Şubat 2022. Ülkede yediden yetmişe herkesin ekonomi yorumu yaptığı günlerden bir gün. Ve fonda kinestetik zeka üzerine dinlediğim bir konuşma, Amerikalı bir anatomi uzmanından yeni keşfedilen şeyleri ağzım açık dinliyorum. Akıl sağlığımızı ve esenliğimizi (well being direk tercümesi) korumak için kendimize çok iyi bakmamız gereken zamanlardayız. Tabi her zaman bunun farkındalığına sahip olmak lazım ama bazen bu şekilde çok daha fazla uyaran olunca ekstra çalışmak gerekiyor bu konuda. E peki ben ne yapıyorum bu konuda, o alanlarda ayrıca yazmaya başlasam mı diye düşünceler dolaşıyor biraz kafamda…
Sünger Kek için malzemeler: (20-23 cm kalıpta 4 kat)
- 6 yumurta (oda sıcaklığında)
- 200 gr beyaz toz şeker
- 150 gr beyaz un
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 30 gr erimiş tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
Kullandığım malzemeleri incelemek ve ölçüleri bardak/kaşık hesabına çevirmek için ölçüler sayfasına bakabilirsiniz.
Bu ölçülerde 20 cm kelepçeli kalıpta oldukça kalın 4 kat oluyor, o nedenle 23 cm’e kadar arttırılabilir. Ama bunun için yumurtanın çok iyi çırpılması gerekli. Yani kekin ne kadar kabaracağını yumurtayı çırpma süresi belirliyor.
Sünger Kek Yapımı:
Yumurta ve şekeri en az 10 dk orta ayarda çırpın. Rengi beyazlaşacak ve hacmi 4-5 kat artacak. Bu aşamayı kısa tutarsanız kekin kabarması da az olacaktır.
Limon suyu, kabartma tozu ve unu eleyerek bu karışıma ekleyin ve 1 dk düşük ayarda çırpın.
Bu karışımdan 6 yemek kaşığı alıp eritilmiş ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağına ekleyin. Vanilyayı da bu karışıma ekleyin ve homojen olana kadar kaşıkla karıştırın.
Tereyağlı karışımı yumurtalı harcın içine ekleyin ve 2 dk orta ayarda çırpın. Karışım homojen olduğunda hazırdır.
Kek kalıbının sadece tabanına yağlı kağıt serin, yanlarına bir şey sürmeyin çünkü pandispanya kenarlara tutunarak kabaracak.
İki ayrı kalıpta pişirilmesine gerek yok ama eğer kalıbınız varsa iki ayrı kalıp daha pratik olacaktır. Yoksa tamamını tek seferde pişirebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında 170 C’de fansız sadece alt üst ayarda 40 dk pişirin. Orta kısma parmağınızla dokunduğunuzda hemen eski haline dönüyorsa pişmiş demektir.
Oda sıcaklığına geldiğinde streç filme sarıp buzdolabında beklemeye alabilirsiniz. Buzdolabında beklediğinde kesmek daha kolay olacaktır.
Cafelontano Usulü Tiramisu Kreması için Malzemeler:
- 350 gr krem peynir (Pınar Beyaz ve benzeri)
- 400 ml krema (mutlaka President marka veya Tikveşli kırmızı paket)*
- 250 gr beyaz çikolata veya 125 gr Callebaut gold+125 gr beyaz çikolata
- 60 gr yumuşamış tereyağı
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
Cafelontano Usulü Tiramisu Kreması Yapımı:
- Çikolataları benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Beyaz ve gold çikolata birlikte kullanacak olanlar eritmeyi de birlikte yapabilir çünkü ikisinin eritme ısısı aynı yani düşük ısıda eritilmesi gerekiyor.
- Bir gün önceden buzdolabına koyduğunuz ya da en az 1 saat dondurucuda beklettiğiniz kremayı bir kapta yüksek ayarda 2-3 dk çırpın. Hacmen en az 3 katına çıkmış olacak. Ama 3 dk’dan fazla çırpmayın. Tekrar o hacmi kaybetmeye başlar.
- Ayrı bir kapta önce peyniri çırpın, içine oda sıcaklığındaki tereyağı ve çikolatayı ekleyin. Vanilya özütünü de ekleyerek çırpın.
- Tamamen homojen ve pürüzsüz bir karışım olduğunda çırptığınız kremanın kabına ekleyin bu karışımı.
- Bu kez bir spatula ile tek yöne çevirerek karıştırın.
- Kremayı önden hacim olarak arttırıp köpükleştirdiğimiz için diğer malzemelerin içine karışması sırasında bu köpüksü hacimli kıvamımı korumak gerekli.
- Homojen hale geldiğinde krema hazır.
- Buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra kullanabilirsiniz. Bir gece bekletmek daha da iyi olacaktır.
Tiramisu’nun Birleştirilmesi
Kek ve krema bir gün önceden yapılmış olursa aslında ideal bir kıvamı yakalamış olursunuz ama planlamak zor olduysa krema için en az 1 saatlik buzdolabı bekleme süresi, kek için de 2 saat buzdolabı bekleme süresine uymanızı rica ederim. Bir de tabi ki birleştirme sonrası yine en az 3-4 saat ama mümkünse 1 gece beklenilmesini tavsiye ederim.
2 adet 20 cm çapında keki kek kesme teli ile alttan başlayarak 2 eşit kalınlıkta kesin. En üstte kalan kısmı kullanmayın. O üstte kalan kısmı yiyerek kekin tadına bakabilirsiniz. Ben artan pasta keklerini ve fazla olan kekleri dilimler halinde streçle sarıp ardından da kilitli poşete koyup kaldırıyorum. Sonra çeşit çeşit dilim kekler oluyor dondurucuda ve kekin çözülmesi de en az fazla 1 saat sürüyor. Bazen geceden yarın sabah kahvemin yanına hangi kekten yesem diyerek düşünüp çıkarıyorum:) Güzel bir lüks oluyor kahve ve kekle kahvaltıya bayılan biri için.
Krema benim yaptığım şekliyle 1000 gr oldu. 4 katlı pastanın 3 ara katında kullanmak üzere her bir kat için 200 gr ve en üstteki süslemeli kaplama için 400 gr ayırdım. Ara katların gram olarak aynı olması pastanın düzgün görünmesinin en önemli ayrıntısıdır, onu da arada belirtmiş olayım. (Bu arada krema miktarı 23 cm kek için de yeterli olacaktır, hatta 25 cm için de biraz ara katlarda az kullanmak şartıyla yetebilir.)
Kekleri kesmeden çok önce kahveyi hazırladım. Duble espresso ve toplam 300 ml yani büyük bir fincan kahve olacak şekilde su ekledim. Kahveyi sünger kek ile soğuk kullanmak gerekiyor, çünkü ılık veya sıcak olursa sünger kek çok daha fazla emebilir diğer keklere göre.
Tiramisuyu bir kalıp içinde oluşturmak daha güzel ve düzgün bir ara kat görüntüsü sağlayacak ve ara katları yaymak daha kolay olacak.
Keki pişirdiğiniz kalıbın kenarlarına kekin boyundan yüksek olacak şekilde videoda göründüğü şekilde pişirme kağıdı koyun ve kelepçeli kalıbı kilitleyin. Böylece pastayı kalıptan çıkardığınızda katlar arasında hiç bir kayma olmadan etrafındaki kağıdı alabileceksiniz.
Kek kalıbının tabanına ilk kekin taban katını alıp koyun. Üzerine bir fincan kahvenin 1/4’ünü yavaşça yedirin. Fırçanın ucuyla damlalar şeklinde dökün, fırçayla sürün veya bir kaşıkla da damlalar halinde dökebilirsiniz. Kekin kalınlığı olduğu için üst tarafın çok ıslak görünmesine bakmayın, bolca eklemeye devam edin.
Üstüne 200 gr krema ekleyin ve hafifçe bir kaşığın tersiyle yayın. Aynı kalınlıkta olmalı her yerde. Normalde katlı pasta yaparken dışı açık olduğu için kremanın eşit yayılıp yayılmadığını yandan bakarak kontrol ederim ama burada yan kapalı olduğu için düzgün yayılmasını iyi kontrol etmek gerekiyor.
Üstüne tekrar kek katı koyun ama koyma aşamasında videodaki gibi önce yavaşça kenarlardan geçirin ve ardından hızlıca bırakın. Üstüne tekrar 1/4 fincan kahve ve 200 gr krema koyup aynı işlemleri yapın. Ardından diğer katta da aynı işlemi yapın.
3 katı koyup krema ile birleştirdikten sonra son katı kapatın ve üzerini kahveyle ıslattıktan sonra biraz bütünleşmesi ve soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 30 dk buzdolabında bekletin.
Eğer üst katmanı sıkma poşetiyle böyle şekilli yapmayıp yine aynı şekilde düz olarak yayacaksanız hiç dolapta bekletmeden direk ara kattaki gibi yayın ve işlemi bitirerek buzdolabına kaldırın. Tabi bu durumda ara katlarda 200 gr değil de daha fazla krema koyabilirsiniz.
Sıkma işlemi yapacak olanların bekletmesi daha uygun çünkü birleştirme sırasında krema ısınıyor ve yumuşuyor. Böylece pastanın katlarını taşıma kapasitesi de düşüyor. Sıkma işleminin de uzun süreceğini düşünürsek önden biraz dinlendirmekte fayda oluyor. Kremayı da tüm işlemler sırasında kullanmadığınız kısmı hep buzdolabında bekletin.
Buzdolabından pastayı çıkardığınızda ilk önce astar kaplama olması için ince bir kaplama yapın kenarlar ve üst kat için. Ardından kremayı sıkma poşetine koyun. Ben yıldız uç kullandım ama başka uçlar da kullanabilirsiniz. Yıldız uçla videoda gördüğünüz şekilleri yaptım. Ardından kalan krema ile kenarları yeniden daha kalın kaplayabilirsiniz. Sıkma işlemi bittikten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 3-4 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.
Artan krema ve üstte kaldığı için kullanmadığınız keki kavanoz içerisinde kup tatlı olarak katlı şekilde kahveli ya da kahveli yiyemeyen minikler varsa kahvesiz hatta aralara muz koyarak yapabilirsiniz. Benim miniğim artık pasta yapmak istediği için ben de kalan krema ve kekleri bazen ona veriyorum, o da kendi pastasının tasarımı yapıyor ve birleştiriyor.
Afiyetle
EPP
Bu yazı daha önce 9697 kez okundu!
Elinize saglik..harika bi tarif olmus yine elif hanim..ben bisey sorcaktim.duble esperrosoyu evde nasil yapabiliriz..
Çok teşekkürler Ayşe hanım.
Evde espresso yapmak için ocakta kullanılan basit bir espresso demliği ya da espresso makinesine ihtiyaç var.
Eğer onlar yoksa sert bir filtre kahve de yapabilirsiniz.
Ya da bir kahveciden double espresso alıp evde biraz sulandırıp kullanabilirsiniz.
Sevgiler