Aslında kek demek epey bir hafif kalıyor bu yoğun tada.Fransız mutfağında pasta denildiğinde bu tür tatlılar anlaşılır ama bizim dilimizde pasta denildiğinde ille de kat kat bir pasta görmek isteriz. Ben bu seferlik Fransız orijinaline sadık kalarak pasta demeyi tercih ediyorum. Siz de denedikten sonra ne olarak adlandıracağınıza kendiniz karar verebilirsiniz.
Yoğunlaştırılmış süt nedir diye sorarak başlamak gerek bu tarife öncelikle. En basit haliyle yoğunlaştırılmış süt, sütü kaynatarak içindeki su taneciklerinin buharlaşmasını sağlamak ve bu şekilde sütün özüne ulaşmak denilebilir. Peki neden sütün özüne ulaşmak isteriz? Özellikle dondurma yapımında içinde su tanecikleri bulunduran süt kullanılması, dondurmanın buzlu olmasına neden olur. Kaymak gibi bir dondurma için mutlaka yoğunlaştırılmış süt kullanılmalıdır. Bir kekte veya kremada kullandığımızda ise o yoğun tadı alırız. Zaten adı üstünde; yoğunlaştırılmış süt. Avrupa ve Amerika marketlerinde hazır olarak, condensed milk adı altında satılan bu ürün henüz Türkiye’deki pazarlamacıların dikkatini çekmemiş olacak ya da Türk kadınları kendileri yaparlar diye talebin fazla olmayacağını düşünüyorlar. Sonuç olarak Türkiye’de hazır olarak bulunmadığından kendimiz biraz ocak başında fazladan zaman geçirerek elde edebiliriz, üstelik daha doğal ve lezzetli olacağı da kesin. Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor. Bu haliyle şekerli yoğunlaştırılmış sütten yani sweetened condensed milk’ten farklı oluyor. Süt reçelini ekmek üzerine sürerek yiyebileceğiniz gibi, pastalarda sos olarak veya dolgu kreması olarak kullanabilirsiniz. Şekerli yoğunlaştırılmış süt ise dondurma yapımı için ideal oluyor.
Malzemeler: 25*25 kare kalıp için
- 3 yumurta
- 1 lt süt veya 400 ml yoğunlaştırılmış süt
- 60 gr badem tozu *
- 100 gr un
- 160 gr şeker
- 200 gr bitter çikolata
- 150 gr tereyağı
Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:
Tart ve kurabiye kalıpları listesi
Kuru meyve ve kuru yemiş listesi
Pastacılık malzemeleri listesi
Yapımı:
- Öncelikle 1 lt sütü orta ateşte düzenli karıştırarak kaynatın. 40-50 dk gibi bir zamanda sütün ağırlığı 1000 ml’den 400 ml’ye inecek. Bunu ölçmek için ya arada bir sütü bir ölçü kabına alıp tartın ya da kullanacağınız tencereyi en başta boşken tartın ve ardından kaynattıkça tekrar tekrar ölçün. Sütün oda sıcaklığına gelmesi için dinlendirin.
- Çikolata ve tereyağını ben-marie usulü veya mikrodalga fırında eritin. Mikrodalga kullanacaksanız ikisini birlikte koymayın çünkü tereyağı çikolatadan çok çabuk erir. Önce çikolatayı eritip ardından tereyağını ekleyin. Ben-marie usulü eritecekseniz ikisini aynı anda eritmeye alabilirsiniz.
- Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpın. Toz bademi ve yoğunlaştırılmış sütü ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından eritilmiş çikolata ve tereyağını ve unu ekleyerek karıştırmaya devam edin. İsterseniz içine bu aşamada parça bademler de ekleyebilirsiniz.
- 25*25 ölçülerinde kare bir kek kalıbının içine fırın kağıdı yerleştirip karışımı içine boşaltın.
- 180 C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dk pişirin. Fırın farkından kaynaklanacak pişirme hatasını engellemek için en iyisi süreye bağlı kalmak yerine browninin ne zaman hazır olacağını anlamak olmalı. Bu tarifte biraz cheesecake benzeri bir pişme testi var. Kekin kenarları pişmiş ama ortası hafifçe hareket ediyor durumda yani henüz pişmemiş durumda olması gerekiyor. Fırından çıkardıktan sonra kalıbın sıcağı ile pişmeye devam ediyor. Böylece içinin yumuşak olmasını sağlıyoruz. Kürdan testi bu kek veya brownie veya pasta için uygun değil.
- Buzdolabında en az 6 saat bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
[instagram-feed]
Bu yazı daha önce 113415 kez okundu!
Harikaaaaa tek kelime ile !un varmı yok mu belli değil içi çikolatamı browni mi belli değil ,alıp götürüyor ellerinize sağlık on numara hiç başka söze gerek yok
Afiyet olsun Jülide Hanım, ellerinize sağlık sizin de 🙂
Çok guzel vebir r tarif harika oldu dondurma pasta frigo hepsine benziyor
Afiyet olsun, sevgiler ☺
Tarifinizi bire bir uyguladim, bu kek/tatlinin gercek adi cikolatali parfe (hazirlanisi cok kolaymis), suan netice firindan yeni cikti ve görünümü harika. Tadina bakmak artik yarina malüm olacak fakat cig hali ile hamuru bile nefis bir tat da. Paylasiminiz icin cok tesekkür. 🙂
Not: Yogunlasmis süt islemini atladim ve 400gr Schlagsahne/ sivi krema kullandim bunun yerine ama ayni anda sizden verilen miktar yerine tereyagindan 50gr eksik ekledim. Sivi Krema zaten sütün kaymakli özü oldugunu düsündüm ve dogruyu söylemek gerekirse bir saat mutfakta dikilip sütü kaynatmaya üsendim. Bir dahaki seferi sweet Condens milk ile deneyecegim, kalorisi düsük olsun. Diger islemleri aynen sizin tarifinize göre uyguladim. Hamburgtan saygilar selamlar 🙂
Merhaba Nazan Hanım,
Çok doğru bir mantık yürütmüşsünüz, bu açıdan hiç düşünmemiştim.
Ama tabi aslında sadece kaymaklı özü değil yani aslında sütün suyunun alınmış hali gibi de düşünmek lazım.
Türkiye’de zaten gerçek bir krema dahi olmadığından kremayı onun yerine kullanmak pek mümkün değil.
Umarım güzel olmuştur sonuç.
Afiyet olsun, teşekkürler