Lezzeti anlatmak için isimde bu malzemelere yer vermek bile yeterli sanırım. Bir de şöyle anlatabilirim; bir fırınım olsa her sabah çıkartırdım bu çörekleri. Ve eminim çok müptelası olurdu 🙂 Hatta biraz düşündüm acaba bu lezzeti kendim yarattım diye saklasam mı tarifini ama sonra fırın açma ihtimalim çok çok uzak olduğu için vazgeçtim. Misyonuma devam ederek paylaşmaya ve dokunduğum hayatlarda fark yaratmaya karar verdim.
Malzemeler:
- Hamur için: 200 ml süt (oda sıcaklığında)
- 150 ml su (oda sıcaklığında)
- 150 gr şeker
- 550 gr un + ekstra hamur açmak için
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 yumurta
- 1/2 çay kaşığı tuz
Sos için Malzemeler:
- 400 gr tahin
- 100 gr bal
- 6 tatlı kaşığı tarçın
Yapımı:
Hamur için süt, su, maya ve yumurtayı derin bir yoğurma kabında çırpıcı ile elde çırpın. Şekeri ve tuzu ekleyip çırpmaya devam edin.
İlk etapta unun 500 gramını ekleyin, kalan 50 gramı hamurun kıvamına bağlı olarak sonradan ekleyebilirsiniz. Elinize hafifçe yapışıyor olabilir, homojen olması sonrası mayalandırma için bekletebilirsiniz.
Mayalanma oda sıcaklığında 1-2 saat içinde olabilir, ortamın sıcaklığına bağlı olarak veya akşamdan hamur yapıp buzdolabında 7-8 saat içinde mayalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda şekil vermeden önce 20-40 dk oda sıcaklığına gelmesi için beklemeniz gerekir.
Hamur mayalandıktan sonra şekil verme işlemine bağlayabilirsiniz.
Sosu hazırlamak için bir kase içinde tüm malzemeleri karıştırın.
Hamuru 6 eşit parçaya bölün. Eşit olduğundan emin olmak isterseniz tartı kullanabilirsiniz. Benim hamurumda her bir top yaklaşık 180 gr oldu.
Tezgahın bir kısmını hamur açmak için, bir kısmını da hamurları sosu ile birlikte üst üste dizmek için kullanmanız gerekecek. Yerleşiminizi buna göre ayarlayın.
Hamurların her birini 30-40 cm çapında yuvarlaklar olarak açın. İlk açtığınız hamurun üzerine sosunuzun 1/6’sını koyun ve fırça ile yayın. Üzerindeki sos çok yoğun gelebilir gözünüze ama hamuru daha sonra daha incelteceksiniz, dolayısıyla yoğunluk da azalacak.
Diğer 4 hamuru da aynı şekilde açıp, önceki hamurların üzerine ekleyip, üstüne sosu sürün. Son hamuru diğerlerinden biraz daha büyük açın. Diğer hamurların üzerine koyduğunuzda fazla gelen bu miktarı en alt katmanın altına kıvırarak hamuru kapatmış olacaksınız. Böylece hamuru bu şekilde açarken yanlarından soslar çıkmamış olacak.
Son kata sos sürmeden önce tüm hamuru merdane ile sağa sola doğru inceltin. Hamuru bu şekilde önceki boyutunun iki katına çıkacak şekilde genişletin ve bir yandan da şeklini kare olarak değiştirin.
Son olarak üst kata sos sürün. Hamuru 3 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Sonrasında hamuru yani dolayısıyla şeritleri ortadan tek bir sefer kesin. Her bir şeritin yarısını diğer yarının üzerine koyun ve elinizle hamuru inceltin. Hamur bu şekilde boydan ve enden iki katına çıkmış olacak.
5-6 cm genişliğe ulaşan hamurun iki yanından kaldırarak üstte kenarları birleştirin. Böylece hamurları üst üste koyduğunuz için oluşan katmanlar üste çıkmış olacak ve katlar görülecek.
Oluşan bu şeriti ortadan başlayarak dolayın ve tepsiye koyun. Diğerleriyle ve tepsinin kenarı ile en az 4 cm boşluk olmalı aralarında. Şekil için aşağıdaki fotoğrafları incelemenizi rica ederim. Çünkü bu çöreğin görüntüsünün sırrı katmanların üstte kalması ve pişerken daha da belirginleşmesi.
Şekil verdikten sonra 30-45 dk daha bekleterek kabarmasını sağlayın. 180 C önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda sadece 12-15 dk pişirmeniz yeterli. Fırınınıza göre süre değişebilir, üstü kızardığında alabilirsiniz.
Bu yazı daha önce 9087 kez okundu!
elif hn merhaba,
şekil için aşağıdaki fotoğraf derken ?çöreğin pişmiş halini mi kasdediyorsunuz üstteki resim ? yoksa şekillendirme aşaması varmı ki varsa bende açılmadı ?
Jülide hanım,
Evet fotograf eksik olmus, en kisa zamanda guncelleyecegim. Siz hashasli çörek yazısındaki fotoğraflara bakabilirsiniz isterseniz.
Sevgiler