Çikolatakolik Kurabiye Tatlı Hayat Tarifleri

Beyaz Çikolatayla Kaplı Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi

Bu kadar güzel ve zarif görüntüsünün altında öyle basit bir yapım var ki… Zencefilli harika bir kış kurabiyesi tarifi keşfetmiştim geçen yıl ve bu yazıda göreceğiniz şekilde süslemeler yapmıştık minik kuşum Bahar’la. Kurabiyeyi biraz daha fazla pişirip bisküvi olarak kışın sıkça yedik. Bu yılbaşı kurabiyesi olarak yine ondan vazgeçmek istemedim ama süslemesi daha lezzetli olsun istedim. O yüzden böyle bolca beyaz çikolataya batırdım ve Antep fıstığıyla, Ruby çikolata kırıntılarıyla süsledim. Zencefil ve tarçının yakıcı etkisi ile beyaz çikolatanın aroması öyle güzel birleşti ki beni şaşırtan ve etkileyen tat birleşimlerinden biri oldu.

Zencefilli Kurabiye Hamuru (Orta büyüklükte 20-25 adet) *

  • 55 gr tereyağı
  • 50 gr beyaz toz şeker
  • 1 büyük boy yumurta
  • 65 gr üzüm pekmezi
  • 240 gr un
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu (silme)
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil (silme)
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çk zerdeçal veya muskat veya karanfil (opsiyonel)
  • 1/4 çk tuz

Bu tarifte kullanılan malzemeleri ve kurabiye kalıplarını bu linkten görebilirsiniz ve hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.

*Bu ölçülerle 2 tepsi çıkıyor ama biraz şekillere bağlı. Ben genelde 2 ölçü yapıp yarısını dondurucuya koyuyorum hamur halinde.

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Çikolata ve kakao listesi

Kek kalıpları listesi

Tart ve kurabiye kalıpları listesi

Kuru meyve ve kuru yemiş listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Zencefilli Kurabiye Yapımı:

Oda sıcaklığında tereyağı, şeker ve pekmezi mikserle çırpın ya da stand mikserde kurabiye hamuru başlığıyla çırpın.

Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.

Baharatları ve tuzu ekleyin ve kısaca çırpın.

Un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun.

Yumuşak ama ele yapışmayan harika bir hamur olacak.

Eğer aynı gün pişirecekseniz hamuru bir pişirme kağıdı üzerinde şekil vermeye uygun olarak açıp buzdolabına kaldırın. Eğer daha sonra kullanacaksanız streç filme sarıp kaldırın.

Buzdolabında en az yarım saat kalabilir ya da 2-3 boyunca kalabilir.

Çıkardığınızda eğer önceden açarak koymuşsanız soğuk hamuru şekillendirmek çok daha kolay olacaktır.

Ama bütün halinde koyduysanız kalınlığı 0,5 cm olacak şekilde açın ve altında mutlaka pişirme kağıdı olsun. O zaman kurabiyelerin şeklini bozmadan çıkarmak çok daha kolay oluyor.

Şekil verdikten sonra kalan hamurları tekrar tekrar birleştirip açıp yeniden şekil verebilirsiniz. Hamur bu açıdan oldukça dayanıklı.

Önceden ısıtılmış fırında 180 C fansız ayarda 15 dk pişirin ama eğer daha bisküvi tadında kıtır isterseniz süreyi 1-2 dk daha uzatabilirsiniz. Önemli olan benzer şekilleri aynı tepsiye koymak ki böylece hepsi aynı sürede eşit oranda pişsin. Yani çam ağacının dalları çok çabuk pişeceği için yanına kocaman bir kalp koysam ya kalp pişmeden almak zorunda kalırım ya da kalp pişerken çam ağacını yakmış olurum.

Bir de açacağınız kalınlık ve şeklin büyüklüğüne göre süre değişeceği için kenarlardan özellikle uçlardan iyice kahveleşen bir görüntü olana kadar pişirirseniz bisküvi gibi olur ama koyulaşmadan alırsanız daha hafif pişmiş kurabiye gibi olur. Tercih sizin.

Kurabiye Süslemesi

Malzemeler:

  • 150-200 gr beyaz çikolata
  • 3 yemek kaşığı file Antep fıstık veya parça hali
  • Ruby çikolata kırıntıları
  • Ya da evinizde olan başka süs malzemeleri

Beyaz çikolatayı benmari usulü eritmek en güzeli ama mikrodalga fırında da eritebilirsiniz. Aşağıda detaylı olarak bu iki tekniği anlattım.

Ben-Marie usulü:

Küçük bir sos tenceresine bir miktar kaynar su doldurun. Su eklediğiniz kabın ağız kısmı içine çikolata koyacağınız kabın tabanından daha küçük olmalıdır. Üstte kalan kabın içerisine su geçmeyecek şekilde suyun üzerinde kalmalıdır. Üste koyduğunuz kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin ve ara sıra karıştırarak erimesini bekleyin. Buraya kadar bildiğiniz ben-marie tekniği veya aşina olduğunuz diyelim ama işin püf noktası yani çikolatayı pasta için değil de çikolata yapmak için erittiğinizde dikkat etmeniz gereken kurallar var.

Çikolatanın çeşidine göre kabın kaynama ısısını ayarlamanız gerekiyor. Bitter çikolatayı eritirken ocak orta ateşte, sütlü çikolatayı eritirken biraz daha kısık bir ateşte ve beyaz çikolatayı eritirken en kısık ayarda olmalı. Çikolatayı gereğinden fazla ısıya maruz bırakırsanız pişer ve içinde pütürcükler oluşur. Hatta beyaz çikolata yüksek sıcaklığa en kötü tepkiyi verir ve eritmeden önceki halinden de katı bir hal alır.

Bir diğer önemli konu ise çikolatanın tamamını tek seferde eritmeyip, 1/4 kadarını ayırmanız ve çikolatanın 3/4’ü eridikten sonra hatta ocaktan aldıktan sonra geri kalan 1/4’ü ekleyip karıştırarak erimesini sağlamanız gerekir.

Mikrodalga Fırında Eritme

Çikolata eritmek için diğer bir yöntem (benim kullandığım yöntem aynı zamanda) mikrodalga fırın kullanmaktır.

Çikolatayı çok küçük parçalar halinde doğradıktan sonra, hatta kalın bir kuvertür bloğu ise rendeleyebilirsiniz de, düz ve geniş bir tabağa (cam/porselen/seramik) alın ve elinizle iyice yayın.

Bitter çikolata için 80 watlık ısıda, sütlü çikolata için 50 watlık ısıda ve beyaz çikolata için 30 watlık ısıda fırını çalıştırın. Bu ısı seçeneği 1000 üzerinden gösteriliyorsa eğer fırınınızda, 800,500 ve 300 olarak verdiğim değerleri kullanabilirsiniz. Tüm çikolatalar için geçerli olmak üzere, 30 saniyelik aralıklar halinde fırını çalıştırın ve her 30 sn sonrasında tabağı dışarı alıp hafifçe karıştırın. Bu şekilde eriyene kadar devam edin. Çikolata miktarına göre bu süre uzayabilir ama kesinlikle tek seferde 1-2 dk fırını aralıksız çalıştırmayın, aksi takdirde çikolatanız yanar.

Yine aynı şekilde çikolatanın tamamını tek seferde eritmeyip, 1/4 kadarını ayırmanız ve çikolatanın 3/4’ü eridikten sonra geri kalan 1/4’ü ekleyip karıştırarak erimesini sağlamanız gerekir.

Çikolatayı erittikten sonra çalışma alanınızı hazırlayın ve diğer süs malzemelerini yerleştirin. Temiz bir pişirme kağıdı kullanın çikolataya bulanmış kurabiyeleri koymak için.

Kurabiyenin ön yüzünü çikolataya bandırın ve hafifçe sallayarak fazlalık çikolatanın dökülmesini sağlayın. Kurabiyeyi pişirme kağıdı üzerine yerleştirin ve hemen çikolata akışkan haldeyken diğer süsleme malzemelerini üzerine koyun.

Oda sıcaklığında donması uzun sürebilir, mutlaka buzdolabına yerleştirin ve çikolata sertleştikten sonra servis yapın.

Şimdiden mutlu yıllar

Elif

Bu yazı daha önce 4351 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.143 times, 2 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir