
Elmalı kekle mesaim oldukça fazladır. Çünkü çok sevdiğim malzemeleri dilediğimce kullandığım tarifler geliştirmeyi severim. Elmalı kek için uzun mesailerimin ilk sonucunu 2015’te oluşturduğum tarifle kutlamıştım ki yıllardır efsane bir kek tarifi olarak çok yapılmış, çok yenilmiş ve çok güzel sözler duymamı sağlamıştır. O tarifte elmayı pişirerek yoğun bir kek karışımının içinde kullanıyorum. Ardından da üst katmana tarçın ve şeker ağırlıklı daha akışkan kıvamda bir streusel sürüyorum. Dış katmanın güzelliği ile iç dokunun yumuşaklığı birleşince harika bir kek oluyor. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.
Bu kekte ise elmayı çiğ olarak kullandım ve koyu kıvamlı kek hamuruyla dengeledim. Diğer tarif daha kek ağırlıklı iken bu daha elma ağırlıklı oldu. Elmanın parça parça varlığını hissettirdiği bir kek oldu. Elmalı kekin Alman versiyonuna daha çok benzedi sanki. Üstteki streusel ise cevizin etkisiyle çok çıtır ve fırından çıkar çıkmaz üzerini komple yeme hissi uyandıracak kadar güzel oldu.
Streusel için malzemeler:
- 60g un
- 50 gr toz şeker
- 75 gr iri doğranmış ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 50 gr soğuk tereyağı (küçük parçalar şeklinde doğranmış)
Elmalı Kek için malzemeler:
- 240 gr un
- 2 yumurta
- 80 gr hafif çırpılmış sulu yoğurt
- 150 gr tereyağı
- 150 gr toz şeker
- 30 gr üzüm pekmezi
- 1 paket kabartma tozu (10 gr)
- 1/8 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 3 çay kaşığı baharat (tarçın,karanfil, muskat, zencefil…)
- 220 gr soyulmuş ve küçük parçalar halinde doğranmış elma (starking türü gibi yumuşak ve pişmeye uygun olanlardan)
**Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için ölçüler sayfasına bakabilirsiniz.
Kullandığım malzemelerin bazılarını aşağıdaki listelerde görebilirsiniz:
Pastacılık malzemeleri listesi

Streusel Yapımı:
- Tüm malzemeyi bir kaba alıp elinizle tereyağını ufalayarak karıştırın.
- Tereyağı parçalandıkça diğer malzemeleri de kaynaştıracaktır.
- Tamamen birbirine karışan ama parça parça olan bir hamur elde ettiğinizde dolaba kaldırın. Kekin üzerine serpiştirirken daha kolay olacaktır.
Elmalı Kekin Yapımı:
Önce tereyağını karamelize etmek gerekiyor. Hatta tüm kekin yapımı için sıralama yapacak olsak ilk sıraya tereyağını karamelize etme işlemini almak gerekir. O, oda sıcaklığına gelene kadar streusel yapımını tamamlayabilirsiniz.
Tereyağını kalın tabanlı bir tavada kısık ateşte eritin. Tamamen eridikten sonra yine ateşte tutmaya devam edin. Çıkan şıkır şıkır ses durduğunda ocağı kapatın ve beklemeye alın. 150 gr tereyağını koyduktan sonra kek için kullanacağımız 115 gr karamelize tereyağı olacak. İçindeki süt ve krema parçaları koyulaşıp parça halinde kalacak ve kekin içine sadece temiz olan sıvı tereyağını ekleyeceksiniz.
Karamelize tereyağını, şekeri ve pekmezi 2-3 dk orta derecede mikserle çırpın.
Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve vanilya özütünü ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu, tuz ve baharatları ekleyin ve hafifçe çırpın.
Unun yarısını koyun ve çırpılmış sulu yoğurdun yarısını koyun, 1 dk çırpın.
Kalan unu ve kalan yoğurdu ekleyin, 1 dk daha çırpın.
Elmaların kararmaması için bu aşamada elmaları soyup dilimlemek daha iyi olabilir ama önceden hazırlayıp dolaba da kaldırabilirsiniz. Elmanın dilimleri 1 cm genişliğinde 2-3 mm kalınlığında olacak. Elma seçimi burada çok önemli, mutlaka yumuşak olmalı ki kolayca pişsin. Gala, fuji gibi sert elmalar pişmeyebilir. Starking gibi yumuşak elmaları tercih edin.
Elmayı kek harcına ilave ettikten sonra spatula ile karıştırın.
Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz 25 cm uzunluğunda dikdörtgen kalıp (veya 20-22 cm çapında yuvarlak kalıp) içine kek harcını ilave edin.
Dolapta beklettiğiniz streuseli hamurun üzerine serpiştirin, her yerine yayın.
180C önceden ısıtılmış fırında fansız (alt üst) ayarda 60-65 dk pişirin ama mutlaka 55. dakikadan itibaren kürdan testi yapın.
Yarım saat sonra kalıptan çıkarın, meyveli kekler kalıpta kaldıkça terleme yapıyor maalesef. Ardından oda sıcaklığında veya bekletip soğuk halde servis yapabilirsiniz. Mutlaka kalanı buzdolabında saklayın.

Afiyetle…
Bu yazı daha önce 5070 kez okundu!