Çikolatakolik Çilekli Pasta Tatlı Hayat Tarifleri

Çilekli ve Çikolatalı Naked Cake

Minik güzelliğimin 5. yaş gününe özel olarak, ismi gibi Bahar’ın en güzel meyvesini kullanarak yaptım. Aslında özel bir gün pastası için deneme yapmak riskli oluyor ama bir yandan da bu güzel güne özel bir tasarım yapmak beni heyecanlandırıyor.

Pastanın görsel şovu çok emek gerektirdiği hissini uyandırabilir ama aslında oldukça kolay bir pasta olduğunu söyleyebilirim. Malzemeleri ve yapımı anlatacağım önce, ardından da nasıl uyarlamalar yapabilirsiniz veya uygulama anında olası sorular neler olur, onları yazacağım. Malzemeleri bardak/kaşık hesabına çevirmek için buradaki tabloya bakabilirsiniz.

Pastanın yapımıyla ilgili videoları buraya tıklayarak instagram hesabımda izleyebilirsiniz.

Ve önemli başka bir konuya gelelim; tarifin başrolünde yıllardır vazgeçilmezim Callebaut çikolata var. Beyaz çikolata, sütlü çikolata, kakao ve bitter çeşitleri mevcut. En çok kullandığım bitter kuvertür çeşidi ise 811 numaralı versiyonu. Buradan direk internet satışına bağlanabilirsiniz. Dilerseniz daha uygun fiyatlarda Metro marketlerde bulabilirsiniz.

Başroldeki diğer malzeme: 1 kg çilek

Kek için malzemeler (3 katlı tek bir kek)

*3 adet yumurta *150 gr toz şeker *1 çay kaşığı vanilya özütü *85 gr un *1/2 paket kabartma tozu *15 gr toz kakao *100 gr sütlü çikolata *100 gr bitter çikolata *50 gr sulu ev yoğurdu (hafif çırpılmış) *75 gr fındık yağı *20 cm çapında 1 adet kelepçeli kalıp veya halka kalıp

Yapılışı:

Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.

Bu sırada yumurta, şeker ve vanilya özütünü krema haline gelene kadar çırpın. Karışıma sırasıyla eritilmiş çikolatayı, yağ ve yoğurdu ekleyerek iyice çırpın. Kabartma tozu, un ve kakaoyu ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz kalıba dökün. 180 °C’de önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 30-35 dk pişirin. Fazla pişirmek keki kurutur, az pişirmek tat olarak daha yoğun yapar ama pastayı oluştururken dengeyi bozabilir. Kekten kürdanın tamamen kuru çıkmasını beklemeyin, üzerinde çatlaklar oluşmaya başladıktan sonra orta kısmına elinizle dokunduğunuzda piştiğini hissediyorsanız ve elinizi çektiğinizde kek toparlanıyorsa pişmiş demektir. Oda sıcaklığına geldiğinde en az 2 saat buzdolabında bekletilmeli. En ideali aslında kekin bir gece buzdolabında kalması diyebiliriz. Kullanmadan önce mutlaka buzdolabında olsun, çıkarır çıkarmaz kesme işlemini yapmak gerek. Pasta yapımına başlamadan önce keki kesip hangi katları nerede kullanacağınıza karar vermeniz iyi olacaktır.

Çikolatalı Pastacı Kreması için malzemeler::

  • 500 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 tam yumurta
  • 80 gr toz şeker
  • 30 gr kakao
  • 25 gr buğday nişastası
  • 30 gr tereyağ
  • 180 gr bitter çikolata

Yapımı:

  1. Sütü orta büyüklükte bir tencereye alın ve orta ısıda hafifçe kaynama noktasına gelene kadar bekletin. Bir kaç baloncuk oluştuğunda ocağı kapatın ve beklemeye alın.
  2. Süt beklerken ayrı bir yerde şeker, yumurta ve yumurta sarılarını, nişastayı, kakaoyu ve tuzu çırpın.
  3. Sütün yarısını yumurtalı karışıma sürekli karıştırarak ekleyin ve iyice çırpın. Ardından diğer yarısını da ekleyerek 1-2 dk daha orta ayarda çırpın.
  4. Karışımı sütü kaynattığınız tencereye alın ve orta ısıda sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
  5. Karışım 2-5 dk içinde kalınlaşmaya başlayacak ve küçük baloncuklar oluşacaktır. İlk baloncuklar oluştuğunda çikolatayı karışıma ekleyin ve sürekli karıştırarak çikolatanın erimesini ve karışımın iyice homojen olmasını sağlayın.
  6. Çikolatalar tamamen eridiğinde ve yine baloncuklar oluşmaya başladığında ocağı kapatın ve tereyağı ekleyerek yine karıştırmaya devam edin.
  7. Tereyağını karışıma tamamen yedirdiğinizde ve homojen bir karışım elde ettiğinizde cam bir kaseye boşaltın. Üzerini streç film ile kapatın ama streç filmin kremaya dokunacak şekilde üzerini kaplaması gerekiyor ki üzerinde kabuk oluşturup ertesi gün kullanmak istediğinizde kabuk içinde parçalar halinde ağza gelmesin.
  8. Kremayı oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın ve en az 4 saat bekletin. Mümkünse bir gün önceden yaparak bir gece bekletin.

Çikolatalı Sos için malzemeler:

  • 60 gr tereyağ
  • 170 gr çikolata
  • 80 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı bal

Yapımı:

  • Çikolatayı ve tereyağı benmari usulü eritin.
  • Kremayı ve balı orta ısıda ocakta kenarlardan baloncuklar oluşana kadar ısıtın.
  • Eriyen çikolata ve tereyağ karışımına kremayı ekleyin ve homojen olana kadar karıştırın.
  • Sosu akışkan halde kullanacağımız için pastayı birleştirmeye başlamadan hemen önce hazırlamanız gerekiyor.

Çilekli ve Çikolatalı Çıplak Pastanın Birleştirilmesi

Çilekleri hafifçe yıkayıp bir mutfak kağıdının üzerinde iyice kurutun. Ara katlarda kullanmak üzere yaklaşık 600 gr çileği ayıklayıp hepsi aynı yükseklikte olacak şekilde ortadan kesin. Aynı yükseklikte olması pastanın ara katındaki duruşunu sağlamlaştırmak için gerekli.

Üst süsleme için daha küçük ve en güzel olanları seçin ve yeşil uçlarıyla birlikte kesin. Yine hepsinin yüksekliğinin aynı olmasına dikkat edin. Toplam 1 kg çilek aslında kullanılmıyor fakat en güzel çilekleri içinden seçip almak gerektiğinde biraz fire verecek miktarda almakta fayda var.

Keki 3 kat elde edecek şekilde kesme teli veya büyük bir bıçakla kesin.

Çikolatalı pastacı kremasını her bir katta kekin üzerine yayıp üzerine çilekleri koyduktan sonra tekrar üzerine yaymak gerekiyor. Son olarak en üst kattaki keke bir sıra halinde koyulacak. Bu durumda krema 5 eşit parçaya bölünerek işlenmeli ki hem katlar arası görüntü düzgün olsun hem de birleştirme işlemi sırasında kötü sürprizler olmasın.

Bu örnekte çikolatalı pastacı kreması 880 gr geldi, onu 5’e bölerek her seferinde o ağırlıkta yani 170 gr kremayı bir kasede tartıp sıkma torbasına koydum. Tamamını tek seferde torbaya koyarsanız ne kadar sıktığınızı fark etmezsiniz.

Tabanı yerleştirdikten sonra ilk kremayı sıkarak yayın. Burada sıkma torbası tamamen işlemi kolaylaştırmak ve dışarıda görünen parçayı şekillendirmek için. Onun yerine direk bıçak veya spatula ile de yaymanız mümkün.

İlk kat çikolatalı pastacı kremasının üzerine kenarlarda kalan çileklerin iç yüzeyi kremaya bakacak şekilde ve pasta kenarına çileğin baş kısmı gelecek şekilde yerleştirin. İç kısımlarda istediğiniz gibi yerleştirme yapabilirsiniz. Tüm katı çilekle kaplayın.

Ardından tekrar 1/5 çikolatalı pastacı kremasını çileklerin üstüne sıkın. Burada sıkma poşeti gerekli ama eğer yoksa bıçakla azar azar koyarak ve çileklere kuvvet uygulamadan yayabilirsiniz.

Kremayı çileklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde sıktıktan/yaydıktan sonra çikolata sosunda 3 yemek kaşığı kadar miktarını üzerine gezdirebilirsiniz.

İkinci kat keki üzerine koyun ve ilk kat için yaptığınız işlemin aynısını yapıp üçüncü kat keki yerleştirin.

En üst kat olan bu kata yine kremayı sıkabilir ve ardından yayabilirsiniz veya direk yayabilirsiniz.

Ardından üzerine sadece kenarlara gelecek şekilde çilekleri fotoğraflarda gördüğünüz şekilde yerleştirin.

Ardından çikolatalı sosu önce ortada boş kalan kısmı kaplayacak şekilde dökün, ardından çileklerin arasından aşağı akacak şekilde dökün.

Pastanız servise hazır!

Olası sorular ve cevaplar:

Kalıp olarak başka hangi boyutları kullanabilirim, değiştirirsem ne yapmam gerekir?

18-21 cm arasındaki tüm kalıplarda aynen tarifi uygulayabilirsiniz. 22-25 cm çapında bir kalıp kullanacaksanız ondan 3 kat kek çıkmaz; ya sadece 2 kat olarak yapacaksınız ya da kekin malzemelerini 1,5 kat olarak ayarlayıp 3 kat kek elde edeceksiniz. Bu durumda pişirme süresi uzar, iyi gözlemlemeniz gerekir. Keki 22-25 cm ve 1,5 kat ölçüde yaptığınızda kremalarda bir değişiklik yapmanıza gerek kalmaz ama çilek miktarı artabilir.

Servis yapılacağı gün mü daha önce mi hazırlanmalı?

Kek ve kremayı bir gün önce hazırlayıp pastanın birleşmesini servis yapılacak güne bırakmanız en ideal durumdur. Ama bir gün önce birleştirip ertesi gün sadece üst süsleme de yapabilirsiniz. Fakat o zaman sos donmuş olacaktır oda sıcaklığında streç filmle sarılı olarak sakladığınızda. Benmari usulü hafifçe ısıtmanız gerekir sosu.

Pastanın saklama süresi nedir?

Çileklerin hepsi çok diri ve çok tazeyse 2-3 gün saklanabilir. Ama çilekler sulandığı için ilk gün veya 2 gün içinde yemek daha iyi olur. Çileklerin yıkandıktan sonra iyice kurutulması da bu nedenle önemlidir.

Çilek yerine frambuaz/vişne kullanabilir miyim?

Önemli olan üstüne gelecek olan keki tutma gücü olan sertlikte olması. Dolayısıyla taze vişne ile olabilir ama dondurulmuş vişne ile olamaz diye düşünüyorum ama denemeden de kesin hüküm vermemek lazım.

Çikolatalı pastacı kreması yerine sade pastacı kreması kullanabilir miyim?

Evet olabilir. Tarif için buraya bakabilirsiniz.

Bu yazı daha önce 15809 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 13.673 times, 2 visits today)

6 Yorum

  1. Ben bu pastayi donmus franbuaz ve visne karisiminsan yapmistim. Tadi muhtesem olmustu. Ayri ayri annemin ve esimin yasgununde. Meyveleri geceden tel suzgece koydum ve buzdolabinda sabaha kadar bekledi. Suyunu suzmezseniz felaket olur 🙂 Ama pastanedekiler gibi pasta in etrafina saracak birseyim olmadigi icin malesef pastam kaydi 🙁 yinede tad muhtesemdi. Hayatimdaki yaptigim 2 guzel pasta olmustu.

  2. Merhaba,
    Bu harika tarifinizi arkadaşım denedi ve çok beğendi. Bana da tavsiye etti.
    Ben de miniğimin ilk doğum günü pastasını kendim yapmak istiyordum ve bu şahane pastayı yapmaya karar verdim:) umarım yapabilirim 🙂
    Size üç şey danışmak istiyorum.
    İlki pastayı 1,5 kat malzeme ile 25 cm kalıpta ve 1 kat malzeme ile 18 cm kalıpta yaparak iki katlı oluşturmak istiyorum.
    Bu hususta bana tavsiye edeceğiniz bir nokta var mı ?

    İkincisi Callebaut sütlü çikolata için kaç numaralı çikolatasını tavsiye edersiniz.

    Üçüncüsü Callebaut kuvertür yerine Callebaut damla çikolatalarını kullansak aynı sonucu alabilir miyiz?

  3. Ayça hanım,
    Çok teşekkürler.
    Callebaut 811 bitter , Callebaut 823 sütlü çikolata ve Callebaut W2 beyaz çikolata pastalar için en ideal seçimler.
    Diğer sorunuz için bana instagramdan yazarsanız daha kolay olur 😉
    Sevgiler

Bir Cevap Yazın