Artık Aralık ayına olduğumuza göre biraz yeni yıl havasına girmeye de hakkımız var. Ülkemizin boğucu ve yorucu gündemine kendimizi kaptırıp kaybolmak yerine daha çok güzellik yaratmak peşinde olmak benim tercihim. Çünkü dünyanın güzelleşmesi için mutlu insanlara ihtiyacı var…
Linzer tart, Avusturya’nın Linzer şehrinden dünyaya yayılmış bir tatlı ve tarihi çok eski. O zamanın imkanlarını yansıtıyor olsa da yine oldukça estetik ve lezzetli. Sırrı hamurundaki fındık ya da badem tozu. Eskilerde fındıkla yapılırmış ama sonra bademle yapılır olmuş. Ben de bademle yaptım ama fındıkla yapmak isteyenler içinde açıkladım tarifte.
Ben badem ununu hafifçe kavurarak kullandım ama evde çiğ bademi olanlar toz haline gelene kadar rondoda çekebilir ve ardından yine hafifçe kavurabilir. Ama bu durumda badem kabukları da karışımda olacağı için fazla kavurmamakta fayda var yoksa hamurun rengi koyulaşabilir. Ben badem tozunu Metro’dan Metrochef markasıyla alıyorum. Fındık ile yapmak isteyenler için önce fındığı bütün olarak kavurup soymalarını ve ardından un halini alana kadar rondodan geçirmelerini tavsiye ederim. Fındıkçı adresim aşağıdaki listede mevcut. Tabi bir Karadenizli olarak ben direk Fındıkçım’ın dükkanından alıyorum ama online olarak da oldukça güvenle alabilirsiniz.
Dolgu için frambuaz reçeli ya da kayısı reçeli kullanılıyor ama çok eskiden kan portakalı reçeliyle de yapılırmış bu tart. Reçel eski zamanların en iyi saklama yöntemi olduğundan tarifte yer alıyor, bizim içinse şuan tart yapımını kolaylaştırıyor.
Tart kalıbı olarak altı çıkan kalıp kullandım ben ama tabakla ya da tepsiyle ters çevirme yöntemiyle de herhangi bir seramik ya da altı çıkmayan tart kalıbını kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tartın üzerine onu kaplayacak düz bir tabağı ters çevirerek koymak ve sonra kalıbı alt üst çevirmek. Sonra tart kalıbını tarttan çıkarın. Üzerine servis yapacağınız tabağı kapatın ve tekrar alt üst çevirin. Böylece tarta hiç dokunmadan kalıptan çıkarmış olursunuz. Ama bu şekilde yapacak olursanız üzerindeki bademler düşebilir, badem koymadan yapın ya da düşme riskini göze alın. Bu tarifte kullandığım tüm malzeme ve aletleri bu linkte görebilirsiniz.
Bir de bu tartın küçük kurabiye versiyonları var ki geçen sene bu zamanlar yapmıştım. Onun yazısını da burada görebilirsiniz.
Linzer Tart Malzmeler: (22-26 cm yuvarlak tart kalıbı için)
- 250 gr beyaz un
- 100 gr toz badem veya tuzsuz kavrulmamış badem ya da fındık*
- 200 gr yumuşamış tereyağı
- 115 gr toz şeker
- 1 büyük yumurta
- ¼ çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı kabartma tozu
- ¼ çay kaşığı tarçın
- Ara katlara koymak için 300-360 gr ahududu reçeli*
*Badem veya fındık kullanımı detayını 2 üst paragrafta anlattım. Aynı şekilde reçel seçimini de detaylandırdım, mutlaka okuyunuz.
**Bu tarifteki malzemelerden ihtiyacınız olanları bu listeden seçerek hepsiburada üzerinden alabilirsiniz.
***Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu linkteki ölçüler tablosuna bakabilirsiniz.
Yapımı:
*Yapım videolarını instagram hesabımda öne çıkan videolarda bu linkten izleyebilirsiniz.
- Toz badem kullanacaksanız önce hafifçe kavurun, orta ısıda bir granit veya döküm tavada kokusu çıkmaya başlayınca ve hafif renk almaya başlayınca kavurmayı bırakın.
- Bütün badem de kullanabilirsiniz, tuzsuz ve kavrulmamış olması gerekir. Önce hafifçe kavurun yine kokusu çıkana kadar. Ardından rondodan geçirin ama un gibi ince olması gerekiyor, bunu sağlamak için un süzgecinden geçirin.
- Orijinal tarifte fındık ile de yapılabiliyor ama ben henüz denemedim. Yine de yapımını üst paragrafta anlattım.
- Yumuşamış tereyağı ve şekeri mikser ile çırpın. Yumurtayı ekleyin ve çırpın.
- Badem hariç diğer kuru malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
- Badem tozunu ekleyip elinizle hafifçe yoğurun. Streç filme sardıktan sonra buzdolabına kaldırın.
- Buzdolabında en az 2 saat kalmalı ama 1 haftaya kadar da bekleyebilir.
- Çıkardığınızda hafif yumuşayıncaya kadar oda sıcaklığında bekletin. Eğer 2 saat beklettiyseniz buzdolabında çıkardığınızda direk açabilirsiniz. Yani buzdolabında kalış süresine göre oda sıcaklığında bekletme süresini ayarlayın.
- Hamuru ikiye bölün, biri diğerinden biraz fazla olsun.
- Önce fazla olanı bir pişirme kağıdı üzerine alıp merdane ile açın. Kullanacağınız kalıbın kenarlarından 3-4 cm fazla olacak şekilde yuvarlak açın.
- Hamurun açılmış haliyle bir düz tepsiye alarak buzdolabına kaldırın. Tepsi kırılmaması için destek, yani başka bir şey de olur.
- Diğer hamuru da aynı şekilde pişirme kağıdı üzerinde açın. Ama bu kez tart kalıbınızın genişliğinde olması yeterli. Onu da aynı şekilde dolaba kaldırın.
- Diğer parçayı çıkarın, eğer yumuşaksa yani açma süresi uzun sürdüyse biraz daha bekletin.
- Bir spatula veya büyükçe bir bıçakla hamuru kağıttan ayırın. Ellerinizin avuç içi tezgaha bakacak şekilde hamurun altına yerleştirin ve hamuru kaldırarak hemen yanınızda beklettiğiniz tart kalıbına oturtun.
- Çatlaklar kırılmalar olabilir kenarlarda hemen elinizle birleştirin veya yapıştırın.
- Kenarları tepsiye değdirecek şekilde parmağınızla hafifçe bastırarak yerleştirin.
- Tüm kenarların yerleştiğinden emin olduktan sonra merdane ile tüm kalıbın kenarlarının üstünden geçin ki fazla hamurlar düzgün bir şekilde kesilsin.
- Tekrar hamurun tüm zemine ve kenarlara oturduğunu elinizle dokunarak test edin ve eğer kenarlarda fazlalık kaldıysa bıçakla traşlayın.
- Hamuru tekrar buzdolabına kaldırın.
- 10 dk beklettikten sonra çıkarıp üzerine kullanacağınız reçeli dökün ama ne kadar kullanacağınız tartın genişliğine bağlı. 26 cm genişlik için 360 gr kullandım.
- Diğer hamuru buzdolabından çıkarın ve 1-1,5 cm genişliğinde şeritler olarak kesin.
- Şeritlerin en ortasından birini alıp tam ortasından geçecek şekilde tarta koyun. Kağıtta kalan en büyük diğer şeriti bırakın ve bir küçük boyu alıp ortaya koyduğunuz şeridin yanına koyun. Yani aynı boylarda ikişer şerit olduğunu düşünürseniz simetrik kestiğiniz için, birini alıp ilk kata dizin, diğerini de ikinci kat için ayırın.
- Aralarında 2 cm boşluk olacak şekilde şeritleri yerleştirin. ve sonra ikinci katı kafes oluşturacak şekilde yerleştirin.
- kenarlarla şeritler birleşsin.
- Artan hamurlarla kenarlara ek parçalar koyup birleştirin ve kenarda biraz kalınca bir çizgi oluşturun. (Videoda izleyebilirsiniz)
- Çaya kaşığı ile kenarları biraz aşağıya doğru bastırıp hem kısaltın hem de yayın. Çünkü bu kenarda oluşturduğumuz kalınca çizgiye file badem serpeceğiz.
- Kenarlara file badem serpin ve hatta bazı yerlerde biraz bastırıp yapışmasını sağlayın.
- 170C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 35-40 dk pişirin. Üzeri iyice kızardığında çıkarın. Eğer tabanı çıkan bir kalıp kullandığınız için kalıbı başka bir tepsiye oturtarak pişirdiyseniz 5 dk daha sadece alttan yanacak şekilde fırını çalıştırın.
- Kalıptan çıkarmak için oda sıcaklığına gelmesini bekleyin çünkü sıcakken kırılmaya çok müsait olur. İlle de tatmak isterseniz kalıptan çıkarmadan kesip tadın. Ama böyle güzel bir eser yapınca şöyle bir bütün olarak kalıptan çıkarıp birlikte bir fotoğraf çektirmek lazım 🙂
- Oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ama mutlaka hava almayacak şekilde olsun.
Afiyetle…
Bu yazı daha önce 7815 kez okundu!
Merhaba, düzeltmek istediğim bir bilgi yanlışı var. Linz Avusturya’nın üçüncü büyük şehri olup Linzer Linzli anlamına gelir. Yani Linzer Tart’ta Linz’e ait olan tart anlamına gelmektedir.
Avusturya’da Linzer diye bir kasaba bulunmamaktadır.
Çok teşekkürler bilgi için.
Yazıyı da güncelliyorum.
Böyle tüm dünyaya yayılan tariflerde kaynaklarda farklılıklar olabiliyor.
Sevgiler