
Çok uzun uzun yazmak istiyorum bazen ama tutuyorum kendimi. Artık okunmaz oldu kitaplar, yazılar. Tartışılmaz oldu kavramlar. Sorgulanmaz oldu hayatın anlamı. Bir görsellik sardı dünyayı; sosyal medya fotoğrafları, video kanalları, diziler, vb. Akıllı telefonlar yazmayı unutturdu bize; her şeyin fotoğrafını çeker olduk, anlatmak istediklerimizi de fotoğrafları paylaşarak aktarır olduk. Ama ne kalıyor elimize; hani söz uçar yazı kalırdı. Şimdi ne demeliyiz bunun yerine. Söz uçar, ekran fotoğrafı mı kalır?
Bir kitap hazırladım yıllarca emek vererek ama kitabın basılması için çok uzun zamandır uğraş içindeyim. Çünkü bugün gelinen yayın dünyasında artık kitap basmaz olmuş yayınevleri. Basmak bir uğraş, satmak ise daha büyük bir uğraş. Kıssadan hisse; satılacağından emin olmadan basılmaz olmuş kitap. Değişim kaçınılmazdır, mücadele edilmez değişimle. Ama belki yön vermek gerekir. Belki sorgulamak gerekir. Bu değişim bana ne getirdi, hayatıma ne getirdi, topluma ne kazandırdı diye. Ama sahi sorgulamaz olduk ya artık; bu soruları kim kime soracak, kim kendine soracak…
Ben de değişiyorum elbet, hepimiz değişiyoruz. Ama özümü korumak istiyorum sadece; yine romantik bakabilmek istiyorum bu işe. Yine bir şeyler üretmek, düşünmek, tasarlamak ve paylaşmak istiyorum. Kağıdı kalemi elime alıp tasarladığım pastayı çizmek istiyorum. Bir tasarım ürünü bu pasta ve bana özel, biricik. Çok farklı değil elbet, zaten malzemeler belli. Ama içinde bir his var, bir hayal var ya, o onun biricik olmasını sağlıyor gözümde.

Malzemeler:
Kek için malzemeler: (3 kat)
- 6 yumurta
- 90 gr beyaz toz şeker
- 90 gr esmer şeker
- 90 gr eritilmiş tereyağ
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 30 gr toz kakao
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- 90 gr beyaz un
- 1tutam tuz
Bitter Çikolatalı Mus için malzemeler:
- 200 gr krema
- 100 gr bitter kuvertür çikolata
- 10 gr tereyağ
Peynirli ve Beyaz Çikolatalı Mus için malzemeler:
- 200 gr taze krema peyniri (beyaz krem peynir)
- 100 gr krema
- 30 gr tereyağ
- 100 gr beyaz çikolata
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
Bitter Çikolatalı Ganaj için malzemeler:
- 80 gr krema
- 55 gr bitter kuvertür çikolata
- 1/2 tatlı kaşığı bal

Yapımı:
Bir gün önceden musu ve peynirli kremayı yapmak gerekiyor. Keki de bir gün öne yapabilirsiniz vaktiniz varsa ama pastayı birleştirmeden önce de yapabilirsiniz. Bunun için kullanılacak kremaların en az 40 dk dondurucuda kalması ya da bir gün önceden buzdolabına koyulması gerekiyor. Biraz gözünde büyüyebiliyor insanın böyle anlatınca ama sadece planlama işi, o kadar.
Peynirli ve beyaz çikolatalı mus yapımı:
- Peyniri oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Kremayı çırpacağınız kabı boş olarak tartın ve ağırlığını not edin.
- Beyaz çikolatayı ve tereyağı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. (eritme teknikleri için bu yazıya bakabilirsiniz). Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
- Önceden soğutulmuş kremayı orta ayarda 4-5 dk çırparak köpürtün. Hacmi neredeyse 3 katına çıkmış olacak.
- 3 dk ayrı bir kapta peyniri çırpın. İçine beyaz çikolata ve tereyağ karışımını, vanilya özütünü ekleyin ve çırpın. Kremanın içine bu karışımı ekleyin ve çırpın.
- Son olarak kabı tüm karşımla birlikte tartın ve karışımın ağırlığını hesaplayın. Kenarda beklemeye alabilirsiniz.
Bitter Çikolatalı Mus Yapımı:
- Çikolata ve tereyağı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Kremayı çırpacağınız kabı boş olarak tartın ve ağırlığını not edin.
- Önceden soğuttuğunuz kremayı 4-5 dk orta ayarda çırparak köpürtün. İçine oda sıcaklığına gelen çikolatayı ilave edin ve sadece homojen olana kadar çırpın.
- Kabı karışımla birlikte tekrar tartın ve karışımın ağırlığını bulup not edin.
Pastada görünen sütlü renkteki krema nerede acaba diye merak etmeye başladıysanız, işte geliyor. Toplam krema ağırlığı yani bitter ve beyaz olarak 700 küsür olacak. İlk kat sadece bitter çikolatalı mus olacak; 225 gr olarak onu ayırın. Beyaz çikolatalı karışımda kremadan çok peynir olduğundan hacmi bitter mus kadar değil, o yüzden ondan 250 gr en üst kat için ayırın. Geri kalan yaklaşık 75 gr bitter mus ve 170 gr beyaz çikolatalı musu hafifçe karıştırın. Bunu da orta katta kullanmak üzere ayırın. Bu matematik karışık gelmiş olabilir, hatta ne diyor bu kadın bile diyor olabilirsiniz ama pastanın nizami görüntüsü için bu hesaplamaları yapmak şart. Aksi takdirde bir kat kalın, bir kat ince görünebilir. Evet 3 kat için ayrı ayrı kremaları hazırlayıp buzdolabında en az 12 saat bekletin.
Kakaolu Kek yapımı:
- Bu keki üç ayrı kat olması için 3 ayrı seferde eşit miktarda karışımı pişirerek elde ettim ama isterseniz büyük dikdörtgen bir fırın tepsisinde tek seferde pişirip üç eşit parçaya kesebilirsiniz. O zaman dikdörtgen bir pasta elde etmiş olursunuz. Ben kare bir kalıp kullandım ve en son pastanın şeklini vermek için de yine bu kalıbı kullandım.
- Önce hamuru hazırlayacağınız ana kabı boş olarak tartın ve ağırlığını not edin. Bu kaba yumurtaların sarısını ayırarak koyun. Beyazlarını ise başka bir kaba alın.
- Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırmak en kolay buzdolabında çıkar çıkarmaz soğuk haldeyken olur. Beyazın kabarması için oda sıcaklığı daha iyi olsa da yaz aylarında soğukken çırpmak daha iyi sonuç veriyor. Ayırma işlemi sırasında yumurtanın beyazı, yumurtanın kabuğundan akıp ineceği için yumurtaların önceden yıkanmış olması çok önemli. Ama yıkadıktan sonra da mutlaka güzelce kurulayın çünkü yumurta akına 1 damla dahi su kaçarsa köpürtme işlemi başarısız oluyor.
- Yumurta aklarını beyaz şeker ile 5 dk orta ayarda çırpın. Ama çırparken hem kalıbı hem de mikseri hareket ettirerek havalanmasını sağlayın.
- Yumurta sarılarını esmer şeker ile 4 dk orta ayarda çırpın. İçine önceden eritilmiş ve oda sıcaklığına getirilmiş tereyağ ve vanilyayı ekleyip 1 dk daha çırpın.
- Ardından kuru malzemelerin hepsini aynı anda eleyerek karışıma ekleyin. Karışımı 1 dk kadar daha çırpın ve mikseri bırakın.
- Yumurta akı karışımının önce yarısı sonra diğer yarısı olacak şekilde bu karışıma ekleyin ve bir spatula ile sadece tek yöne doğru çevirerek karıştırın. Homojen bir karışım elde eder etmez bırakın. Fazla karıştırmak yumurta aklarını söndürebilir.
- Karışımı kabı ile birlikte ölçerek ağırlığını bulun ve 10 gr fire vereceğini düşünerek 10 gr eksik olarak üçe bölün. Sonra bu ağırlık kadar (benimki 770 gr olmuştu toplam, 260 gr olarak pişirdim) kalıba koyarak pişirin.
- Kek biraz hassas bir kek olduğundan kolay çıkması için pişirme kağıdını hafifçe yağlayın.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 C’de, fanlı ayarda sadece 9 dk pişirin ve alın. Pişen keki 15 dk oda sıcaklığında beklettikten sonra kalıptan çıkarın ve yıkayıp yenisini yine aynı ölçüde koyarak pişirin. Bu şekilde 3 kek pişirmek gerekiyor. Eğer birden fazla kalıbınız varsa o zaman beklemeden pişirme işlemini yapabilirsiniz.
Kekler oda sıcaklığına geldiğinde pastayı birleştirme işlemine geçebilirsiniz. Benim kullandığım kalıp kelepçeli olduğundan pastayı da onun içinde birleştirdim ama kullanılacak mus sert yapıda olduğundan kalıp kullanmadan da birleştirebilirsiniz. Sadece üste koyulan ganajı biraz farklı işlemek gerekir o zaman. O kısma gelince anlatırım onu.
Kalıbın en altına bir kek koyun. Üzerine bitter çikolatalı musu yayın ve güzelce düzleştirin. Üstüne bir kek daha koyun ve karışım olan musu bu kata yayın. Güzelce yayın. Üzerine son keki koyun ve beyaz çikolatalı musu koyup güzelce yayın. Hatta bu kat peynirli olduğundan yayarken bıçak yardımıyla güzelce sürülebilir bir hal alıyor. Üzerini dümdüz olacak şekilde bıçakla düzleştirin. Kenarlarını temizleyip buzdolabına kaldırın.
Bitter çikolatalı ganajı hazırlayın. Çikolatayı bir cam kaseye alın. Krema ve balı bir tavada hafifçe karıştırarak kısık ateşte kaynama noktasına getirin ve içinde baloncuklar çıkmaya başlayınca ocaktan alıp çikolatanın üzerine dökün. Hızlıca karıştırın ve homojen bir karışım elde edene kadar devam edin. Ganaj 1 dk içinde hazır olacak. Ganajı sadece 7-8 dk oda sıcaklığında bekletin ve ardından pastanın üzerine dökün. Dökerken sadece ortada tek bir noktaya dökün. Siz döktükçe o yayılacaktır. Dökme işlemi bittiğinde hafifçe kanarlara eğin kalıbı ve ganajın her tarafı kaplamasını sağlayın. Bıçak veya spatula kullanmayın. Öylece pürüzsüz kalsın.
Eğer kalıp içinde yapmadıysanız birleştirme işlemini, ganajı 10 dk bekletin. Ardından orta noktadan başlayarak kenarlara doğru daire çizerek dökün ve kenarlara yayılmasını bekleyin. En son kenarlardan biraz yanlara akmış olacak bu durumda ama güzel bir damlama görüntüsü olacaktır. Eğer sadece üzerinde kalsın isterseniz ganajı 1 saat kadar bekletip katı halde bir spatula ile sürebilirsiniz pastanın üst kısmına.
Pastayı kalıptan çıkarmadan en az 1 gece buzdolabında bekletin. Çıkardığınızda kenarlarını hafif bir dokunuşla düzeltebilirsiniz. Keserken mutlaka her bir dilimde temiz bıçak kullanın ki iç dokunun güzelliği bozulmasın.
Afiyetle ve sevgiyle
EPP

Bu yazı daha önce 6419 kez okundu!