Mayıs 2024. Nisan ayına ne kadar güneşli ve renkli başlamıştık ama yine karardı gökyüzü son zamanlarda. Biraz renk katmak lazım böyle sıkıcı zamanlara, biraz yenilik katmak lazım. Hiç bilmediğimiz ama çekici gelen bir tarifi denemek lazım mesela. Bu tarif böyle bir zamanın ürünü. Çokca gördüğüm ama hiç tatmadığım bir şeydi Lamington cake ama görüntüsü çok çekici geliyordu ve içeriğine bakınca tadını seveceğimden de emindim. Sonuç gerçekten harika oldu. Hem farklı hem de nefis bir lezzet katmış oldum Cafelontano’ya; hem kendi mutfağıma hem de tariflerimi güvenerek yapan herkesin mutfağına.
Önden biraz tanımlamak istiyorum. Bir sünger kek var temelinde tarifin. Burada ben kendi pandispanya kekimi kullandım. Orijinal tarif daha farklı olabilir ya da siz sevdiğiniz bir sünger keki yapabilirsiniz. Keki istediğiniz büyüklükte kareler veya dikdörtgenler olarak dilimliyorsunuz. Bu dilimler ne kadar küçük olursa sosa bulanmış kek o kadar fazla oluyor. Ben de o yüzden epey küçük yaptım ve çok güzel oldu. Fakat sosa bulama aşaması haliyle daha uzun sürdü. Bu kekin arasına fambuaz reçeli sürülüyor ve birbirine yapıştrılıyor. Ardından bu haliyle kakaolu bir sos içine atılıp kaplanıyor. Bu sos da biraz ıslak kek sosu gibi ama daha yoğun ve lezzetli. Ardından da hindistan cevizine bulanıyor ve çekici görüntüsüyle servise hazır hale geliyor. Özellikle kalabalık misafir olduğunda böyle porsiyonlanmış bir tatlı harika olur. Burada verilen ölçüden 20 adet çıktı, yarım ölçü de yapabilirsiniz.
Kek için malzemeler: (20*30 cm dikdörtgen kalıp)
- 4 yumurta
- 120 gr toz şeker
- 100 gr beyaz un
- 20 gr buğday nişastası *
- 1/2 paket kabartma tozu (5 gr)
- 40 gr tereyağı
Dış kaplama için malzemeler:
- 200 gr pudra şekeri
- 50 gr toz kakao
- 150 ml sıcak su
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 150-170 gr hindistan cevizi rendesi
- İç kısım için yaklaşık 80-100 gr frambuaz reçeli ya da tercihinize göre böğürtlen, yaban mersini, çilek reçeli de olabilir.
Bu tarifte kullandığım bazı ürünleri bu linkte görebilirsiniz.
Lamington Kek Yapımı:
Öncelikle iyi bir pandispanya yapmak için olmazsa olmaz koşulları yazayım:
- Yumurtalar taze ve oda sıcaklığında olmalı.
- Un, nişasta ve kabartma tozu karışımını hamurun içine elemek için çok ince bir un eleği gerekli.
- Yumurta beyazlarını kar haline getirmek için mikser, sonradan hamuru karıştırmak için spatula olmalı.
Yapımı:
- Yumurta sarılarını 40 gr şeker ile birlikte, karışım beyazlaşıp krema halini alana kadar elde veya mikserde çırpın.
- Yumurta beyazlarını 80 gr şeker ile birlikte katılaşana kadar çırpın.
- Kıvamı anlamak için en riskli ama en güzel anlatan yöntem, kabı ters çevirdiğinizde karşımın dökülmemesi ama riske girmeseniz ve sadece katılaştığında bırakırsanız iyi olur. Daha fazla katılaşır belki diye çırpmaya devam etmeyin, fazla çırpıldığında katılaşma kıvamına ulaştıktan sonra tekrar geri dönüyor ve kıvam yumuşamaya başlıyor.
- Yumurta beyazını sarı karışıma ekleyin ve spatula ile sadece karıştırma kabının kenarlarından geçerek karıştırın. Spatula bu nedenle olmazsa olmaz çünkü hamurun iç kısmına müdahale etmeden yani çırpılmış yumurtanın kıvamını bozmadan karıştırma imkanı oluyor.
- Un, kabartma tozu ve nişastayı eleyerek bu karışa ekleyin. Bu da çok önemli; çünkü pandispanya hamurunu ne kadar az karıştırırsanız hamurun kıvamı o kadar güzel olur. Az karıştırarak tüm unu yedirmek için unu önce eleyerek birbirinden ayırmış hale getirmiş oluyorsunuz.
- Son olarak karışıma eritip o da sıcaklığına getirilen tereyağını ilave edin. Yine spatula ile sadece yanlardan çevirerek karıştırın. Tereyağını benmari usulü veya mikrodalga fırında eritebilirsiniz. Ya da küçük bir tavada kısık ateşte sadece yarısı eriyene kadar bekletip, ocağı kapatıp, kalan yarısının da bu sıcaklıkla erimesini sağlayabilirsiniz.
- Dikdörtgen bir kalıp olması iyi olur;20*30 cm gibi bir tepsi/borcam tabanına pişirme kağıdı yerleştirin ve hamuru kalıba yumuşak hareketlerle koyun.
- Bir kaç kez tepsinin altını tezgaha vurarak hamurun düzelmesini ve içindeki baloncukların gitmesini sağlayın.
- 180 C önceden ısıtılmış fırında, fansız ayarda, 20-25 dk üstü altın sarısından biraz fazla kızarana kadar pişirin. Kürdan testi yaptığınızda kürdan kuru çıktığı anda mutlaka alın. Bekletirseniz kek kuruyabilir.
- Fırından çıkardığınızda hiç dokunmadan oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- Oda sıcaklığına geldiğinde kalıptan çıkarıp lamington kekin olmasını istediğiniz büyüklükte kesin. Ben küçük küpler yaptım yani bir kenar ölçüsü 4-5cm olacak şekilde ama daha büyük de yapabilirsiniz. Daha küçük olduğunda daha çok soslu alan olmuş oluyor. Eğer büyük yaparsanız sosun miktarını azaltabilirsiniz.
Sosun Hazırlanması
Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına alın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Suyun tamamını ilk etapta eklemeyin. Biraz ayırın ve çırptıkça kıvamına bakarak ekleyin. Homojen olduğunda hazırdır.
Birleştirme:
- Kekin kenarlarını keserek düz kenarlı bir dikdörtgen elde edin.
- Keki 2 kat olacak şekilde bir pasta kesme teli ya da büyükçe bir bıçakla ortadan kesin. (katlı pastaya hazırlar gibi)
- Ardından istediğiniz büyüklükte kareler veya dikdörtgenler kesin.
- Her bir parçanın ara katına frambuaz reçelinden sürüp kapatın. Yanlara çıkmışsa bıçakla toplayın.
- Hepsini aynı şekilde yaptıktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletin (daha fazla da olabilir ama o zaman mutlaka üzerini örtün ki kurumasın kekler)
- Sos hazır olduğunda keki buzdolabından çıkarın ve her bir parçayı önce sosun içine atıp iyice sosu çekmesi için çevirin hatta biraz bekletin.
- Bir telin üzerine alıp fazlalığın süzülmesini bekleyin.
- Her 3 keki sosa buladıktan sonra ilk sosa bulanan kekten başlayarak hindistan cevizine bulayın. 3 kekin sosa batırılması için geçen süre yeterli kekin sosu çekmesi için. Daha fazla beklerseniz sos kuruyabilir ve hindistan cevizini üzerine yapıştırmakta zorlanabilirsiniz.
- Tüm keklere aynı işlemi yaptıktan sonra buzdolanına kaldırın. En az 1 saat bekledikten sonra servise hazır olacaktır.
- Sosun içinde bozulmaya uğrayacak bir madde olmadığından 1 haftadan uzun süre buzdolabında tutmaya uygun olacaktır ama mutlaka kapalı halde muhafaza edin.
Afiyetle…
Bu yazı daha önce 2936 kez okundu!