Uzun bir ara verdikten sonra ilk dönme denememin devamı gelemedi. Bakalım bu sefer gelir mi?
Ülke gündemiyle boğuşmaktan bütün yaratıcılığımı kaybettiğimi düşünüyordum. Bir de sürekli değişen gündem nedeniyle sosyal medya tuzağına düşmüş halde buluyorum kendimi : ) Tuzak derken biraz açıklık getireyim tabi. Mesela seçim öncesi twittera şöyle bir bakaym diye girip alakalı alakasız haberlere, olaylara dalıp en az günde 2 saatimi kaybettiğim oluyordu. 2 saat geçirdiğim demiyorum farkındaysanız, 2 saatimi kaybettiğim diyorum çünkü gerçekten büyük kayıp. Belki %10 kazanç vardır ama bence toptan bir kayıp, zaman açısından. Beyin gelişimi, uyku sağlığı ve psikolojik sağlık açısından da çok zararlı. Artık sadece ekonomiyle ilgili gelişmeler dışında tuzağa düşmemek için kararlıyım : )
Vişne mevsimi yaklaşırken dondurucudaki vişneleri kullanarak bir pasta yapayım diye düşünmüştüm. Geçen yaz vişnelerin fazla yer kaplamasını engellemek için pişirip öyle koydum. Çoğu zaman tariflerde pasta ara katlarında, şu nefis bademli vişneli kekte hatta kurabiyede bile bu şekilde kullanabildiğim için. Buzdolabındaki ömrünü test etmek için de bir miktar kavanoza koyup buzdolabının normal bölümünde sakladım. O da gayet güzel ve tadından hiç bir şey kaybetmemiş durumda. Böyle yazdan saklama yöntemlerinde daha az yer kaplayan ve pratik kullanım sağlayan şeyleri keşfettiğimde seviniyorum. Bir de bu nefis pesto sosum var. Önceleri dondurucuda saklardım. Geçen yıl buzdolabının alt bölümünde saklayarak test ettim ve üzerinde bol zeytinyağı olarak testi geçti. Şimdi artık büyük kavanozlarda buzdolabına koyuyorum ama kullanacağım zaman bir kısmını küçük kavanoza alıyorum. Hatta üzerinde kavanozun üstünde bulaşık yer kalmayacak kadar yağla kaplı olursa oda sıcaklığında da oldukça uzun zaman kullanıyorum; 3 ay, belki daha fazla.
Bu pastada hafif ama nemli bir yoğunluğu da olan kekimi kullandım. Daha önce yaptığım diğer kara ormanları da inceleyebilirsiniz. Arama kısmına kara orman yazmanız yeterli. Farklı olarak bir de burada tiramisu için keşfettikten sonra başka pastalarda da kullandığım krem peynirli ve beyaz çikolatalı kremayı kullandım. Vişneyi pişirerek kullandım. Aklımda bir nevi Ege’nin vişne reçelli lor tatlısı vardı…
Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:
Tart ve kurabiye kalıpları listesi
Kuru meyve ve kuru yemiş listesi
Pastacılık malzemeleri listesi
Kakaolu Kek Malzemeler: (20-24 cm çapında kalıp için)
- 120 gr süzülmüş yoğurt (varsa labne veya kahvaltılık sürülebilir lor ile karışık kullanabilirsiniz)
- 240 gr ayran kıvamında yoğurt (100 gr ev yoğurdu+140 su veya 200 gr su+40 gr hazır yoğurt)
- 3 büyük boy yumurta
- 250 ml sert ve sıcak kahve (Americano ya da filtre kahve)
- 180ml sıvıyağ (fındık yağı, hindistancevizi yağı gb)
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 360 gr beyaz un
- 350 gr beyaz toz şeker
- 50 gr toz kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1/8 çay kaşığı tuz
Kekin Hazırlanışı:
Tüm kuru malzemeleri eleyerek bir kapta karıştırın.
Kahve hariç tüm sıvı malzemeleri çırpma kabına alın ve mikserle 3-4 dk çırpın.
Kuru malzemeleri sıvı malzemelerin olduğu çırpma kabına alın ve 3-4 dk homojen olana kadar çırpın.
En son sıcak kahveyi ekleyin ve 2-3 dk daha çırpın. Kahvenin tadı kekte kendini hiç belli etmeyecek, sadece kıvamını yoğunlaştırıp dokusunu güzelleştirecek. Eğer kahve yoksa sıcak su ekleyin.
Kek karışımını 2 ayrı kalıba döküp pişirmek çok pratik. Özellikle 20cm çapında kalıplarınız varsa aynı anda fırına girebildiği için ekstra kolay oluyor ama eğer tek kalıbınız varsa hamurun miktarını ölçüp önce yarısını arsından kalıp boşaltılıp yıkanınca diğer yarısını koyup pişirin. Oldukça yüksek bir kek olduğu için hepsini tek kalıpta pişirmeyin.
180C önceden ısıtılmış fırında, fansız ayarda 35-40 dk pişirin. Özellikle 30. dakikadan sonra mutlaka çok iyi gözlemleyin. Kürdan testinden önce dokunma testi yapın; orta kısmına parmağınızla dokunduğunuzda hamur hemen kendi toplayıp eski haline geliyorsa kürdan testine geçebilirsiniz ama parmağınızı değdirdiğiniz yer oyuk kalıyorsa biraz daha pişmeye devam etmelidir.
Kek oda sıcaklığına geldiğinde kalıptan çıkarabilirsiniz hatta kalıptan çıkmış haliyle yarım saat bekletip pasta birleştirmesine geçebilirsiniz. Ama en ideali keki en azından bir gece önce yapmış ve buzdolabında dinlendirmiş olmanız.
Krema için malzemeler:
- 350 gr krem peynir (Pınar Beyaz ve benzeri)
- 400 ml krema (mutlaka President marka veya Tikveşli kırmızı paket)*
- 230 gr beyaz çikolata
- 30 gr tereyağı (Sadece yukarıda verdiğim markalar dışında krema kullanırsanız kullanılacak)
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
Kremanın Yapımı:
- Beyaz çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin.
- Bir gün önceden buzdolabına koyduğunuz ya da en az 1 saat dondurucuda beklettiğiniz kremayı bir kapta yüksek ayarda 2-3 dk çırpın. Burada el mikseriyle çırpılmasını tavsiye ederim. Mutfak şefi veya robotunda çırptığında katılaşma sorunu oldu daha önce deneyen bazı takipçilerde.
- Ayrı bir kapta önce peyniri çırpın, içine oda sıcaklığındaki tereyağı ve beyaz çikolatayı ekleyin. Vanilya özütünü de ekleyerek çırpın.
- Tamamen homojen ve pürüzsüz bir karışım olduğunda çırptığınız kremanın kabına ekleyin bu karışımı.
- Bu kez bir spatula ile tek yöne çevirerek karıştırın.
- Kremayı önden hacim olarak arttırıp köpükleştirdiğimiz için diğer malzemelerin içine karışması sırasında bu köpüksü hacimli kıvamımı korumak gerekli.
- Homojen hale geldiğinde krema hazır.
- Buzdolabında en az 1 gece beklettikten sonra kullanabilirsiniz.
Vişne harcı için malzemeler:
- 400 gr çekirdekleri çıkarılmış vişne (dondurulmuş veya taze)
- 4 yemek kaşığı toz şeker
Yapımı:
- Vişne ve şekeri derin bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.
- arada karıştırarak dibinin tutmasını engelleyin.
- Suyu iyice katı bir kıvam alana kadar pişirin ve ardından oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
Pastanın Birleştirilmesi:
Keki kalıptan çıkarıp pasta kesme teli veya büyükçe bir bıçakla ortadan kesin. En üst katmanı da dışarıda bırakacak şekilde her bir kekten 2 düz ve aynı kalınlıkla kat elde edin. Pasta kesme teli bu işlem için en uygun alettir. Mutfakta yer kaplamayan ve çok ucuz olan bu aleti mutlaka bulundurmalısınız eğer pasta yapmayı seviyorsanız. Linki burada
Pastayı oluşturacağınız stand veya tabak üzerine keklerden birinin tabanını alın. Tabanın sağlam olması önemli.
Kremanın ağırlığını tartıp 5’e bölün. Ara katlarda 1 ölçü, kaplamada 1 ölçü ve üstü süslemede 1 ölçü kullanabilirsiniz. Eğer üstünde kremayı sıkarak süsleme yapmayacaksanız direk 4’e bölerek de kullanabilirsiniz. Ama mutlaka bir kısmı sıkma poşetine alıp kenarlarda vişneyi saklamak için kullanmalısınız. Kullanacağınız kısmı ayırın. Geri kalanı kullanana kadar buzdolabında bekletin.
Kek oldukça yoğun ve nemli olduğundan ıslatmadan direk kremayı üzerine yayın ve düzleştirin.
Sıkma poşetine aldığınız krema ile kekin sadece yanlarını alacak şekilde bir şerit çizin. Bu kısmı instagram videosunda izleyebilirsiniz. Böylece ortada çukur bir alan olacak. Buraya vişne harcının 1/3’ünü koyun ve yayın.
Tüm katlar için aynı işlemi yapın.
Son olarak çok ince bir katla kaplama yapın, astar kaplama olarak ve asıl katlama öncesi buzdolabında en az 30 dk bekletin.
Son sıvamayı yapın, hamur kesme aleti varsa onunla kaplamayı pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Videolarda bunu gösterme fırsatım olmadı ama youtube’dan bakabilirsiniz pürüzsüz olmasını isterseniz.
Kalan krema ile üzerine şekiller yaparak sıkabilirsiniz. Bunun için en baştan sıkma poşetine en üstte kullanacağınız başlığını takmanız pratik olur.
Kaplama henüz tazeyken yani pasta üzerinde donmadan çikolata ile kaplamayı yapmalısınız ki yapışsın çikolata. Süslemek için kullanacağınız çikolatayı bir bıçak veya sebze soyacağı ile kalıp bir çikolatadan yapraklar çıkarabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra mutlaka çikolataları dondurucuda en az 10 dk bekletin ki kaplama işlemi yaparken elinizin sıcaklığı ile hemen erimeye geçmesin.
Pastayı en az 1 gece buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. 1 hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.
Afiyetle…
Bu yazı daha önce 5589 kez okundu!