Tatlı Hayat Tarifleri

Kara Orman Pastasında Yeni Bir Cafelontano modeli

Kara orman pastasına geçen sene bir Cafelontano dokunuşu yapmıştım; ortaya nefis bir şey çıkmıştı. (Bu linkte görebilirsiniz) Kendimi tekrarlamak yerine bu sene yeni bir şey yaratmayı hedefledim ve yeni bir oyun yaratmış oldum kendime. Yazdım, çizdim, düşündüm, hayal kurdum…Sonra kalktım, çalıştım, denedim. Ve bir gece yarısı vişneli pasta kekini fırından çıkarıp, kocaman bir gülümsemeyle uyumaya gittim.

Neden anlatıyorum bunu? Altıncı ayını yaşıyoruz pandemi döneminin, yani kendi adıma pek ara vermeden yaşıyorum diyebilirim. Halen ofise gitmiyorum, evden çalışmaya devam ediyoruz şirket olarak. Ve bu çalışma düzeni giderek daha zor olmaya başladı. Ofise gitmekten daha yorucu bir hal aldı benim açımdan çünkü sınırlar kayboldu, saatler karıştı. En çok da kadınlar bu durumdan etkilenir oldu tüm dünyada. Bir anne olarak bütün sorumluluklarımın da sınırları kayboldu ve hepsinin aynı anda yapılması gibi bir durum çıktı ortaya çünkü çocuk,iş ve ev bir arada artık. Bu çok üzerine konuşabileceğim bir konu ama burada keserek pasta ile bağlantısına geçeceğim. Bu zorlu ortamda, tüm yoruculuğuna rağmen yani gece yarısı yatıp dinlenmek yerine pasta yapmak, bir tutku üzerine gitmek o kadar iyi geliyor ki ruhuma, ve tabi bedenime, hayatıma, gülümsememe… Bir kişiye bile ilham verecek olsa bu yazım, bu pastam; güzelleştirecekse dokunduğu hayatı ve hiç bilmesem de ben bunu, eminim ki o güzellik benim hayatıma da dokunacak.

Artık pastaya gelelim mi? Vişneyi daha önceki kara orman pastasında kullanmamıştım çünkü vişnenin pastanın kremasının içinde pastaya pek uyum sağlamadığını düşünürdüm. Kremanın içinde ağzıma koca bir çiğ vişne parçası gelmesinden de pek hoşlanmam. O nedenle en baştaki oyunda en zorlu görev buydu; vişnenin tadı yoğun olsun ama çiğ ve ayrık kalmasın. Son yaptığım vişneli çikolata parçalı mekikte vişnenin o yoğun kek içinde pişmiş kıvamını düşünerek pastanın kekine eklemeye karar verdim. Yani bu pastanın en önemli farkı vişnenin kekin içinde olması. Ve tabi bol çikolatalı bir kek olması ve beyaz renkli klasik krem şanti kreması yerine beyaz çikolatalı musun krema olarak kullanılıyor olması. Ara katlarda beyaz çikolatalı musun içinde yer yer vişne tadı olmasını da istedim ama tamamen renk değiştirmesini de istemedim. Bunun için 100 gr vişneyi 1 yemek kaşığı toz şeker ile pişirip blenderdan geçirdim ve püre olarak orta katlardaki beyaz çikolatalı musun üzerine yer yer ekledim. Dış kaplamayı yine klasik görüntüden yana kullandım; beyaz renk üzerinde çikolata parçaları. Bu pastanın kekinde vişne olması keki yumuşattığı için diğer Cafelontano pastalarındaki gibi sert bir duruşu yok; keserken katlar arasında hafif geçişler oluyor ama zaten istediğim de vişneyi pasta ile kaynaştırmaktı.

Bu pastada çikolatanın neredeyse her çeşidi mevcut; bitter, sütlü ve beyaz. Toplam 570 gr çikolata ile zaten daha tarifi okurken heyecan veriyor. Ve tabi çikolata seçimim yıllardır değişmeyen Callebaut. Bu linkten direk Callebaut Türkiye’den satın alabilirsiniz hepsiburada.com aracılığıyla veya Metro Marketlerde bulabilirsiniz. Çikolatanın ömrü oldukça uzun olduğu için çok sık kullanmasanız bile buradan kiloluk paketlerle almak çok daha pratik ve ekonomik olacaktır.

Pasta yapımının videosunu bu linkten instagram hesabımda hikayelerde izleyebilirsiniz.

Vişneli Çikolatalı Pasta Keki Malzemeler (19-22 cm kelepçeli kalıp)

  • 300 gr çekirdekleri çıkartılmış vişne
  • 4 orta boy yumurta
  • 200 gr beyaz toz şeker
  • 115 gr un
  • 1 paket kabartma tozu (10 gr)
  • 20 gr kakao
  • 100 gr fındık yağı (sıvı yağ)
  • 65 gr sulu ev yoğurdu (sulandırılmış hazır yoğurt)
  • 135 gr bitter çikolata
  • 135 gr sütlü çikolata

Malzemeleri bardak/kaşık hesabına çevirmek için bu tabloya bakabilirsiniz.

Beyaz Çikolatalı Mus için Malzemeler:

  • 600 ml krema (3*200ml paket)
  • 300 gr beyaz çikolata
  • 30 gr tereyağı

Vişne püresi için malzemeler:

  • 100 gr çekirdekleri çıkartılmış vişne
  • 1 yemek kaşığı beyaz toz şeker

Süsleme için malzemeler:

  • 50 gr bitter çikolata (kalıp halinde)
  • 10-15 tane vişne (çekirdekleri çıkartılmamış)

Kekin Yapımı:

  1. Çikolataları benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Eğer aynı kapta eritecekseniz önce bitteri koyun ve o biraz eridikten sonra sütlü çikolatayı ekleyip eritmeye devam edin. İkisinin erime süresi ve sıcaklık tepkisi farklıdır. Keke ilave etmek için oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  2. Bu sırada yumurta ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın.
  3. Karışıma sırasıyla eritilmiş çikolatayı, yağ ve yoğurdu ekleyerek iyice çırpın.
  4. Ardından kabartma tozu, un ve kakaoyu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  5. Bu hamuru 2 ayrı kalıpta pişirip toplam 4 kat kek elde edeceğiz. Normalde 2 ayrı kalıba ölçerek döküyorum ama bu kez hamuru önden eşit ölçülerde 2 farklı kaba almanız gerekiyor. Kalıba dökme sonra gerçekleşecek.
  6. Ayıklanmış vişneleri ortadan ikiye kesin ve suyunu iyice alın.
  7. Kek kalıbının tabanına ince bir kat halinde kek hamuru koyun. Yaklaşık 6-7 yemek kaşığı olabilir. Ardından üzerine vişnelerin yarısını tek bir kat oluşturacak şekilde dizin. Sadece kenarda 1 vişne parçası sığacak genişlikte bir halka boşluk kalsın çünkü pişerken kenardakiler yukarı doğru çıkabilir ve kekin kesilmesi sırasında zorluk çıkarabilir.
  8. Ardından geri kalan kek hamurunu ekleyin.
  9. Diğer kek kalıbını da aynı şekilde yerleştirin, 2 kalıp varsa aynı zamanda yapabilirsiniz. Ya da ilki soğuduğunda çıkarıp ikinciyi koyabilirsiniz. Hepsini birlikte pişirmek mümkün değil çünkü o zaman vişneleri kontrol etmek ve bir katta tutmak zor olur.
  10. 180 C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda pişirin. İki keki aynı anda koyabilirsiniz kalıplar küçük olduğu için. Aynı kek olmasına rağmen biri 35 dakikada diğeri 40 dakikada pişti. İkinciyi yerleştirirken vişneler biraz sulanmıştı, o nedenle daha geç pişti muhtemelen. Yani yerleştirirken vişnelerin suyunu mutlaka kurulayın. Pişme esnasında 30. dakikadan sonra kürdan testi yapmaya başlayın.
  11. Eğer 2 kalıp kullanıyorsanız kekleri hiç kalıptan çıkarmadan oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Buzdolabında en az 1 gece kalması gerekir.

Beyaz Çikolatalı Mus Yapımı

  1. Musu hazırlamadan 1 gün önce kremaları buzdolabına koymak en kolay başlangıç ama aynı gün yapmaya karar verdiyseniz 3-4 saat buzdolabında veya 40 dk dondurucuda bekletmek gerekli.
  2. Beyaz çikolata ve tereyağını birlikte benmari usulü eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  3. Kremaları buzdolabından çıkarır çıkarmaz çırpma kabına alarak çırpmaya başlayın. Hatta mutfağınız çok sıcaksa çırpma işlemini yapacağınız kabı da biraz buzdolabında bekletmeniz faydalı.
  4. Kremaları önce orta sonra yüksek ayarda çırpın. 2-3 dakika içerisinde kremanın hacmi 3-4 katına çıkacaktır ve mikseri içinden çektiğinizde sabit kalacak şekilde olacaktır. Bu işlem bir nevi yumurta beyazını köpürtmekle aynı. Burada da hacim kazanan ve sert durabilen bir köpük oluşacak yani mus.
  5. Ardından beyaz çikolata ve tereyağı karışımını musa ekleyin ve 1 dk orta ayarda çırpın. Beyaz çikolatanın homojen bir şekilde karışıma eklendiğinden emin olun. Musu 4 kaseye eşit ölçülerde paylaştırın ve soğumak üzere buzdolabına kaldırın. En az 3-4 saat ama en güzeli 1 gece buzdolabında kalması gerekir kullanmadan önce.

Vişne püresinin hazırlanması:

  1. Vişneleri ikiye kesin ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edip kısık ateşte pişirin.
  2. Vişneler ezilecek kıvama geldiğinde blender ile püre haline getirin ve oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın.
  3. Püreyi musa pastayı birleştirirken ekleyeceğiz, o zaman geldiğinde soğuk olması musun kıvamını bozmaması için önemli.

Süsleme için kullanılacak çikolata parçaları

  • Bunun için kalıp halinde bir çikolataya ihtiyaç var.
  • Kalıp çikolatayı buzdolabında en az 1 saat bekletmiş olmalısınız önden.
  • Ardından bir sebze soyacağı ya da bıçakla çikolatadan sıyrıklar oluşturmalısınız.
  • Mümkün olduğunca uzun yol katetmeye çalışın çikolata üzerinde ki bu parçalar güzel rulo görünümünü alsın.
  • Bu parçaları bir gün önceden oluşturup dondurucuda bekletirseniz ertesi gün şekil verirken hava kaç derece olursa olsun gayet rahatlıkla elinize alıp kullanabilirsiniz. Hiç dondurucuda bekletmeden yaparsanız yerleştirmeye çalışırken elinizin sıcaklığından eriyebilir.

Pastanın Birleştirilmesi:

  1. Birleştirme ile ilgili hazırladığım videoyu instagram hesabımda hikayelerde izleyebilirsiniz.
  2. Tüm malzemeleri bir gün önceden hazırlayın ve ertesi gün birleştirmeye geçin.
  3. Keki kalıptan çıkarıp pasta kesme teli veya büyükçe bir bıçakla ile ortadan kesin. En üst katmanı da dışarıda bırakacak şekilde her bir kekten 2 düz ve aynı kalınlıkla kat elde edin.
  4. Pastayı oluşturacağınız stand veya tabak üzerine keklerden en sert görüneni alın, daha az vişneli olanı tercih edin. Tabanın sağlam olması önemli.
  5. Önceden 4 eşit ölçüde ayırdığınız beyaz çikolatalı muslardan birini alın, diğerleri buzdolabında kalmaya devam etsin.
  6. Musun üzerine vişne püresinin 1/3’ünü 4 farklı noktaya birer kaşık koyarak ekleyin.
  7. Musun tamamını kekin üzerine koyun ve bir bıçak veya spatula ile yayın. Eşit yükseklikte olması önemli musun her tarafta. O yüzden arada pastaya yandan bakıp yüksekliğini gözlemleyin.
  8. Vişnesi daha fazla olan 2 kekten birini 2. kat olarak koyup kremaya yine aynı şekilde vişne püresi ekleyerek yayın.
  9. 3. kata da yine vişnesi fazla olan kek katı koyup tekrarlayın krema yayma işlemini.
  10. Son katı da yerleştirin ve 4. kasedeki musa geçin.
  11. Önce astar denilen ince bir kaplama yapın. Bu kaplamayı ince bir şekilde yapıp pastanın içinden taşanları da içine dahil eden bir katman göreceğiz. Ardından bu katmanla birlikte pastayı 1 saat buzdolabında bekletip bu katmanı dondurmuş olacaksınız.
  12. Asıl kaplamaya geçtiğinizde donan astar kaplama sayesinde çok daha pürüzsüz ve kolay bir kaplama yapmış olacaksınız. Ara katlardan bir şey bulaşmamış olacak.
  13. Kaplamayı videoda görüldüğü şekliyle yapın ve tamamlandığında süslemeye geçin.
  14. Vişneleri çekirdekleri çıkarmadan yerleştirin ki suyu akmasın ya da suyunun akmasının görüntüsünden hoşlanıyorsanız çıkarın.
  15. Çikolata parçalarını yukarıda anlatıldığı üzere önceden hazırlayıp mutlaka dondurucuda bekletin ve donmuş haliyle süslemede kullanın.
  16. Servis için en az 3-4 saat beklemenizi öneririm ama 1 gece bekletmeniz en güzeli olacaktır.

Olası sorular ve cevaplar:

Kalıp ölçüsü 23-26 olursa kekin ölçülerini bu linkteki pastada olduğu gibi kullanın ve vişneyi 350 gr olarak kullanın. Mus için de aynı linkteki ölçüleri kullanabilirsiniz.

Vişne yerine başka bir meyve ile denenebilir mi? Böğürtlen, frambuaz, çilek gibi meyvelerle olabilir ama şeftali, erik gibi meyveler için yorum yapmam zor.

Pasta buzdolabına 1 hafta kalabilir, kaldıkça içindeki renk cümbüşü iyice artar ve kaynaştıkça tadı daha da güzelleşir.

Kalıp olarak kullandığım markalardan en çok memnun olduğum kaiser marka.

Afiyet olsun

Sevgiler

Bu yazı daha önce 7098 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5.762 times, 1 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir