Mayıs,2020. Bu yılın bahar mevsimini evde geçiriyor olmanın benim mutfağıma etkisi bolca çilek yemek ve çilekle bir sürü tarif denemek, geliştirmek oldu. Başka bir mevsime denk gelseydi muhtemelen başka şeyler çıkacaktı. Mevsimselliğin bu güzelliğine bayılıyorum. Bir de üretmeye, yeni şeyler denemeye bayılıyorum. Çilek bana daha önceleri pastacılıkta sadece görsel olarak güzel gelirdi; tadı ve dokusu sanki ayrık kalıyor gibiydi pastalarda. Bunu önlemek için önce çileği pişirerek kullanmaya başladım. Böylece pastaya daha kolay adapte olabiliyor ve uzun süre kalıcı olabiliyor. Bu ilk yeniliğin ardından bir de çileği püre haline getirip sonra hafif hafif kaynatarak özünü elde etmek fikri geldi. Böylece bu özü çilek aroması vermek istediğim ve pembeleştirmek istediğim kremalarda kullanabilirim diye düşündüm. Derken bir sürü yeni tarif elde ettim ve çileğin pastacılıkta görsellik dışında da çok önemli bir işlevi ve tadı olduğunu fark ettim.
Ve sonra en sevdiğim kek tariflerimden elmalı kekin dokusuyla çileği birleştirmeye karar verdim ve ortaya beni şaşırtan nefis bir tat çıktı. Ben üzerine bir de bitter çikolata ile nefis bir ganaj yaptım ama ganaj olmadan sadece kek olarak da servis yapabilirsiniz; tek başına da oldukça etkileyici!
Kek için Malzemeler:
- 240 gr un
- 1 paket kabartma tozu
- 60 gr tereyağı
- 100 gr beyaz toz şeker
- 40 gr esmer şeker
- 100 ml süt
- 40 gr fındık yağı
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 80 gr parça/damla çikolata
- 500 gr çilek
- 2 yemek kaşığı beyaz şeker
- Tarçın çubuğu ve karanfil (opsiyonel)
**Bardak ve kaşık ölçüsüne çevirmek için bu tabloya bakabilirsiniz.
Ganaj için Malzemeler:
- 100 gr krema
- 70 gr bitter kuvertür çikolata (tercihen Callebaut)
- 1/2 tatlı kaşığı bal
Kekin Yapımı:
Önce çilekleri 1-1,5 cm genişliğinde 3-4 mm kalınlığında doğrayın. Bir sos tenceresinde üstü açık olarak 2 yemek kaşığı beyaz şekerle pişirin. Bu karışıma tat katmak için pişirme sırasında karanfil ve tarçın çubuğu koyabilirsiniz ama sonradan geri almayı unutmayın. Çilekler suyunu bıraktıktan 10 dk sonra tekrar toplanacak ve suyunu çekmeye yakın ocaktan alın. Aldıktan sonra yine süzerek başka bir tabağa alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin kek içinde kullanmak için.
- Tereyağ ve şekerleri çırpın.
- Yumurta ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Süt ve fındık yağını ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Ardından, un ve kabartma tozunu ekleyerek çırpın.
- Önceden hazırladığınız çilekleri yine hafifçe süzerek ekleyin ve bir kaşık ile karıştırın.
- 180 C, önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 45-50 dk pişirin.
- Pişirme işlemi uzun sürüyor ve kullandığınız kalıba göre de değişebilir. Bu nedenle kürdan testi ile piştiğinden emin olmanız gerekiyor ama aynı zamanda yoğun bir hamur olduğundan ve içinde meyve barındırdığından alt tarafının da iyi pişip pişmediğini kontrol edebileceğiniz bir kalıp kullanın.
- Tarif için ben 23 cm veya 26 cm ‘lik kelepçeli kalıpları kullandım. Fırından alır almaz çıkarıp altının piştiğinden emin olmak gerek, aksi takdirde 5 dk daha sadece fırının alt ayarını çalıştırarak pişirebilirsiniz. 45-50 pişirdikten sonra içinin çekmesi için 5-10 dk fırın içinde de bekletebilirsiniz.
- Servis etmeden önce oda sıcaklığına gelene kadar bekletip ardından 1-2 saat buzdolabında bekletmeniz gerekir. Hatta en güzel tat için 1 gece buzdolabında kalması önerilir.
- Üzerini süslemek için ganajı da keki hazırladığınız zaman hazırlayın ki kek servise hazır olduğunda ganaj da donmuş ve kıvam almış olsun.
Ganaj yapımı:
- Kremaya balı ilave edin ve küçük bir cezve veya sos tenceresinde yan taraflarında baloncuklar oluşana kadar ısıtın, tamamen kaynatmayın.
- Isınan kremayı önceden dilimlediğiniz veya parça halindeki çikolatanın üzerine ilave edin ve hızlıca karıştırın. Bir küçük kaşık veya küçük bir çırpıcı ile karıştırabilirsiniz.
- Oda sıcaklığına gelen ganajı buzdolabına alın ve donması için en az 2-3 saat bekletin.
- Keki servis yapacağınız zaman ganajın kekin ortasına koyup kenarlarda boşluk kalacak şekilde yayın.
Üzerini dilimlenmiş çilekler ve file Antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Keki buzdolabında saklamanız gerekiyor; içindeki çilek pişmiş olduğu için çok kısa sürede tüketilme koşulu yok ama yine de nemli bir yapısı olduğu için 1 haftadan daha uzun sürede kekin dokusu değişecektir.
Bu ölçülerde 22-25 cm çapı olan kelepçeli kalıp için idealdir ama daha küçük bir kalıpta pişirmek isterseniz pişirirken iyi gözlemleyin. Kalıp küçülünce kek daha kalın yani daha derin olacağından daha geç pişebilir.
Bu yazı daha önce 4775 kez okundu!