Çikolatakolik Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Çikolata Damlalı Sonbahar Keki

Kasım 2023. Sonbahar bu sene biraz gecikti diye düşünüyorum hep ama aslında bize uymak zorunda olmadığını doğanın unutuyorum sanırım. Takvimler ve mevsimlerin insanlar tarafından yıllar önce oluşturulduğunu da unutmamak gerek. Oysa milattan çok çok önce Efes’te yaşayan bir Yunan filozofu, Heraklitos, “İnsan aynı nehire iki kez giremez” derken değişimin kaçınılmaz ve kendiliğinden oluşunu ne güzel anlatmış. Ben de böylece kendime bu sonbahar beklentisinden çıkıp mevsimi ve anı yaşamaya devam etme dersini çıkarmış oldum; değişim ve dönüşümü kalıplara sokmadan içinde olmayı ve uyum sağlamayı başarmalı…

Derin mevzulara girmeden tarife geçemeyen Cafelontano olarak artık biraz keki anlatabilirim. Bu keki hayalimde hem yumuşak olacak hem de çikolata parçaları içinde dağılmış olarak durabilecek şekilde canlandırmıştım. Ama bu ikisi biraz zor olacak diye düşünüyordum. O nedenle daha katı hamurlar yaparak denedim ama istediğim sonucu alamadım. Sonra kek hamurunu yumuşak yapmak için en önemli değişikliği yaptım yani tereyağı yerine sıvı yağ kullanmak ama hala biraz yoğun olsun da dersem o zaman hem sıvı yağ hem de biraz tereyağı olarak karar verdim. Bunu özellikle anlatıyorum ki malzemelerin kekin kıvamına olan etkisi iyice anlaşılsın ve tarifi okuduğunuzda kekin nasıl olacağını kolayca tahmin edebilesiniz diye. Yumuşatmak için sıvı yağ ekledim ama çok da hafif olmasını istemiyorum, nemli ve dolgun olmasını istiyorum. Bu durumda kıvam arttırıcı olarak yoğurt kullanmam gerekiyor. Amerika’da olsak buttermilk, Fransa’da olsak taze krema kullanırdık ama Türkiye’de yapıyorsak sulu bir yoğurt da aynı etkiyi yaratıyor. Sonuç olarak ortaya fırından çıkardığınızda ılıkken bile kesip akışkan çikolatalarıyla yiyebileceğiniz kadar hafif ama biraz soğuduğunda da hem yumuşak hem dolgun bir kek çıktı.

Çikolata Damlalı Kek Malzemeler

  • 80 gr tereyağı
  • 70 gr sıvı yağ (tercihen fındık yağı ama kokusuz olması şartıyla kullandığınız diğer sıvı yağlar da olabilir)
  • 140 gr beyaz toz şeker
  • 110 gr esmer şeker (veya 100 gr toz şeker+10 gr üzüm pekmezi)
  • 3 büyük yumurta
  • 310 gr sulu ev yoğurdu (hazır yoğurt kullanıyorsanız 200 gr yoğurt+110 gr su koyarak karıştırabilirsiniz)
  • 390 gr un
  • 1 çay kaşığı tarçın (bunu kesinlikle es geçmeyin, tarçın tadından çok farklı bir aromaya dönüşüyor bu kombinasyonda)
  • 1 çay kaşığı vanilya aroması
  • 1 paket kabartma tozu
  • 225 gr damla çikolata ya da kuvertur drop çikolata

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Çikolata ve kakao listesi

Kek kalıpları listesi

Tart ve kurabiye kalıpları listesi

Kuru meyve ve kuru yemiş listesi

Un listesi

Tartı listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Çikolata Damlalı Kek Yapımı:

Tereyağını bir cezvede hafifçe eritin, sadece akışkan olması yeterli.

Şekerleri ve yumurtayı bir çırpma kabında orta ayarda mikserle çırpın.

Tereyağı, sıvıyağ ve vanilya aromasını ekleyip 1 dk daha çırpmaya devam edin.

Yoğurdu ekledikten sonra mikserin düşük ayarında sadece yoğurt karışana kadar çırpın.

Un, kabartma tozu ve tarçını ekleyip yine düşük ayarda homojen bir hamur olana kadar çırpın.

Son olarak çikolata damlalarından biraz ayırıp geri kalanı koyun ve bir kaşık veya spatula ile karıştırın.

Fırını önden 180C’ye ısıtmak için beklerken bir küçük kasede bir tatlı kaşığı tereyağını fırında eritin ve kullanacağınız kalıbı bununla yağlayın. Benim kullandığım kalıp yapıştırmayan bir kalıp ama ben yine de hafifçe tereyağ sürüyorum ve keki çıkarmak için hiç dokunmama gerek kalmıyor. Sadece biraz soğumasını bekleyip ters çevirdiğimde şahane bir şekilde kalıptan çıkıyor. Kek kalıbına bakmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Kek hamurunu kalıba dökerken ayırdığınız çikolata damlalarını aralarda serpiştirebilirsiniz. En üste de koyabilirsiniz.

180C ısıya ulaşmış fırında fansız ayarda 40-45 dk pişirin. Benim kalıbımda 43 dk sürdü ama kalıbın genişliği ve derinliği pişme süresini etkilediği için mutlaka 35. dakikadan itibaren gözlem yapın, 40. dakikadan sonra kürdan testi yapın.

Fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyin. Ilıkken kesip eriyen çikolataların tadını çıkararak yiyebilirsiniz ama tabiki en güzeli oda sıcaklığına geldiğinde yemek olacak. İlk gün oda sıcaklığında saklayabilirsiniz ama 1 günden sonra buzdolabına kaldırmanız iyi olur.

Afiyetle…

Bu yazı daha önce 3594 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 3.535 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın