Ocak 2024. Yeni yılda ürettiğim ilk tarifin biraz farklı olmasını istemiştim ve gerçekten ortaya cheesecake’in ötesine geçen bir şey çıktı. Altta çikolatalı cheesecake, üstünde frambuaz ve böğürtlenle yapılmış sos, onun üzerinde ev yapımı krem şanti ve kara orman görüntüsünü tamamlayan çikolata parçaları ile frambuaz ve böğürtlenler. Kırmızı, beyaz ve siyah birleşince ayrı bir güzel geliyor bana galiba; fotoğraflara baktıkça onu düşünüyorum.
Cheesecake yapımı en basit olup sonucu yapımının basitliğine göre en şahane olan tatlı çeşidi bana göre. Tabanını kendim yaptığım ve en güzel kıvam için uzun pişirdiğim halde kolay olduğunu söylüyorum. Ama Amerikalılar saolsun daha da kolaylaştırmak için tabanını hazır bisküvi ile yapıp, pişme süresini kısaltıp kıvam vermek için de nişasta veya un ekleyerek yapıp yaymış dünyaya. Aslında cheesecake bir Amerikan tatlısı değil, onlar daha bir sahiplenmiş. Bizim bir çok lezzetimizi sahiplenen Yunanlara ait aslında cheesecake. Türkiye’ye komşu olan adalardan birinde çok çok uzun zaman önce düğünlerde gelin ve damata yedirilen bir tatlı olarak ortaya çıkmış. Yani basitçe peynir ve balın karışmasıyla. Ardından zamanın olimpiyat oyunlarında sporcuların yediği protein ve enerji kaynağı bir tatlı olmuş. Oradan Avrupa’ya yayılmış. Peynir çok temel bir besin olduğundan ve her ülkenin, her yörenin peyniri farklı olduğundan herkes kendine has cheesecakeler yapmış. Ülkemizde çok meşhur olan San Sebastian cheesecake de bunlardan biri. Ve özelliği o bölgenin peyniriyle yapılması yani San Sebastian ismini alması da bundan kaynaklanıyor. Dolayısıyla biz burada Pınar beyaz ile ya da labne ile yaptğımızda o San Sebastian cheesecake olmuyor aslında. Sadece Bask usulü (San Sebastian şehrinin bulunduğu bölge Bask bölgesi) yanık cheesecake diye adlandırılabilir. Türkiye’de meşhur olmadan bir zaman önce San Sebastian’da yemiştim bu cheesecake’i, ilk kez yapan ve uzun yıllardır halen yapan o ünlü pastanede. Açıkcası dünyadaki ününü de düşününce pek de etkilenmemiştim tadından. Belki bir ara kendi usulümde yanık bir Bask cheesecake yaparım ben de.
Yine çok uzattım girişi belki ama aslında sormak istediğim bir şey vardı : ) Aklımda online atölye yapmak fikri var ve en çok da cheesecake, katlı pasta ve kek yapımı var konu olarak. Siz neler görmek isterdiniz bir atölye olsa diye sormak istiyorum. Belki buradan, belki de instagramdan yazarsınız. Benim de kafamda biraz daha netleşir belki.
- Tarifin detaylarına geçmeden önce etapları aktarayım:
- Önce cheesecake tabanı yapılıyor
- O pişerken cheesecake dolgusu hazırlanıyor ve hemen pişen tabana eklenip tekrar pişirme aşamasına geçiyor.
- Cheesecake en az 1 gece buzdolabında bekliyor. Bu sırada krem şanti yapmak için 1 paket krema buzdolabına konuyor.
- Ertesi gün önce frambuaz/böğürtlen sosu yapılıyor.
- O soğurken cheesecake kalıptan çıkarılıyor ve krem şanti çırpılıyor.
- Soğuyan sos cheesecake üzerine yayılıyor ve krem şanti de yayıldıktan sonra çikolata ile süsleniyor.
- Yani cheesecake’i akşam saatinde yapmaya başlarsanız ertesi gün akşama servis için herşey hazır oluyor.
Bu tarif için iki önemli malzemenin linki aşağıda görebilirsiniz. Çikolata seçimi ve kullanılan kalıplar:
Malzemeler: (20-23 cm genişliğine çember kalıp için)
Taban için:
- 1 küçük yumurta
- 100 gr un
- 70 gr tereyağı
- 60 gr toz şeker
- 20 gr kakao
*Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu tabloyu kullanabilirsiniz.
Cheesecake Dolgusu için malzemeler:
- 550 gr taze krema peyniri
- 2 orta boy tam yumurta + 1 yumurta sarısı
- 150 gr toz şeker
- 150 gr krema
- 20 gr toz kakao
- 250 gr bitter çikolata
Orman Meyveli Sos İçin malzmeler
- 150 gr frambuaz/böğürtlen/vişne(küçük parçalar halinde)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Krem Şanti için malzmeler:
- 1 paket taze krema (tercihen President ya da Tikveşli kırmızı paket)
- 4 yemek kaşığı (silme) pudra şekeri
Yapımı:
Taban yapımı için;
Oda sıcaklığında eriyen tereyağını mikser ile çırparak krema haline getirin. Şekeri ilave edip tekrar çırpın. Yumurtayı ilave edip çırpın. Un ve kakaoyu da ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Cheesecake’i pişireceğiniz kalıbın tabanına hamuru yayın ve spatula ile bastırarak kenarlarını düzleyin. 160 ºC önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 12 dk pişirin ve soğumaya bırakın.
Cheesecake dolgusu yapımı için; Oda sıcaklığındaki peyniri krema haline gelene kadar çırpın. Şekeri ekleyin ve 3-4 dk daha çırpın.
Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin.
Çikolata hariç diğer malzemeleri koyarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Oda sıcaklığına geldiğinde cheesecake dolgusuna ilave edin ve spatula ile karıştırın.
Dolguyu tek bir noktadan, aralıksız olarak kalıba dökün. Son olarak üzerini hafifçe düzeltin. Eğer gözle görünen baloncuklar varsa onları spatula ile patlatabilirsiniz.
Cheesecake’i pişirme aşamasına dikkat ederseniz pürüzsüz bir cheesecake elde edebilirsiniz. Ben kullandığım kelepçeli kalıbı daha büyük bir kalıbın içine koydum; onu da pişirme işlemi sırasında içinde sıcak su olan tepsiye oturtarak pişirdim.
Eğer içine koyacak başka kalıp yoksa kullandığınız kalıbının tabanını yanmaz folyo ile kenarlarını da tamamen kaplayacak şekilde sıkıca sarın. Hafif derinliği olan bir fırın tepsine koyun ve tepsiye cheesecake kalıbının ¼’üne gelecek şekilde su koyun ve pişirme işlemini bu şekilde yapın.
160 ºC önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 1 saat 40 dk pişirin. Fırını kapattıktan sonra kapağını aralıklayarak 1 saat fırın içinde bekletin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 1 gece bekletin. Kalıptan çıkarmak için buzdolabında donmasını bekleyin.
Karaorman sosu için meyveleri bir küçük sos tenceresine alıp şekeri ekleyin ve ocağa alın. Sos halini alana kadar kısık ateşte pişirin.
Krem şanti yapımı için bir gün önceden buzdolabına koyduğunuz kremayı bir çırpma kabına alın. Şekeri de ekleyip çırpın. Çok kısa sürede 3 katına çıkmış olması lazım. En fazla 3 dk sürer çırpma işlemi. Daha fazlası söndürebilir, dikkat edin.
Süslemeye geçiyoruz:
Cheescake’i servis tabağına alın.
Üzerine meyve sosunu yayın.
Üzerine krem şantiyi kaşık kaşık koyun ama hareket ettirmeden yani parça parça yerleştirir gibi. O parçaların hareket etmesi meyve ile karışmasına neden olur.
Tamamını bu şekilde koyduktan sonra bir spatula veya bıçak yardımıyla üzerinden sadece bastırarak hafifçe yayın ve düzleyin.
Üzerine çikolata parçaları serpmek için sebze soyucu veya bıçak kullanabilirsiniz. Direk üzerinde yapabilrisiniz ama daha güzel olmasını isterseniz önden bir tabak üzerine çikolata kabuklarını soyup buzdolabında bekletebilirsiniz. Süslerken daha kolay kullanabilirsiniz. Ek olarak üzerine taze haliyle ya da donmuş haliyle frambuaz koyabilirsiniz fakat servisi daha sonra yapacaksanız donmuş ürünleri önden koymayın, eridiğinde pek hoş bir görüntüsü olmaz.
Cheesecake’i buzdolabında saklayarak en az 1 hafta tazeliğiyle tüketebilirsiniz.
Afiyetle
Bu yazı daha önce 3787 kez okundu!