Çilekli Fransız tatlar Tartlar Tatlı Hayat Tarifleri

Çilekli Tart

Tatlı yapmanın biraz sanatsal aktarımı gibi gelir bana tartlar ve Fransız mutfağının en güzel temsilcilerindendir. Aslında tarihi çok eskilere gidiyor ve ilk kim yaptı bilinmiyor olsa da bana Fransız mutfağını çağrıştırıyor hep. Bu pandemi döneminin sıkıcılığı ya da tekdüzeliği içinde böyle farklı tatları, sanatsal farkları, ince detayları daha çok alır oldum günlük mutfağıma.

Çilekli tart ise bu sıradan günlerin içinde bir tablo gibi konuverdi masaya ve aynı gün içinde paylaşılarak afiyetle yendi. Tart tabanının üzerinde pastacı kreması ve üzerinde de sadece tazecik çilekler var. Oldukça sade ve hafif bir lezzet bu ve mümkünse aynı günde yenilmesi gereken tazecik bir lezzet.

Tart Tabanı için Malzemeler: (25-28 cm çap)

  • 230 gr beyaz un
  • 40 gr badem unu/tozu
  • 70 gr pudra şekeri
  • 140 gr tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/8 çay kaşığı tuz

Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu tabloyu kullanabilirsiniz.

Taban hamurunun yapımı:

Stand mikserle yapacak olanlar için:

  1. Yumurta hariç tüm malzemeyi mikser haznesine koyun.
  2. Min-1 ayarı arasında 2-3 dk tüm malzemeler tamamen minik pütürler halini alana kadar karıştırın.
  3. Yumurtayı ekleyin ve 1 dk içinde hamur hazır olacaktır.
  4. Makineden aldıktan sonra tezgah üzerinde biraz yayarak elinizle 1-2 dk yoğurun.
  5. Streç filme sararken 15-20 cm genişliğinde bir disk oluşturun elinizle bastırarak, böylece çıkardığınızda direk merdane ile açılmaya uygun olacak.
  6. Buzdolabında en az 1 saat mümkünse 2 saat bekletin.

Elde yoğuracak olanlar için:

  1. Yumurta hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına koyun ve parmak uçlarınızla yoğurun.
  2. Hamur kendiliğinden toplanmayacak önce sadece tereyağı ile birleşen kuru malzemelerin minik minik parçalar oluşturması sağlanacak. Crumble hamurundan daha da kuru olacak şekilde.
  3. Yumurtayı hafifçe çatalla çırpıp ekleyin ve şimdi kurabiye hamuru kıvamı alana kadar yoğurun.
  4. Streç filme sararken 15-20 cm genişliğinde bir disk oluşturun elinizle bastırarak, böylece çıkardığınızda direk merdane ile açılmaya uygun olacak.
  5. Buzdolabında en az 1 saat mümkünse 2 saat bekletin.

Pastacı Kreması için malzemeler:

  • 500 ml tam yağlı süt
  • 85 gr toz şeker
  • 30 gr buğday nişastası
  • 3 büyük boy yumurta sarısı
  • 1 büyük boy tam yumurta
  • 45 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz

** Bu ölçüler 25-28 cm çapında bir tart için uygun ama daha küçük yaparsanız ki ben burada 20 cm’lik bir kalıp kullandım. O zaman malzemeleri aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz.

  • 300 ml süt
  • 60 gr toz şeker
  • 20 gr nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 küçük tam yumurta
  • 30 gr tereyağı
  • 1 tutam tuz

Pastacı Kreması Yapımı:

  1. Sütü orta ısıda ocağa alın.
  2. Süt kaynama noktasına gelene kadar ayrı bir yerde yumurta sarıları, tam yumurta, şeker, nişasta ve tuzu krema halini alana kadar çırpın.
  3. Sütte ilk baloncuklar oluştuğunda ocaktan alın ve üçte birini yumurtalı karışıma yavaşça ilave edin ama bu sırada hep yumurtalı karışımı çırpmaya devam edin. Süt karışıma girdiği anda çırpılıyor olsun.
  4. Yumurtalı karışım sütle iyice karıştığında ve karışım ısındığında bu kez bu karışımı sütün olduğu tencereye alın ve tel çırpıcı ile karıştırın. Ardından ocağı tekrar orta ısıda açarak pişirmeye devam edin.
  5. 1-2 dk içinde karışım kalınlaşmaya başlayacaktır. Baloncuklar oluşmaya başladığında ocaktan alın ve tereyağı ilave ederek karıştırın. Ardından cam bir kaseye alıp üzerini kremaya değecek şekilde streç filmle kapatın ki kabuk oluşmasın dışında. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına alabilirsiniz.
  6. Tartın yapımından bir gün önce pastacı kremasını yapmanız daha kolay olur, bir gece buzdolabında dinlenmiş ve soğumuş olur. Ama vakit yoksa o zaman pastacı kremasını tepsi gibi bir kap içine yayarak koyup daha hızlı soğumasını sağlayabilirsiniz.

Tartın Birleştirilmesi:

Tart hamurunu buzdolabından çıkardıktan sonra 4-5 dk oda sıcaklığına yaklaşmasını bekleyin.

Unlanmış tezgahta bir yuvarlak şeklinde açın.

Hamur kalın ve tok olduğundan açarken yanlardan çatlama yapacak; elinizle o çatlak yerleri içeriye doğru bastırıp kenarları düzleyin.

Şeklini kontrol ederek yuvarlak oluşturmaya devam edin.

Tart kalıbınızı yuvarlağın ortasına koyduğunuzda kenarlardan 5-6 cm fazlalık oluştuğunda açmayı bırakabilirsiniz.

Açma işlemi sırasında hamurun zemine yapışmasını engellemek için hep arada sağ sola hareket ettirirseniz tabanı yapışmaz. Ama eğer yapıştıysa uzun bir spatula veya uzun düz bir bıçakla, hamur sıyırma aletiyle, vb hamurun tabanını serbest bırakacak şekilde altından geçirin.

Ellerinizin avuç içi tezgaha bakacak şekilde düz olarak hamurun altına sokup iki elnizle aynı anda hamuru kaldırıp tart kalıbınıza yerleştirin.

Çatlaklar kırılmalar olabilir kenarlarda hemen elinizle birleştirin veya yapıştırın.

Kenarları tepsiye değdirecek şekilde parmağınızla hafifçe bastırarak yerleştirin.

Tüm kenarların yerleştiğinden emin olduktan sonra merdane ile tüm kalıbın kenarlarının üstünden geçin ki fazla hamurlar düzgün bir şekilde kesilsin.

Tekrar hamurun tüm zemine ve kenarlara oturduğunu elinizle dokunarak test edin ve eğer kenarlarda fazlalık kaldıysa bıçakla traşlayın.

İç kısım veya kenarlar pürüzsüz olsun diye düşünmeyin, hafif çukurlar olabilir, yamalar olabilir. Bunlar tartın doğasında var.

Tabanda bir yemek çatalı ile sık aralıklarla delikler açın.

Pişmeye hazır haliyle buzdolabında en az 20 dk bekletin. 1 gün de bekleyebilir, ertesi güne devam etmek isterseniz.

Kalan tart hamurunu da tartla aynı anda kurabiye olarak pişirebilirsiniz, tarttan çok daha ince olmayacak şekilde şekiller verin ve birlikte pişirin. Böylece önden tartın lezzetini almış olursunuz. Ya da piştikten sonra dondurucuya atın, başka bir zaman değerlendirirsiniz.

Tart tabanını buzdolabından çıkarıp 170 C fanlı ayarda üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin. 12-15 dk arasında süreceketir.

Fırından çıkarınca oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Önceden yıkanmış ve kurulanmış çilekleri boydan ikiye kesin. Ve öncesinde bir tabak üzerinde yerleştirme provası yapın. Çilek miktarı tartın genişliğine göre değişecektir ama yine de fazlasıyla lazım çünkü içinden hep en güzelleri ve aynı boylarda olanları seçmek gerekiyor.

Pastacı kremasını dolaptan çıkardığınızda katılaşmış olabilir, biraz karıştırın. Eğer daha da pürüzsüz ve yumuşak olsun derseniz 1-2 dk mikserle çırpın. Kremayı tartın içine yayın, üzerini düzeltin.

Çilekleri fotoğrafta ve instagram videosunda görüldüğü gibi dizin.

Eğer çilekler tatlıysa bu şekilde direk servis yapabilirsiniz ama tadı azsa ve bir kaç saat sonra servis yapacaksanız biraz çilek reçeli veya balı hafifçe sulandırıp yumurta fırçası ile tek tek çileklerin üzerine sürün.

Soğuk olarak servis yapın. İlk gün ya da en fazla ikinci gün tüketilmesini tavsiye ederim. Ardından çilekler biraz kötüleşmeye başlayabilir.

Afiyet olsun…

Bu yazı daha önce 9319 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 7.880 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın