Tatlı Hayat Tarifleri

Bol Çikolatalı Süslü Kurabiye

Öyle güzel bir enerjiyle uyandım ki bu sabah; güneşin dağların ardından doğuşunu izledim. Bin kere de izlesem yine hayran kaldığım bu güzelliğinin nasıl büyük bir mucize olduğunu düşündüm. Ve sonra güneşin doğuşunu izlemek istediğim yerler geldi aklıma ve bir Cemal Süreya dizesi geldi dilime; “hayat kısa, kuşlar uçuyor”. Bugün bir adım atmalıyım dedim sonra, bir bilet almalıyım; belki hayalimdeki uzak diyar olan Cape Town’a ya da hala görmediğim Kapadokya’ya. Bilet alamıyorsam bile hiç yapmadığım bir şey yapmalıyım bugün dedim; en basiti hiç yürümediğim bir sokakta yürümeli veya hiç tatmadığım bir lezzet tatmalıyım. Çünkü hayat kısa…

Psikoloji kitabımın ön sözünü de yazdıktan sonra bu güzel tarife geçebilirim 🙂 Bol çikolatalı süslü bir kurabiye diyorum ama aslında kurabiyeli çikolata sanki daha çok bu tarif. Çikolataya batırmadan sadece kurabiye olarak tattığınızda çok yumuşak kalıyor, hatta dağılıyor. Ama altına sağlam bir çikolata döşeyince, çikolatayı ısırdığınızda o da yumuşakça ayrılıyor ve dağılıyor ağızda lezzeti.

Bol Çikolatalı Süslü Kurabiyeler

Malzemeler:

160 gr tereyağ

200 gr beyaz un

50 gr kakao

1/2 çay kaşığı kabartma tozu

1/4 çay kaşığı öğütülmüş deniz tuzu

90 gr esmer toz şeker

10 gr beyaz toz şeker

1 yumurta sarısı

50 gr hamura koymak üzere çok ince doğranmış bitter çikolata

200 gr bitter çikolata; kurabiyeyi kaplamak için

15-20 gr yaprak Antep Fıstığı veya badem

Yapılışı:

Bir kapta kuru toz malzemeleri karıştırın.

Başka bir kapta oda sıcaklığına gelmiş tereyağını mikser ile krema halini alana kadar 2 dk çırpın. Şekerleri ekleyin ve sadece 1 dk çırpın. Yumurtayı da ekleyip yine 1 dk çırpın.

Kuru olan karışımı tereyağlı karışıma ekleyin ve önce mikserle biraz çırpıp sonra elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanmaya başladıktan 2 dk sonra çikolata parçalarını da ekleyip çok yoğurmadan hamuru 4-5 cm çapında bir silindir şeklinde rulo yapın. Streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın. Şeklinin böyle yuvarlak kalabilmesi için silindir şeklinde olan termosun içine koyup buzdolabına kaldırdım. Siz de mutfakta silindir olan ve içine koyabileceğiniz ne varsa kullanabilirsiniz; mutfak havlusu rulosu gibi.

Çok kolayca kesilebilmesi için en az 1 gece buzdolabında kalması gerekir ama 1-2 saat sonra da buzdolabından çıkarıp 1 cm genişliğinde dilimler şeklinde kesip 160 C önceden ısıtılmış fırında turbo (fanlı) ayarda 12 dk pişirebilirsiniz.

Kurabiyeler oda sıcaklığına geldiğinde kaplama işine geçebilirsiniz.
Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Erittiğiniz çikolataya kurabiyenin tabanını batırın, kurabiye yarıya kadar çikolatanın içine girmiş olacak. Sonra altındaki fazlalığı tabağın kenarına sıyırarak alın ve pişirme kağıdı serili tepsiye yeniden dizin. Batırma işlemi bittiğinde kalan çikolataya bir çatal veya yemek bıçağı batırarak kurabiyelerin üzerinden hızlıca geçirin, savurun çatalı/bıçağı ince çizgiler dökülsün kurabiyenin üstüne. Sonra üzerine file Antep fıstığı ya da badem gezdirin. Ve finali fırçasını savuran çılgın bir ressam misali çikolatayı ince bir bıçakla kurabiyelerin üzerinde savurarak gezdirin. Donması için buzdolabında bekletin ve hep buzdolabında saklayın.

Afiyet olsun

Bu yazı daha önce 11311 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2.400 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın