunca telaffuz ediliyo: noğkki gibi..
Açıkçası gnocchi olmasa sizinle karşılaşamayacak olmam üzücü olurdu ve ne şanslıyım ki bunu en sevdiğim şeye borçluyum gnocchi 🙂 bir programda izlemiştim yumurta olarak kaz yumurtası kullanıyorlardı ama her türlü enfes olduğuna eminim .. Sizi gönülden tebrik ederim hem bu güzel bloğunuz hem de tarifleri en yalın temel halleriyle bize sunduğunuz için başarılarınızın devamını dilerim sevgiler ..
Selam Esra,
Güzel sözlerin ve dileklerin için çok teşekkür ederim.
Sevgiler
merhaba,
akşam ilk kez (hem yapmayı hem tatmayı denedim ), hamuru metrodan alarak yaptım ,ya kullandığım ürünle alakalı yada benim beceremediğim birşey olduğunu düşünüyorum eksik olan birşeyler vardı , ilk denememde keyfim kaçınca hamur tutarak yapma düşüncesi biraz daha sonraya kaldı 🙁
Merhaba,
Yazının başında bahsettigim tam da buydu. Kötü bir gnochhi ilk tadım icin boyle bir sonuc yaratabilir. Benim de ilk tadımım kotuydu üstelik Roma’da yemiştim. Türkiye’de hazır olarak alıp denediğim bir marka olmadı ama simdi sizin icin bir arastiricam, üzüldüm sonucun kotu olmasına.
[…] buradan […]
Uzun zamandır denemeyi istediğim bir tarifti ve dün akşam denedim.Hamurun bu kadar zorlayacağını tahmin etmemiştim yapımı saatlerimi aldı yemesi 5 dk. Yalnız tek sıkıntım pişip pişmediğini anlayamadım ve bayağı pişirdim gnocchileri .Sanırım biraz şanslıydım ve tadı ve hamurlar bozulmadı 🙂 Bir gnocchi nin pişip pişmediğini tam olarak nasıl anlayabiliriz ?
Merhaba Suheda hanım,
Ben de ilk denememde hamurdan böyle bir zorluk beklemiyordum, anlıyorum sizi.
Diğer sorunuza gelince; Gnocchi piştiğinde suyun yüzeyine çıkar.
Afiyet olsun
Sevgiler