Kitabın cheesecake tariflerini güncelliyorum bugünlerde. Ve sonunda istediğim gibi bir taban yapabildim. Hem yumuşak hem çok lezzetli hem de kara. Bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üç çikolatayı da kullandım bu tarifte. Aslında her zaman bitterden yana tercihim ama üçü bir araya gelince çok güzel bir birleşim oluyor. O nedenle üç çikolatalı tatlara hep bir ilgim vardır. Ama yine de kapanışı bitter çikolata ile yaparak üzerine bolca bitter çikolatalı ganaj döktüm.
Malzemeler:
Taban için:
- 150 gr beyaz un
- 110 gr tereyağı
- 70 gr toz şeker
- 25 gr kakao
- 1 yumurta
Yapılışı:
- Oda sıcaklığında eriyen tereyağını mikser ile çırpın. Şekeri ilave edip tekrar çırpın.
- Yumrtayı ilave edip çırpın.
- Un ve kakaoyu da ekledikten sonra çırpmaya devam edin.
- Hamur toparlandığında 24 veya 25 cm çapında yuvarlak kelepçeli bir kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip üzerine bu hamuru yayın ve elinizle bastırarak düzleştirin.
- Kenarlarını bastırarak aynı hizada olmasını sağlayın.
- 160 C önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 12 dk pişirin ve soğumaya bırakın.
Cheesecake için malzemeler:
- 900 gr taze krema peyniri
- 4 yumurta (oda sıcaklığında)
- 200 gr toz şeker
- 200 ml taze krema
- 1 kahve kaşığı vanilya aroması
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 100 gr bitter, 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolata
Çikolatalı Ganaj İçin Malzemeler
- 100 gr krema
- 70 gr bitter kuvertür çikolata
Yapılışı:
- Peyniri krema haline gelene kadar çırpın.
- Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin.
- Çikolatalar hariç diğer malzemeleri koyarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.
- Karışımı üç ayrı karıştırma kabına eşit şekilde paylaştırın*
- Mutfak tartınız var ise karışımı hazırlamaya başlamadan kabın ağırlığını ölçerek not alın. Karışım hazırlandığında tekrar ölçerek karışımın ağırlığını bulun.
- Çikolataları ayrı ayrı kaplarda bain mairie usulü ile veya mikrodalgada eritin.
- Cheesecake karışımını eşit ağırlıklarda üçe bölün ve her birini bir renk çikolata ile karıştırın.
- En alt kata bitter çikolatalı karışımı koyun. Diğer karışımları dolaba kaldırın. Bitter karışımını koyduğunuz kalıbı ise dondurucuya koyun. Böylece bir üst kat döküldüğünde içine diğer karışımın içine sızmayacaktır.
- Hatta beyaz çikolatalı karışımı da dondurucuda bekletebilirsiniz. İçlerinde en akışkan olan o.
- 30 dk sonra sütlü çikolatalı karışımı bitter çikolatalı karışımın üzerine yavaş hareketlerle dökün ve dondurucuya kaldırın. Beyaz karışımı da dondurucuda tutmaya devam edin.
- 30 dk sonra beyaz karışımı da yavaş hareketlerle ilave edin.
- 165 C önceden ısıtılmış fırında 1:15 dk pişirin. Fırın ayarı farklı olması durumunda kenarları iyice sert ama orta kısmı hafif sallanır şekildeyken fırını kapatın ve en az 1 saat içinde dinlendirin.
- Fırını ısıtmak için açtığınızda fırına dayanıklı bir büyük kap veya küçük 2 adet güveç kabına su doldurup fırının tabanına yerleştirin. Pişme esnasında cheesecake’in ihtiyaç duyduğu nemi bunlar sağlıyor olacak. Bu da çatlak oluşmasını engelleyecek.
- Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından buzdolabında en az 1 gece bekletin.
- Kalıptan çıkarmak için buzdolabında donmasını bekleyin. Ertesi gün kalıptan çıkarın ve üzerine çikolatalı ganaj dökün.
Bitter Çikolatalı Ganaj Yapımı:
Ganajı hazırlamak için kremayı ocakta hafifçe ısıtın. Kenarlarında kabarcıklar oluştuğunda ocaktan alın. Doğramış olduğunuz çikolataya döküp, çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Ganajı sadece 5 dk beklettikten sonra cheesecake’in üzerine dökebilirsiniz.
Ganajı yukarıda anlatıldığı şekilde hazırlayın. 5 dk oda sıcaklığında beklettikten sonra dökme aşamasına geçebilirsiniz.Dökme işlemi için hafifçe ucu olan bir kap da kullanabilirsiniz, belki pratik kazanana kadar daha kolay olur. Direk bir cam kaseden de dökebilirsiniz. Önce üst kısımdaki orta noktadan başlıyorsunuz dökmeye. Yavaş hareketlerle ve bekleyerek yanlara doğru bir daire çizerek genişletiyorsunuz. Ama bunu yavaş hareketlerle yapın ki üzerinde kalın bir dolgu oluşsun. Bu şekilde iç noktadan dışarıya doğru gelmiş oluyorsunuz. Dairenin son halkası olan yerde yani kenarlara taşacak olan alanda çikolatayı dökerken biraz daha fazla beklemeniz gerekiyor. Aynı noktada ne kadar fazla beklerseniz o kadar çok çikolata dökmüş olursunuz. Kenarların yanlardan akma görüntüsü için burada biraz fazla çikolata kullanmak gerekli. Eğer çikolata artarsa tekrar üst kısımda daha önce döktüğünüz alana asla dökmeyin. Üstteki pürüzsüz görüntüyü bozup dalgalanma yaratacaktır. Bir de çikolata soğudukça renk değiştirdiğinden sizin ilk döktüğünüz ile son dökülenin tonları farklı olacaktır. Artan çikolata olursa onu yanlara dokundurarak dökmek daha doğru olur. Çikolata dökme işlemini yaptıktan sonra en az 30 dk buzdolabında bekletmek gerekiyor yine pastayı.
Bu yazı daha önce 14082 kez okundu!