Kasım 2021. Paris Ritz Otel’in pastanesinin en sevilen keki var bu yazıda ama tabi ona eşlik eden bir Paris özlemi ve bu özlemi körükleyen ekonomik buhrana giriyor oluşumuz.
Pandemi nedeniyle seyahatlerden, Avrupa’dan, dünyadan uzak kaldık diye üzülürken artık buna bir de kur problemi eklenmiş oldu. Ama bu kur konusu dünyadan uzak kalışımızın da sonucu aslında. Yani eğitim ve kültür seviyesi aynı zamanda ülkenin ekonomisini de etkiliyor ve aynı şekilde ülke ekonomisi bireylerin seviyelerini. Biraz karışık oldu evet ama anlatmak istediğim ülkemizdeki eğitim problemi veya eğitim içeriği sorunu nedeniyle bizi yöneten kişileri seçme ve değerlendirme biçimimiz. Örneğin şuan ki Merkez Bankası başkanının yaptığı bazı açıklamalardaki yanlışlar iktisada giriş dersi alan bir kişinin bile anlayabileceği seviyede. Ama bu kişi Merkez Bankası başkanı ve ülkemizin makro ekonomisini yönlendiriyor. Avrupa’da böyle birisinin bu tür bir görevde olmasını toplum asla kabul etmeyeceği için göremeyiz ama bizde kabul görüyor. Sorun da işte tam burada sarmal halini alıyor. Görevim nedeniyle ekonominin içinde olduğumdan bahsetmiştim, bir de Londra’da ve Almanya’da olan yöneticiler ve takım arkadaşlarıyla çalıştığımı belirteyim. Bütün dünyanın ekonomik istatistiklerini bilince ve Avrupa’dan buraya bakınca işler akıl almaz bir hal alıyor. Ve ülkemizin durumu dünyadan bakınca bu kadar kötüyken içeride insanların bunun tam tersine inandırılmaya çalışılması ise eğitimdeki sorunun bahsettiğim sarmala katkısı. Bizi kıskanan bir grubun doların fiyatını yükseltmesine ve Almanya gibi bir ülkenin bizi kıskanıyor olmasına inanılıyor olmasının tek nedeni de yine başta söylediğim dünyadan ve Avrupa’dan uzak kalışımızdır.
Sonuç olarak burada anlatmak istediğim bir romantik Paris özlemi değildir; ufkumuzu, kültürümüzü, dünyamızı değiştiren deneyimlerin özlemidir. Mozaik keke dönecek olursak Paris Ritz Otel’in şefi François Perret’ye ait bir tarif ve oldukça basit. Ama çok farklı. Farkı içindeki kremadan kaynaklanıyor. Yani bizde yoğurt, Amerika’da buttermilk kıvam veriyorsa keke, Fransa’da da süt kreması yoğunluk veriyor. Bir nevi bu farkı da ortaya koyuyor. Üst kaplama ise keki başka bir seviyeye taşıyor. Tamamladıktan sonra karşısına geçip seyretme isteği uyandıracak kadar çekici hale geliyor. Ama üst kaplama yapmadan da kek oldukça farklı ve lezzetli.
Ben kalıp olarak 20 cm uzunluğunda 10 cm genişliğinde dik kenarlı bir ekmek pişirme kalıbı kullandım. Dik kenar özellikle Fransız keklerinde gördüğüm ve sevdiğim bir özellikti ve onu görmek istedim kendi kekimde. Uzun süre kalıp aradım ve sonunda buldum ama zor oldu. Maalesef bu kalıplar konusunda ülkemizin daha çok yolu var. Kullandığım kalıpları da bu listede birleştirdim, ihtiyacınız olan varsa seçerek hepsiburada üzerinden alabilirsiniz. 20*10 cm kalıp yerine 25 cm de kullanabilirsiniz ama daha büyütmek isterseniz tarifi 1,5 katına veya 2 katına çıkarmanızı tavsiye ederim.
Paris Mozaik Keki Malzemeler (20*10cm uzun kalıp için)
- 100 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 220 gr beyaz toz şeker
- 2 yumurta
- 200 ml krema *
- 1/8 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 20 gr kakao
- 1 yemek kaşığı su
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 220 gr beyaz un
Rocher Kaplama İçin Malzemeler:
- 200 gr bitter çikolata
- 20 gr sıvı yağ (fındık yağı, hindistan cevizi yağı ya da kokusuz zeytinyağı)
- 50 gr badem (orta incelikte çekilmiş)
Bu tarifteki malzemelerden ihtiyaç duyduklarınızı bu linkle hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.
Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için ölçüler sayfasındaki tabloyu kullanabilirsiniz.
*President marka krema kullanmayacaksanız tereyağı miktarını 120 gr olarak değiştirmelisiniz.
**25cm’den daha uzun kalıplar için ölçüyü arttırmalısınız.
Kekin Yapımı:
- Toz şeker ve tereyağını bir mutfak robotuna veya mikser çırpma kabına alın.
- Karışım krema halini alana kadar çırpın.
- Yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Kabartma tozu, tuz ve unu ekleyip çırpın.
- Kremayı ekleyip çırpmaya devam edin.
- Hamur homojen olduğunda ikiye bölün ve sade olacak hamura vanilyayı ekleyin, kakaolu olacak hamura kakaoyu ve 1 yemek kaşığı suyu ekleyin ve ayrı ayrı çırpın.
- Tabanına pişirme kağıdı koyup yanlarını yağladığınız kalıba hamuru mozaik şekli oluşturacak şekilde ekleyin. 3 kat sade, 2 kat kakaolu olacak şekilde hamuru paylaştırın önce sonra bir kat sade, ardından kakaolu, ardından tekrar sade ve kakaolu olarak ekleyin kalıba. En üste sade hamur koyun.
- Bir bıçağı kalıbın uç kısmına daldırın ve bıçağı çıkarmadan kalıbın enine doğru zikzak hareketler yapın. Sonra hiç çıkarmadan boyuna 2 tur zikzak çizin ama bu kez bıçağı hafifçe yukarı kaldırıp indirerek geçin çizgi. Son olarak bıçağı dik olarak çıkarın.
- Önceden ısıtılmış fırında 150C fansız sadece alt üst ayarda 1,5 saat pişirin. Eğer farklı kalıp büyüklüğü kullandıysanız pişirme süreniz de fark edecektir. O yüzden mutlaka gözlemleyerek pişirin. Kürdan nemsiz ve kuru bir şekilde kekten çıkana kadar pişirmeye devam edin.
- Pişirme süresi uzun ama ısı oldukça düşük ve işte bu nedenden de kekte o kadifemsi ve nemli doku oluşuyor.
- Fırından çıkardığınızda oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Üzerine kaplama yapmayacak olsanız da mutlaka en az 3-4 saat buzdolabında bekletin ama en güzeli 1 gece bekletin. Kaplama yapacaksanız yine 1 gece buzdolabında beklettikten sonra kaplamaya geçin.
- Rocher kaplama için çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Ama eritmeden önce 1/3’ünü ayırın, önce 2/3’ünü eritin ve o eridiğinde içine ayırdığınız çikolatayı ekleyip karıştırın ve tekrar eritme işlemine geçin.
- İçine yağı ekleyip karıştırın ve bademleri ekleyin. Eğer malzemelerde belirttiğim yağlar yoksa hiç koymadan da yapabilirsiniz. Tek farkı kaplamanın daha sert olması olacak. Çikolataya uyumlu olmayan bir yağ ile tadını etkilemektense hiç koymamak daha doğru olur.
- Kaplama için çikolatayı hazırlarken keki dondurucuya koyun ki dışı iyice soğusun ve kaplamayı üzerine döktüğümüzde çok kolayca üzerinde tutunsun.
- Kaplama hazır olduktan sonra 5 dk bekletin oda sıcaklığında.
- Keki ızgara tel üzerine alın ve altına da bir tepsi yerleştirin ki ızgaradan akanları tekrar o tepsiden alıp kullanabilesiniz.
- Kekin üzerine ve yanlarına rocher kaplamayı dökün ve bıçakla yayın. Sade çikolata kaplama yapıldığında bıçak değdirilmez ama burada zaten bademler hareketli bir görüntü verdiği için bıçakla müdahale edebilirsiniz.
- Kaplama bittikten sonra buzdolabına kaldırın ve her zaman buzdolabında bekletin. Servis yapmadan 2 dk önce çıkarın ve sonra tekrar buzdolabına koyun.
- Kaplama yapmamış olsanız bile mutlaka buzdolabında keki bekletin. İçindeki yoğun krema ve tereyağı oda sıcaklığında yağını salabilir ve tadı değişebilir.
Afiyetle
Elif Perçin Poyraz
Bu yazı daha önce 26318 kez okundu!
Merhaba. Elinize sağlık. Tereyağlı ve kremalı kekleri çok severim. Bir dogumgunu pastası olarak yapmayı isterim. Bitter çikolata yerine sütlü bademli çikolata kullanırsak içine eklenecek sıvıl yağı azaltmamiz gerekir değil mi?
Merhaba Alev Hanım, hiç koymayabilirsiniz sütlü çikolataya.
Teşekkürler