Çikolata Yapımı Çikolatakolik Tatlı Hayat Tarifleri

Evde çikolata yapımı:Bol fındıklı, bol fıstıklı, tam da istediğiniz gibi çikolatalar…

çikolata1

Evde çikolata yapmak denildiğinde çok sofistike bir iş gibi görünebilir gözünüze ama çikolata yapımı tamamen çikolatanın işlenmemiş, ham hali olan kuvertür çikolatayı güzelce eritmek ve eklemek istediğiniz malzemeleri ekleyerek kalıba dökmekten ibaret. En basit yapım olan bu tarifte sadece 5 dk içerisinde hayal ettiğiniz bol fıstıklı veya bol fındıklı veya bol bademli çikolatayı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler kullanacağınız çikolata kalıbının kapasitesine göre değişeceğinden ben 120 gr kapasiteli slikon tablet çikolata kalıbını baz alarak ölçüler vereceğim. Kendi kalıbınıza uyarlamak size kalmış. Çikolata kalıbını nereden alabilirim derseniz google size yardımcı olacaktır.

Malzemeler: 120 gr tablet çikolata için

  • 90 gr bitter çikolata (%70 kakao) veya sütlü çikolata veya beyaz çikolata ama mutlaka kuvertür çikolata
  • 30 gr fındık içi, şam fıstığı içi veya badem veya kuru meyve

Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.

Çok basit olduğunu anlattım ama şimdi biraz teknik konulara girmem gerekiyor. Bunlar ilk okuduğunuzda zor gelebilir ama zamanla çikolatanın dilinden anlamaya başladığınızda çok rahatça çikolata ile çalışabiliyor olacaksınız.

Çikolata eritme teknikleri:

Ben-Marie usulü:

Küçük bir sos tenceresine bir miktar kaynar su doldurun. Su eklediğiniz kabın ağız kısmı içine çikolata koyacağınız kabın tabanından daha küçük olmalıdır. Üstte kalan kabın içerisine su geçmeyecek şekilde suyun üzerinde kalmalıdır. Üste koyduğunuz kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin ve ara sıra karıştırarak erimesini bekleyin. Buraya kadar bildiğiniz ben-marie tekniği veya aşina olduğunuz diyelim ama işin püf noktası yani çikolatayı pasta için değil de çikolata yapmak için erittiğinizde dikkat etmeniz gereken kurallar var.

Çikolatanın çeşidine göre kabın kaynama ısısını ayarlamanız gerekiyor. Bitter çikolatayı eritirken ocak orta ateşte, sütlü çikolatayı eritirken biraz daha kısık bir ateşte ve beyaz çikolatayı eritirken en kısık ayarda olmalı. Çikolatayı gereğinden fazla ısıya maruz bırakırsanız pişer ve içinde pütürcükler oluşur. Hatta beyaz çikolata yüksek sıcaklığa en kötü tepkiyi verir ve eritmeden önceki halinden de katı bir hal alır.

Bir diğer önemli konu ise çikolatanın tamamını tek seferde eritmeyip, 1/4 kadarını ayırmanız ve çikolatanın 3/4’ü eridikten sonra hatta ocaktan aldıktan sonra geri kalan 1/4’ü ekleyip karıştırarak erimesini sağlamanız gerekir.

Mikrodalga Fırında Eritme

Çikolata eritmek için diğer bir yöntem (benim kullandığım yöntem aynı zamanda) mikrodalga fırın kullanmaktır.

Çikolatayı çok küçük parçalar halinde doğradıktan sonra, hatta kalın bir kuvertür bloğu ise rendeleyebilirsiniz de, düz ve geniş bir tabağa (cam/porselen/seramik) alın ve elinizle iyice yayın.

Bitter çikolata için 80 watlık ısıda, sütlü çikolata için 50 watlık ısıda ve beyaz çikolata için 30 watlık ısıda fırını çalıştırın. Bu ısı seçeneği 1000 üzerinden gösteriliyorsa eğer fırınınızda, 800,500 ve 300 olarak verdiğim değerleri kullanabilirsiniz. Tüm çikolatalar için geçerli olmak üzere, 30 saniyelik aralıklar halinde fırını çalıştırın ve her 30 sn sonrasında tabağı dışarı alıp hafifçe karıştırın. Bu şekilde eriyene kadar devam edin. Çikolata miktarına göre bu süre uzayabilir ama kesinlikle tek seferde 1-2 dk fırını aralıksız çalıştırmayın, aksi takdirde çikolatanız yanar.

Yine aynı şekilde çikolatanın tamamını tek seferde eritmeyip, 1/4 kadarını ayırmanız ve çikolatanın 3/4’ü eridikten sonra geri kalan 1/4’ü ekleyip karıştırarak erimesini sağlamanız gerekir.

Böyle yazınca bana bile oldukça sofistike göründü ama inanın göründüğü gibi değil ve yaptıkça çikolata ile dost olup harikalar yaratmak elinizde.

İki yöntemden biriyle erittiğiniz çikolata ile fındık, fıstık, badem, istediğiniz malzemeyi karıştırarak kalıba koyabilir veya bu malzemeleri önden kalıba koyup üzerine çikolatayı dökebilirsiniz. Sonrasında kalıbı düz duracak şekilde buzdolabına yerleştirin ve en az 2 saat bekletin. Sonrasında ince uçlu bir bıçak yardımı ile kalıbın kenarlarından hafifçe çikolata ile kalıbın ayrılmasını sağlayın. Ardından yine yavaş ve dikkatli hareketlerle çikolata tabletinizi çıkarın. Hepsi bu!

Cafelontano’daki diğer çikolata tarifleri için tıklayınız.

[wdi_feed id=”1″]

Bu yazı daha önce 75441 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 29.829 times, 3 visits today)

6 Yorum

  1. Elif hn , kuvertür de tercihiniz hangi marka?benim özellikle browni ve kurabiyeler için callebaut ve valrhona arasında yoruma ihtiyacım var …

  2. Elit benim ilk kullandığım kuvertur markası, onunla valrhrona Arasındaki fark siyah la beyaz kadar çok Fakat callebaut ta aynı grupta anılmasına rağmen ciddi bir fiyat farkı var aralarında o Yüzden kararsız kaldım buna değecek bir fark mı yoksa markanın (valrhrona )fiyat politikası Yüzünden mi ondan emin olamıyorum

  3. Valhrona kesinlikle çok kaliteli ama pasta yaparken daha düşük bir kalite kullanabilirsiniz bence. Çikolata yapacağınız zaman Valhrona tercih edebilirsiniz.

  4. merhaba elimde bir miktar çikolata var çok değil ama bir kaç kek ve kurabiyeyi kurtarır bitter ve çok sert geliyor bana acaba elimdeki kuvertürleri sütlü hale getirmenin ya da yumuşatmanın bir yolu var mı? sevgileeer

  5. Merhaba,

    Bende de aynı şekilde yanlışlıkla aldığım %80 kakaolu bir çikolata mevcut şuan.
    Klasik bir tarif içerisinde şeker oranını değiştirerek tadını dengelemek pek hoş sonuçlar doğurmaz diye girişmedim.
    Mozaik pasta için kullanıyorum, normalde %50 sütlü, %50 bitter gerekiyor, %70 sütlü ve %30 ekstra bitterden koyunca dengelenmiş oluyor.
    Aynı şekilde iki çikolatayı içeren tarifleri bu şekilde değiştirip deneyebilirsiniz bence.
    Ya da sütlü çikolata ile birlikte eritip kalıp çikolata yapabilirsiniz.

    Kolay gelsin, sevgiler
    Not:Yorumunuz blogunuzu keşfetmeme vesile oldu, çok güzel bir blog 😉

Bir Cevap Yazın