Cheesecake Pasta Kitabım Tatlı Hayat Tarifleri

Mozaik Cheesecake

Mozaik desenini neden bu kadar çok sevdiğimi daha önce hiç sorgulamamışım meğer. Aslında onda karmayı, dengeyi, siyah ve beyazın tek oluşunu gördüğümü fark ettim. Ve de hayatımdaki her şeye böyle bakabilmeyi diledim kendime. Hatta dilemekle kalmadım, buna oldukça fazla zaman ayırmayı hedef edindim kendime. Farkındalığımı yükseltmek bu günlerdeki en önemli gündemim..

Cheesecake’e gelecek olursak; sade ve çikolatalı dolgunun mozaiği ve altında nefis bir tabanla karşınızda. Mutfakta hazır ürün kullanımımı en aza indirmek için de oldukça çaba sarf ediyorum. Bu cheesecake tabanını oluşturmak da bunun bir parçasıydı. Fazlasıyla araştırdım, denedim ve ortaya hazır bisküvi ile yapmaktan bile kolay, nefis bir ev yapımı cheesecake tabanı çıktı. Bunu yaptığınız diğer cheesecakelerde de uygluyabilirsiniz. Arada içine badem, fındık tozu filan da karıştırabilirsiniz başka tariflerimde rastlarsanız.

Malzemeler: (23-24 cm çapında yuvarlak kelepçeli kalıp) 12-14 kişilik

Taban için:

  • 140 gr beyaz un
  • 110 gr tereyağı
  • 70 gr toz şeker
  • 25 gr kakao
  • 1 yumurta

*Kullandığım malzemeler için bu sayfaya bakabilir buradaki tablodan bardak kaşık ölçüsüne çevirebilirsiniz.

Yapılışı:

  • Oda sıcaklığında eriyen tereyağını mikser ile çırpın. Şekeri ilave edip tekrar çırpın.
  • Yumurtayı ilave edip çırpın.
  • Un ve kakaoyu da ekledikten sonra çırpmaya devam edin.
  • Hamur toparlandığında 23 veya 24 cm çapında yuvarlak kelepçeli bir kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip üzerine bu hamuru yayın ve elinizle bastırarak düzleştirin.
  • Kenarlarını bastırarak aynı hizada olmasını sağlayın.
  • 160 C önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 12 dk pişirin ve soğumaya bırakın.

Cheesecake dolgusu:

  • 150 gr bitter kuvertür çikolata
  • 750 gr taze krema peyniri
  • 200 gr toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
  • 5 cl su

Hazırlanışı:

  1. Peyniri krema haline gelene kadar çırpın.
  2. Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin.
  3. Çikolata ve su  hariç diğer malzemeleri koyarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.
  4. Bu karışımdan 250 gr ayırın ve içine ben-marie usulü ile veya mikrodalga fırında erittiğiniz çikolatayı ve suyu ekleyin.  Pürüzsüz hal alana kadar çırpın.
  5. Tabanın üzerine önce sade karışımın tamamını koyun.
  6. Çikolatalı karşımdan ise kaşık kaşık alarak yer yer boşluklar bırakarak sade karışımın üzerine ilave edin.
  7. Çikolatalı karışımı çok yaymadan dar bir alana üst üste koyarak çikolatanın sade karışımın içine girmesini sağlayın.
  8. Arada bir hafifçe sallayın ki çikolatalı karışım tabana doğru hareket etsin. Bir ince uçlu bıçakla çikolatalı karışımı yaymadan içine doğru bastırın.
  9. Çikolatalı karşımı yerleştirdikten sonra bir bıçak alın ve  cheesecake’e batırıp hiç çıkarmadan dairesel hareketler yaparak çikolatanın sade karşım içinde çizgiler oluşturmasını sağlayın.
  10. Cheesecake kalıbının tabanını folyo ile iyice sarın, birkaç kat olacak şekilde.
  11. İçine sıcak su koyduğunuz hafif derin bir tepsiye koyun ve fırına bu şekilde koyun.
  12. Tepsideki su buhar yaratarak cheesecakein üst kısmında çatlat oluşmasını engelleyecek ve nemini kaybetmeden pişmesini sağlayacak.
  13. Önceden ısıtılmış 160 C fırında 30-35 dk fansız ayarda pişirin.
  14. Kenarları iyice sert ama orta kısmı hafif sallanır şekildeyken fırını kapatın ve 15 dk  içinde dinlendirin.
  15. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından buzdolabında en az 3-4 saat ama en güzeli en az 1 gece bekletin.
  16. Keserken bıçağı tek hareketle tabana indirin ve tabandan sıyırarak çekin, tekrar yukarı kaldırmayın ve bıçağı her seferinde temizleyip öyle kesin.

Bu yazı daha önce 18626 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 10.026 times, 1 visits today)

17 Yorum

  1. Çok tesekkur ederim Nursen hanım. Bence de geleceğe bakalım 🙂 Umarım paylaşımlarımdan bol bol keyif alırsınız bundan sonra. Görüşmek uzere, tekrar teşekkürler.

  2. Merhaba,
    Tarifiniz gercekten cok guzel gorunuyor ancak bir sorunum var. Ben Kanada’da yasiyorum ve adi gecen krema peynirinin burada neye denk geldigini veya onun yerine ne kullanabilecegimi bilemiyorum.
    Yardimci olabilirseniz cok sevinirim, tesekkurler.

  3. Kusuruma bakmazsaniz bir sorum daha olacak. Krem peynir ve krema peyniri ayni sey midir? Bu ara hangi tarife baksam krema peyniri yaziyor ve ben ne oldugunu anlayamadim.

  4. Merhaba Canan,

    Krema peynirini “cream cheese” olarak bulabilirsin Kanada’da. Taze kremadan üretilen peynirdir. Türkiye’de krem peynir denildiğinde çok geniş bir ürün gamını ifade ediyor yani labne de eritme peyniri de bunun içine giriyor. O nedenle ben daha spesifik belirtmek istedim. Taze krema peyniri veya sadece krema peyniri yazması gerekiyor üzerinde. Çok daha hafif ve tatlı yapımına uygun olan peynirdir bu. Labne de taze kremadan üretiliyor ama o daha tuzludur. Markete gittiğinde peynirin bir köşesinde mutlaka krema peyniri yazısını aramalısın. Umarım yardımcı olmuştur.
    Sevgiler

  5. Merhaba,
    Yanitiniz icin cok tesekkurler. Sizden edindigim bilgilerle markette elimle koymus gibi buldum Philadelphia creem cheese’i. Uzerinde cheesecake resmi var. Tekrar tesekkurler.

  6. Merhaba Elif abla,
    Ben bu cheescake i deneyecektim ama diğer tariflerde krema varken bu tarifte neden krema yok kafama takıldı bide bu 12. maddeyi anlamadım Çikolatalı karışımı çok yaymadan dar bir alana üst üste koyarak çikolatanın sade karışımın içine girmesini sağlayın bunu nasıl yapıcaz beni aydınlatırsan çok sevinirim hemen denemek istiyorum çünkü teşekkürler

  7. Zeynepcim kusura bakma, yeni gördüm yorumu. Geç kalsam da cevap vereyim:Taze krema peyniri var bunda da diğerlerinde olduğu gibi. Kremanın kendisi her tarifte olmaz ama taze krema peyniri dediğim peynir olmazsa olmaz.
    12. maddede demek istediğim; önce sade dolguyu döktün ve yaydın, sonra çikolatalı karışımı kaşıkla ayrı ayrı yerlere koyman gerekiyor. Koyarken diğer koyduklarında aralarında mesafe olması lazım. Her bir kaşığı da yaymadan koyup, üzerine tekrar bir kaşık daha koyman lazım. Üst üste koyduğunda ağırlığı ile aşağı inmiş olacak.
    Umarım anlaşılır olmuştur.

  8. Siz hangisini kullandınız peki labne mi krem peynir mı? Labnenin yağ oranı az olduğundan philadelphia krem pegnirle yapılan yabancı tarifleri labneyle dendiğinde tutmuyor çünkü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir