Çikolatakolik Pasta Tatlı Hayat Tarifleri

Nostaljik Pasta; Çikolatalı ve Muzlu Rulo Pasta

Benim nostaljim de tabi ki pasta ile oluyor…

Çocukluğuna ait bir tat alınca hemen ona geri dönüveriyor insan. Bunun tabi ki psikolojide çağrışım ile hatırlama şeklinde bilimsel bir açıklaması var ama ben konunun daha çok tat kısmındayım. Çocukluğumun tatlarını çok özlüyorum ve böyle bir an, bir şekilde tadınca bir anda çocukluğuma dönüyorum. Kendi çocukluk anılarımı ve tatlarını hatırladıkça şuan evimizin fındık faresi olan Bahar’ın çocukluğuna dair tatları oluşturduğumun da farkına varıyorum. Bir de bu açıdan bakıyorum onun yediklerine veya evdeki yeme içme ritüellerine. Mesela fırında kurabiye pişerken gelen tarçın kokusu ile fırının başında beklediğini, çikolatalı pasta yaparken işim bittiğinde kremanın kabında kalan çikolatayı parmaklarıyla yediğini, fırından çıkan mis kokulu ekşi mayalı ekmeğe sarıldığını gördükçe mutlu oluyorum…

Nostaljiden tarife yüzümde hafif bir gülümseme ile geçiyorum…

Pandispanya için malzemeler:

  • 4 orta boy yumurta (oda sıcaklığında)
  • 60 ml süt
  • 90 gr toz şeker
  • 45 ml fındık yağı veya 45 gr eritilmiş tereyağ
  • 50 gr un
  • 20 gr buğday nişastası
  • 1 paket kabartma tozu

Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.

Yapımı:

  1. Yumurta sarılarını 50 gr toz şeker ile beyazlaşana kadar mikser ile çırpın.
  2. İçine süt ve yağı sırasıyla ilave edin.
  3. Kabartma tozu, un ve nişastayı eleyerek karışıma ekleyin ve karıştırın.
  4. Yumurta beyazlarını 40 gr toz şeker ile iyice sertleşene kadar çırpın. Kabı ters çevirdiğinizde karışım dökülmüyorsa kıvam olmuştur.
  5. Yumurta sarısıyla olan karışıma 3 seferde parça parça yumurta aklarından elde ettiğiniz karışımı ekleyin ve bir spatula yardımı ile çok fazla karıştırmadan, sadece yanlardan ve saat yönünde yumuşak hareketlerle karıştırarak karışımı homojen hale getirin.
  6. 2 kat yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımı koyun ve spatula ile her yere eşit yayılmasını sağlayın. Böylece piştiğinde düz bir pandispanya elde etmiş olursunuz.
  7. 170 C önceden ısıtılmış fırında turbo ayarda 15 dk pişirin. Üzerinin kızarmış olması yeterli ve tabi bir de dokunma testi yapabilirsiniz. Dokunduğunuzda içine geçen kek elinizi çektiğinizde hemen geri geliyorsa pişmiş demektir.
  8. Fırından çıkardıktan hemen sonra bir mutfak havlusunun üzerine pandispanyayı pişirme kağıdı ile birlikte koyun ve üzerine de 1 kat pişirme kağıdı koyun. Mutfak havlusuyla birlikte sararak rulo yapın ve kullanana kadar veya eğer krema hazırsa oda sıcaklığına gelene kadar bu şekilde bekletin.

Çikolatalı İngiliz Kreması için malzemeler:

  • 2 yumurta sarısı
  • 40 gr toz şeker
  • 130 ml süt
  • 120 ml taze krema
  • 190 gr bitter çikolata

Yapımı:

  1. Önce süt ve kremayı hafif ısıda karıştırarak kaynama derecesine yakın hale getirin.
  2. Sütlü karışım oda sıcaklığına gelene kadar, yumurta sarıları ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın.
  3. Süt-krema karışımını 3 parça halinde, her bir seferden sonra iyice çırpmak şartıyla yumurtalı karışıma ekleyin.
  4. İyice çırpılan yumurtalı, sütlü ve kremalı karışımı kısık ateşte ocakta karıştırırak pişirin. Biraz koyulaşması yeterli, kaynamasına izin vermeden ocaktan alın.
  5. Sıcak haldeki bu karışımı önceden doğradığınız çikolatanın üzerine dökün ve hızlıca karıştırın. Sütlü karışımın ısısıyla çikolata tamamen eridiğinde ortaya yeni bir krema çıkmış olacak.
  6. Pastada kullanmadan önce en az 3-4 saat buzdolabında bekletin, katı ve sürülebilir hale geldiğinde kullanabilirsiniz.

Pastayı oluşturmak için:

  1. Kremanın 1/4’ünü üzeri için ayırın
  2. Rulo halindeki pandispanyayı açın ve pişirme kağıdından hafifçe kaldırarak çıkartın.
  3. Düz bir zemine alın.
  4. Üzerine kremanın 3/4’ünü koyun ve bıçak ile her tarafına eşit dağılacak şekilde yayın.
  5. Pandispanyanın bir ucuna yani bir dikdörtgen olarak düşünürsek kısa kenarlardan birine, kenar boyunca bütün muzları yerleştirin. 3 küçük muz ya da 2 büyük boy muz yeterli. Önemli olan çok kıvrık olan yerlerini kesip mümkün olduğunca düz bir yerleşim yapmak.
  6. Ardından muzların üzerinden ruloyu sarmaya başlayın. İki elinizi kullanarak ve sardıkça hafif ruloyu sıkıp düzgün bir şekilde oturmasını sağlayarak tamamını sarın.
  7. Üzerini, ayırdığınız krema ile kaplayın. Fotoğraftaki kütük görünümü etkisi için bir yemek çatalını rulonun başından sonuna kadar düz bir şekilde getirin ve yanlara doğru pastanın tamamı için uygulayın.
  8. Pandispanyanın kenarlarında yer yer incelikler veya kırılmalar olacaktır. Onları ilk aşamada değil de pasta yaptıktan sonra dilim olarak keserseniz iç kremasının da taşan yerlerinden kurtulursunuz ve çok güzel bir görüntü elde edersiniz ve tabi bir de tadımlık dilimler elde etmiş olursunuz.
  9. 3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.Muz uzun zaman dayanamayıp kararmaya başlayacaktır, o nedenle çok bekletmeyin.

Afiyet olsun…

[instagram-feed]

Bu yazı daha önce 60639 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 33.471 times, 1 visits today)

2 Yorum

  1. Günaydın , lezzetli iki güzel tarif beni mutlu etti tşkler. görselleriniz inanılma etkili ve motive edici.size “petit beurre” için mesaj atmıştım görmediniz ,yoğunsunuz dönüş yapamadınız.Ben taze kremayı nerede bulabilirim ? bu bisküvi için aradım ( bağdat caddesi; şütte Migros ..)bulamadım.kremadan uzak duruyorum ama sizin tariflerde var artık kullanacağım bu lezzetlere kavuşmak için..yaptığım yoğurdun kaymağı 3 kaşık çıkarmaz 🙁 acaba tatlıların üzerine koyduğumuz kaymak kullansak olur mu?) tşkler ,svg

  2. Günaydın Güzin Hanım, çok teşekkürler.
    Ben sizi cevapsız bırakır mıyım?Ama yorumlarda bildirim olmadığı için farketmemiş olabilirsiniz.
    Sadeliğin güzelliği pastasının altında yorum olarak cevabım mevcut.
    İnanın ben de kremayı kullanmak istemiyorum ama halen yerine koyabilecek bir şey bulamadım.
    Kurabiyede veya kekte bir şekilde değiştirebiliriz ama pasta kremalarında ve ganajda nasıl değiştirebiliriz bilemiyorum ama araştırmalarım devam ediyor.
    Sevgiler…

Bir Cevap Yazın