Sanırım hindistan cevizi sevgim blogu komple ele geçirecek yakında! Bu tarifin çıkış noktası aslında eşimin yaklaşan doğum günü için pasta tasarlıyor olmam. Hayalimde yoğun hindistan cevizi tadı olan bir pasta dolgu kreması oluşturmak vardı. Onun için aklımda hep cocostar veya bounty çikolatanın iç dolgusu vardı. O nedenle önce oradan başladım konuya ve bu tarife rastladım. Denedim ve bayıldım. Bundan sonrası, bu dolgudan yola çıkarak kendi pasta dolgumu ve pastanın geri kalanını oluşturmak. Bu tarif de artık içindeki katkı maddeleri, soya lesitini ve bilinmeyen bir sürü madde nedeniyle marketten çikolata alamayan ben ve benim gibiler için nefis bir seçenek olarak burada yerini alsın.
Malzemeler:
- 1 kutu hindistan cevizi sütü (400 ml) *
- 25 gr hindistan cevizi yağı**
- 150 gr rendelenmiş hindistan cevizi
- 1-2 kaşık şeker veya istenilen başka bir tatlandırıcı
- 1 tutam tuz
- 250 gr bitter kuvertür çikolata***
*Hindistan cevizi sütü Migros ve diğer büyük marketlerde bulunabilir. Konserve şeklinde bir kutuda ve konserve reyonunda satılır.
**Hindistan cevizi yağı son dönemde pek moda olduğundan her yerde bulunabilir sanırım. Özellikle thelifeco markalı olan organik hindistan cevizi yağı oldukça lezzetli.
Ve en önemli konuya gelelim; tarifin başrolünde yıllardır vazgeçilmezim Callebaut çikolata var. Beyaz çikolata, sütlü çikolata, kakao ve bitter çeşitleri mevcut. En çok kullandığım bitter kuvertür çeşidi ise 811 numaralı versiyonu. Buradan direk internet satışına bağlanabilirsiniz. Dilerseniz daha uygun fiyatlarda Metro marketlerde bulabilirsiniz.
Yapımı:
- Hindistan cevizi sütünü 1 gün önceden buzdolabına koyun veya 30-40 dk dondurucuda bekletin.
- Donan hindistan cevizi sütünün kreması üst tarafta kalacak, altında ise sadece suyu kalacak. Üst taraftaki bu kremayı kaşıkla alın ve orta büyüklükte bir tencereye koyun. Krema kutunun yaklaşık 2/3’ü kadar çıkıyor.
- Üzerine hindistan cevizi yağını ve şekeri koyarak, tüm malzemeler eriyene kadar karıştırın.
- Kaynama noktasına gelince ocağı kapatın, içine hindistan cevizi rendesini ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
- Biraz ılıdıktan sonra, kare (20*20) veya diktörgen bir tepsiye altına pişirme kağıdı serin ve üzerine yayın.İyice bastırıp düzgün bir şekil vermek gerekiyor. Donduğunda diktörtgen çikolata barı şeklinde kesileceği için önden şeklini düzgün ayarlamak gerek.
- Bu karışımın donması için dolapta en az 3 saat beklemesi gerekiyor, hatta akşamdan yapıp bir gece bekletebilirsiniz.
- Kaplamaya başlamadan önce hindistan cevizi dolgusunu çikolataya vermek istediğiniz şekle göre kesin. Keserken oldukça nazik olmanız gerekiyor çünkü kırılan dolguyu bir araya getirmek biraz zor. Eğer çok dağılırsa elinizi biraz ıslatarak toplayabilirsiniz.
- Şekil verdikten sonra dolguyu buzdolabına kaldırın.
- Kaplama için 250 gr bitter veya isterseniz sütlü çikolata kullanabilirsiniz. Kaplama yapmak için kullanılacak çikolatayı temperleme yöntemi ile eritmek gerekiyor. Aslında klasik eritme şekline çok basit bir fark getiriyor temperlemek. Sadece kullanılacak çikolatanın 1/3’ünü ayırıp geri kalanı eriterek başlıyorsunuz. Eridiği anda içine ayırdığınız çikolatayı ekleyip tekrar tamamının erimesini bekliyorsunuz. Bunu çok güzel ve basit anlatmış sevgili Semen Öner buradaki videosunda, daha detaylı görmek isterseniz tavsiye ederim.
- Erittiğiniz çikolatayı derin bir tabakta, kasede tutun ama kaplama işlemi sırasında tekrar biraz ısıtmak gerekebilir ona göre planlama yapın.
- Ben-marie usulü ile eritmek bu açıdan daha iyi olur, hem derin bir kapta eritirsiniz ve kaplama için içinde çalışırsınız hem de su soğumadan tekrar içinde biraz dinlendirip tekrar çikolatanın akışkanlığını kazandırırsınız.
- Kaplama için hindistan cevizi barını çikolkatanın içine bandırıp büyük bir çatalla çıkarın, 5 sn bekleyerek fazla çikolatanın akmasını sağlayın. Bir yemek bıçağı yardımı ile çatalın altında kalan çikolatayı çıkarın.
- Kapladığınız çikolatayı üzerine pişirme kağıdı serili bir tepsiye yavaşça yerleştirin.
- Kaplamalar bittiğinde buzdolabında en az 1 saat bekletin, ardından servis yapabilirsiniz.
- Bir haftadan biraz daha uzun bir süre buzdolabında saklayabilirsiniz.
Çikolata kaplamak ilk kez yapanlar için biraz zor gelebilir ama alıştıkça çok seveceğinizden eminim çünkü çikolatayı elinizde işlemek çok güzel bir deneyim. Bu arada kaliteli bir çikolata vücut ısısıyla erimelidir yani kalite ölçümü açısından iyi ama işlemleri yaparken bu durum sıkıntı yaratabiliyor biraz. O nedenle arada bir dondurucunun kapağını açıp elinizi kapağın içine sürmenizde fayda var.
Sevgiler
Bu yazı daha önce 15774 kez okundu!