Çikolatakolik Tatlı Hayat Tarifleri

Supangle:Eski bir Türk tatlısı

“Supanglenin bir Türk tatlısı olduğunu öğrendikten sonra bu kitapta olması için özellikle uğraştım. Çünkü yazılı klasik bir tarif yok. Ben de farklı kaynaklardan okuduktan ve denedikten sonra temelini ortaya çıkarıp kendimce bir tarif geliştirdim. İçine koyulacak kek için özellikle tarif vermedim çünkü supanglenin çıkış noktası zaten kalan keklerin değerlendirilmesiymiş. Tüm kitabı düşünürseniz mutlaka kalan kekiniz olacaktır…”

Böyle yazmışım 2018 yazında kitabımın Supangle sayfasına fakat sonra kitabım gibi bir köşede kalmış bu tarif de. Kitap konusuna uzun zamandır girmiyorum ama eskilerden tarif deneyenler, yazılar hep kitaptan bahsettiği için soruyor. Kısaca son durumda kitabın basımı konusunu rafa kaldırdım bir süreliğine. Aslında kitabım, kapağından içeriğine, ön yazısından tüm tarif detaylarına kadar hazır. Ama yayım dünyasının değişen modeli basım için bir sponsor ihtiyacı doğuruyor. Sponsor arayışı ise şuan benim önceliklerim arasında değil. Bu nedenle tekrar bir güncelleme yapana kadar konunun askıda olduğunu bilmenizi istedim.

Supangleye gelince; tarihi kayıtlarda Türk mutfağına ait olduğu bilgisi var ama hangi dönem ilk kez yapıldığı bilinmiyor. Supangle, Fransızca dilinde (soupe agnlais) İngiliz çorbası anlamına geliyor ama konuyla ilgisinin ne olduğunu bulamadım. Fransız mutfağında bu isimle bir yemek ya da tatlı da mevcut değil. Yani İngiliz çorbası diye isim veriliyor ama Fransızca kelimelerle veriliyor bu isim. Fransız akımlarının etkili olduğu son Osmanlı döneminin İstiklal Caddesi zamanlarından geliyor gibi bir his uyandırıyor bende bu durum… Ve asıl üzücü tarafı bir Türk tatlısı olmasına rağmen Alman markası olan Dr Oetker’in supangleye bizden daha çok sahip çıkmış olması…

Malzemeler:

  • 1 lt doğal ve tam yağlı süt 
  • 30 gr buğday nişastası
  • 130 gr toz şeker
  • 100 gr bitter çikolata
  • 50 gr sütlü çikolata
  • 1/8 çay kaşığı doğal tuz
  • 1 yumurta sarısı
  • 25 gr kakao
  • önceden kalmış kek (sade veya kakaolu)

Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu linkteki listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.

Yapımı:

Derin bir tencerede önce yumurta sarısını bir tel çırpıcı ile çırpın. Üzerine şekeri ilave edin ve çırpabilmek için biraz süt ekleyin. Bu aşamada yapmamız gereken güzel bir kıvamda toz malzeme ile sütü kaynaştırmak. Eğer sütün tamamının içine bir anda tüm toz maddeleri koyarsanız çırpmak ve homojen hale getirmek zor olur. O nedenle toz olan maddelerin üzerine azar azar süt ekleyerek çırpmak gerekir. En güzel karışım oranı 1 birim toz veya katı malzemeye 2 birim sıvı malzeme gibi düşünebilirsiniz.

Karışıma tuz, kakao ve buğday nisaştasını da ekledikten sonra homojen bir karışım elde etmek için gerekirse biraz daha süt ekleyin. Toz malzemeler eridiğinde kalan sütü ilave edin ve orta ateşteki ocağa alın.

10 dk sonra karışım biraz kalınlaşmaya başladığında içine çikolataları ekleyin ve yine karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 2-4 dk arasında çikolata tamamen erimiş ve karışım kalınlaşmış olacak.Karıştırıcıyı karışımdan çıkardığınızda su gibi akıp gitmek yerine birazı karıştrıcı üzerinde kalıyorsa pişmiş demektir.

Servis edilecek kaselerin tabanına önceden kekleri yerleştirin. Kullanacağınız kalıpların büyüklüğüne göre gereken kek miktarı değişebilir ya da elinizde olan keki kaplara göre dağıtabilirsiniz. Özellikle bir kek tarifi vermedim bunun için; devil’s food cake ile pasta yaptığınızda kalan kekleri dondurucuya alıp burada saklayabilirsiniz veya onun gibi başka kalan kekleri. Sonra bu kekleri supangle için kullanabilirsiniz. Kek kullanmadan da yapabilirsiniz.

Ocaktan aldığınız supangleyi soğumasına fırsat vermeden kaselere bölüştürün. Soğuduktan sonra, servis sırasında üzerine çikolata rendeleyebilirsiniz veya çikolata üzerinde bıçakla ince sıyrıklar oluşturup bunları süsleme için kullanabilirsiniz.

Üzerine çikolata sıyrıkları yapacak olursanız önce bir tabağa yapın ve ardından en az 10 dk dondurucuda bekletin bu parçaları. O zaman süsleme sırasında kullanmanız daha kolay olacaktır.

Tam yağlı nefis süt için benim yıllardır sütçüm Jülide Hanımın instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz. Çiğ süt konusu hassas bir konu olduğu için ve çok temel bir ihtiyaç olduğu için özellikle yazıyorum onun bilgilerini. Ne kadar insan bu harika sütten faydalanırsa o kadar sevinirim. Bostancı hatta Maltepe – Göztepe arası servis yapabilir.

Bu yazı daha önce 11467 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 10.477 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın