Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Havuçlu Kek

Ocak 2022. İstanbul’u ve hatta neredeyse tüm ülkeyi etkisi altına alan bir kar var bugünlerde. Öyle güzel yağıyor ki; pamuk gibi süzülerek, izleyenleri şaşırtarak ve büyüleyerek. Eğer fazla yağdıysa bir süre sonra ilgi azalıyor, izleyenler artık büyülenmez oluyor. Tüm doğa olayları veya doğanın günlük düzeni gibi. Gün doğarken ki güzellik, gün batımındaki büyüleyicilik her gün ve hep var ama her gün olduğu için sıradanlaştırılmış. Oysa durup izlese insan bir gün doğumunu, uzun uzun ve rahatça ya da kendimize baksak; izlese insan nasıl nefes alıp verdiğini ve bunun nasıl bir mucize olduğunu… Tüm bu mucizelerin farkında olan bir toplumda hayat nasıl olurdu acaba?…

Evet yine bir türlü tarife giremeyen romantik Cafelontano! Bu tarifi bulana kadar çok havuçlu kek denedim. Ülkemizde en çok yapılan ve çok fazla tarifi olan bir kek bu. Ama bana hep sıkıcı geldi bu klasik havuçlu kek yapısı. Ben bunun dışına nasıl çıkabilirim diye epey denemeler yaptım. İçine hindistan cevizi koydum olmadı, elma püresi koydum yine olmadı, başka başka bir sürü denemeler.

Ve sonra bu tarifle karşılaştım: Instagramda takip ettiğim ParischezSharon hesabında ama aslen tarif bir Fransız şefe ait: Matthieu Carlin. Bir mutfak robotunun kesme başlığıyla yapılan bir tarif. Dokuyu en çok etkileyen de bu yani çok ince çekilmiş havuç olduğu için doku da çok farklı. Tarifte muscovado şekeri kullanıyor yani bildiğimiz esmer şekerden daha da fazla şeker kamışı ezmesi içeriyor. Bunu üzüm pekmeziyle ikame ettim. Klasik esmer şeker için de pekmezle yapılabilir olduğunu test etmiş oldum ayrıca.

Amerika’da ve Avrupa’da esmer şekerin farklı dereceleri var. Yani en başa dönersek esmer şeker klasik rafine şeker hazırlandıktan sonra bu hazırlama işlemi sırasında ayrıştırılan şeker kamışı ezmesinin tekrar şekere eklenmesiyle elde ediliyor. Türkçe melas deniyor bu maddeye ama bizim marketlerde satılan bir ürün değil. Oysa Amerika’da mevcut ve bunu ekleyerek hafif kahverengi, kahverengi ve koyu kahverengi (muscovado) şeklinde yoğunluğu giderek artan esmer şekerler yapılıyor. Bizde onun kıvamına yakın olan ve çokça kullanılan malzeme ise pekmez, özellikle de üzüm pekmezi. 1 su bardağı beyaz toz şekere 1/2 tatlı kaşığı ilave ederseniz hafif kahverengi, 1 tatlı kaşığı eklerseniz kahverengi, 2 tatlı kaşığı eklerseniz muscovado şekerine yakın bir şeker elde etmiş olursunuz.

Havuçlu Kek Malzemeler:

  • 250 gr rendelenmiş havuç
  • 60 gr kavrulmuş ceviz içi
  • 60 gr kuru üzüm (beyaz ve siyah olabilir, siyah kek içinde kendini belli eder)
  • 210 gr beyaz un
  • 200 gr beyaz şeker
  • 50 gr üzüm pekmezi
  • 200 gr fındık yağı (ya da kullandığınız sıvı yağ)
  • 40 gr hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı
  • 5 orta boy yumurta
  • 3 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı muskat, zencefil, karanfil (tercihinize bağlı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/8 çay kaşığı tuz

Malzemeleri bardak kaşık ölçülerine çevirmek için ve kullandığım tüm malzemeleri görmek için bu sayfaya bakabilirsiniz

Bu tarife özel olarak kullanılan malzemelerin listesini ise burada bulabilir, ihtiyacınız olanları hepsiburada güvencesiyle alabilirsiniz.

Hızlı tüketim ürünlerini ise hepsiexpress üzerinden hızlıca ve avantajlı olarak alabilirsiniz.

Havuçlu Kek yapımı:

Bu tarifte çırpıcı yerine mutfak robotu kesme başlığı ile kullanılacak.

Rendelenmiş havucu mutfak robotuna alın ve parçalayın 1 dk kadar.

Ceviz ve kuru üzümü ekleyin ve kısaca yine robotu çalıştırın. Havuç iyice küçük parçalara ayrılacak ama ceviz ve üzüm biraz daha kalın olsun diye bu sırayla ekleniyor. Sonra bu karışımı robottan alıp başka bir kaseye koyun.

Boşalttığınız robotun haznesine diğer tüm malzemeleri tek seferde koyun ve homojen bir hamur elde edene kadar çalıştırın.

Havuçlu karışımı robota ekleyin ve sadece bir kaç saniye daha çalıştırın.

Kek hamurunu buzdolabında 2 saat bekletin.

Kalıp olarak ben 20 cm uzunluğunda 12 cm genişliğinde ekmek kalıbını kullandım. Bu kalıbın kenarlarının düz olması bana Fransız keklerini çağrıştırdığı için. Ama klasik bir baton kalıp veya yuvarlak kalıp da kullanabilirsiniz.

Pişireceğiniz kalıbın içine yağlı kağıt koyun ve hamuru ekleyin.

Önceden ısıtılmış 170 C fırında fansız ayarda pişirin. Benim kalıbım nedeniyle yüksekliği fazla olduğu için pişme süresi de fazla oldu 1 saat 15 dk kadar ama klasik bir baton kalıpta bu süre çok daha az olacaktır. Piştiğini anlamak için önemli olan kuru kürdan testinden ziyade üstünde oluşan çatlaktan çıkan hamurun parlaklığını kaybedip tamamen mat hale gelmesi.

Keki sıcakken servis yapabilirsiniz, sonrasında oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun

Bu yazı daha önce 21222 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 18.291 times, 10 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir