Mevsimin en hassas güzelliğiyle bir pasta hayal ettim bu kez: beyazlar içinde bir tatlı pembelik. Tadında hem yoğunluk hem de biraz ferahlatıcılık olmalıydı. Bu nedenle kek olarak hindistan cevizli pasta kekimi kullandım. Daha önce onunla yaptığım başka pastalar da var. Yiyenlerin ve yapanların asla unutmadığı bir tat. (Bu kekle yaptığım diğer pastalar). Ben yoğun olsun diye kullandım, tadı doruklara ulaştırmak için : ) ama daha hafif olsun derseniz bu pastadaki keki kullanabilirsiniz. Yoğunluğu kekle verince ferahlatıcı tadı kremaya kaldı. Onu da tiramisu pastada kullandığım krem peynirli ve beyaz çikolatalı krema olarak seçtim. Frambuazı ise çiğ olarak kullanmak yerine çok az şekerle pişirip biraz akışkan halde kullandım.
Bunları neden anlatıyorum diye düşünürseniz: Ne yaptığınızı bilerek, hissederek, zevkinize göre yönlendirerek yapabilmenin yolunu göstermek için. Yani ne istediğinize, ne hayal ettiğinize göre malzemeleri değiştirebilir, hayal kurabilir, oynayabilirsiniz tariflerle. En çok aldığım geri bildirilerden biri; benim tariflerimi uygularken çok şey öğrendikleri oluyor insanların ve çok seviniyorum bunu duyduğumda. Çünkü bu vizyonla başladım ben yazmaya, paylaşmaya, anlatmaya… Lafı biraz uzattım yine ama keşke tereyağı ve sıvı yağ kullanmanın farkını, yumurtanın sıcak soğuk olmasının farkını uzun uzun anlatabildiğim ortamlar olsa ben de tatlı tatlı anlatsam…
Hindistan cevizli kek için malzemeler: (20 cm genişliğinde kalıp)
- 240 gr beyaz un
- 260 gr beyaz toz şeker
- 180 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 250 gr sulandırılmış ve çırpılmış yoğurt
- 50 gr hindistan cevizi yağı (yoksa kullandığınız sıvıyağ)
- 4 yumurta
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- 1/8 çay kaşığı tuz
- 60 gr toz hindistan cevizi + 3 yemek kaşığı toz şeker+ 6 yk su
Bu kek yerine daha hafif olsun derseniz iki seçenek var: Biri bu diğeri de burada Hem kalıbınıza hem de malzemenize göre seçim yapabilirsiniz bu tariflerde.
*Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için ölçüler sayfasına bakabilirsiniz.
Kullandığım malzemelerin bazılarını aşağıdaki listelerde görebilirsiniz:
Pastacılık malzemeleri listesi
Kekin Yapımı:
- Önce hindistan cevizini Amerikan tariflerinde sıkça gördüğümüz tatlandırılmış hindistan cevizine çevirme işlemi yapıyoruz. Bu işlem sadece tatlandırmakla kalmıyor, yumuşatıyor ve dokusunu oldukça değiştiriyor. Bu nedenle bu aşamayı kesinlikle atlamamak gerekli. Malzemeler içindeki 3 yk toz şeker ve 6 yk su bu işleme ait.
- Toz şeker ve suyu bir küçük tencereye alıp hafifçe kaynatın. Şeker içinde eridikten sonra biraz daha kaynamasını bekleyin, şerbete yakın bir hal alsın. Ardından hindistan cevizini ekleyin ve 2 dk birlikte karıştırarak pişirin. Ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelmesi için bekletin.
- Yumurta ve şekeri mikserle yüksek ayarda beyazlaşana kadar çırpın.
- Vanilya, Tereyağı ve hindistan cevizi yağını ekleyin ve orta ayarda çırpın.
- Tüm kuru malzemeleri ekleyin; tuz, kabartma tozu ve un. Homjen olana kadar çırpın.
- Sulandırılmış ve çırpılmış yoğurdu (koyu bir ayrandan daha katı olacak şekilde) ekleyin ve hafifçe çırpın.
- Son olarak tatlandırılmış hindistan cevizini ekleyin ve düşük ayarda çırpın.
- 20-22 cm çapında kek kalıplarına eşit miktarda bölerek koyun. (Daha farklı kalıp ölçülerinde nasıl yapmanız gerektiğini giriş bölümünde yazdım.)
- Önceden ısıtılmış 180 C fırında fansız, sadece alt üst ayarda 38-40 dk pişirin. Çıkarmadan kürdan testi yapın ve kuru çıkana kadar pişirmeye devam edin.
- Kekleri oda sıcaklığına geldiğinde kullanabilirsiniz ya da bir gün önceden yapıp buzdolabında dinlendirip ertesi gün kullanabilirsiniz.
Krema için malzemeler:
- 350 gr krem peynir (Pınar Beyaz ve benzeri)
- 400 ml krema (mutlaka President marka veya Tikveşli kırmızı paket)*
- 230 gr beyaz çikolata
- 60 gr yumuşamış tereyağı (President marka krema kullanırsanız tereyağı kullanmanıza gerek kalmaz)
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
Kremanın Yapımı:
- Beyaz çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin.
- Bir gün önceden buzdolabına koyduğunuz ya da en az 1 saat dondurucuda beklettiğiniz kremayı bir kapta yüksek ayarda 2-3 dk çırpın. Burada el mikseriyle çırpılmasını tavsiye ederim. Mutfak şefi veya robotunda çırptığında katılaşma sorunu oldu daha önce deneyen bazı takipçilerde.
- Ayrı bir kapta önce peyniri çırpın, içine oda sıcaklığındaki tereyağı ve beyaz çikolatayı ekleyin. Vanilya özütünü de ekleyerek çırpın.
- Tamamen homojen ve pürüzsüz bir karışım olduğunda çırptığınız kremanın kabına ekleyin bu karışımı.
- Bu kez bir spatula ile tek yöne çevirerek karıştırın.
- Kremayı önden hacim olarak arttırıp köpükleştirdiğimiz için diğer malzemelerin içine karışması sırasında bu köpüksü hacimli kıvamımı korumak gerekli.
- Homojen hale geldiğinde krema hazır.
- Buzdolabında en az 1 gece beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Frambuaz iç dolgu malzemeler ve yapımı:
İç dolgu için 300 gr frambuaz, 4 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı nişasta
Tüm malzemeleri küçük bir sos tenceresine alın ve kısık ateşte pişirin. Marmelattan daha yoğun bir hal aldığında ve homojen hale geldiğinde ocaktan alın. En fazla 15 dk içinde pişmiş olur.
Üstünü süslemek için kullanılacak frambuaz miktarı size kalmış. Dondurucudan çıkan frambuazla süsleme yapmak ancak servis sırasında olabilir, öncesinde koyarsanız eriyip tadını kaybedebilir. Ama taze haliyle süsleyip 1 haftaya kadar pasta üstünde tutabilirsiniz.
Pastanın Birleştirilmesi:
Keki kalıptan çıkarıp pasta kesme teli veya büyükçe bir bıçakla ortadan kesin. En üst katmanı da dışarıda bırakacak şekilde her bir kekten 2 düz ve aynı kalınlıkla kat elde edin. Pasta kesme teli bu işlem için en uygun alettir. Mutfakta yer kaplamayan ve çok ucuz olan bu aleti mutlaka bulundurmalısınız eğer pasta yapmayı seviyorsanız. Linki burada
Pastayı oluşturacağınız stand veya tabak üzerine keklerden en sert görüneni alın. Tabanın sağlam olması önemli.
Kremanın ağırlığını tartıp 5’e bölün. Ara katlarda 1 ölçü, kaplamada 1 ölçü ve üstü süslemede 1 ölçü kullanabilirsiniz. Eğer üstünde kremayı sıkarak süsleme yapmayacaksanız direk 4’e bölerek de kullanabilirsiniz. Ama mutlaka bir kısmı sıkma poşetine alıp kenarlarda frambuazı saklamak için kullanmalısınız. Kullanacağınız kısmı ayırın. Geri kalanı kullanana kadar buzdolabında bekletin.
Kek oldukça yoğun ve nemli olduğundan ıslatmadan direk kremayı üzerine yayın ve düzleştirin.
Sıkma poşetine aldığınız krema ile kekin sadece yanlarını alacak şekilde bir şerit çizin. Bu kısmı instagram videosunda izleyebilirsiniz. Böylece ortada çukur bir alan olacak. Buraya frambuaz sosunun 1/3’ünü koyun ve yayın.
Tüm katlar için aynı işlemi yapın.
Son olarak çok ince bir katla önce kaplama yapın, astar kaplama olarak ve asıl katlama öncesi buzdolabında en az 30 dk bekletin.
Son sıvamayı yapın, hamur kesme aleti varsa onunla kaplamayı pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Videolarda bunu gösterme fırsatım olmadı ama youtube’dan bakabilirsiniz pürüzsüz olmasını isterseniz.
Kalan krema ile üzerine şekiller yaparak sıkabilirsiniz. Bunun için en baştan sıkma poşetine en üstte kullanacağınız başlığını takmanız pratik olur.
Pastayı en az 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. 1 hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.
Afiyetle…
Bu yazı daha önce 17124 kez okundu!