
Uzun bir aradan sonra Cafelontano olarak bilgisayarın başına oturmak iyi hissettirdi. Yaşadığımız bu zor dönemi uzaktan yaşayanlar olarak atlatmış gibi olsak da orada hala büyük bir acının varlığını bilmek ve ona saygı duymak bize düşen. O nedenle ben de bir ara vermiştim. Ama zaten bu ara kendiliğinden de oldu çünkü ben huzuru kendi içimde hissetmeden videolarımda ya da tariflerimde güzel bir enerji veremezdim. Ve pek tabi böyle bir dönem yaratıcılığımı da aldı götürdü benden. Hiç bir şeyden ilham alamaz, bir şeyleri karıştırıp yeni şeyler yaratamaz olmuştum.
Şimdi bu yeni tarifimle ilk adımı attım ve videoyu çekmeye başladığım anda aradığım huzuru ve mutluluğu hissettim. Bahar gelmişken limonlu ve çilekli tarifler yapmak niyetiyle yola çıkıp ikisini birleştirdiğim farklı bir tarif oluşturdum. Limonlu bir kek var bu tarifte aslında baş rolde ama içini biraz pişmiş çilekle mozaiklendirip üstünü de limonata tadında bir sosla birleştirdim. Yani isterseniz sadece dümdüz limonlu keki de yapabilirsiniz ya da farklı bir şey arıyorsanız tarifin tamamını uygulayıp yeni bir tat deneyerek hayatınıza renk katarsınız. Benim tariflerim genelde bu ince çizgide ayrılıyor sanki; sağlam bir temel tarif veriyorum ama sonra içine bir başka güzelliği getirip katıyorum ve açıyorum biraz daha o alanı. Limonlu kekin varlığını ve tadını genişletip başka bir seviyeye çıkarmış oluyoruz. Blogta önceden yaptığım iki çeşit limonlu kek mevcut. İkisinin de baz tarifi aynı ama birinde (bu linkten ulaşabilirsiniz) içine frambuaz koyup üzerini Ruby çikolata ile kaplamıştım, diğerinin de içine böğürtlen koyup üstünü bademli beyaz çikolata ile kaplamıştım (bu linkten ulaşabilirsiniz). O tarif bir Fransız tarifiydi yani krema ile yapılıyor, dokusu daha farklı, daha tok yani biraz daha sert gibi. Burada ana fark krema yerine kullanılan yoğurdun verdiği yumuşaklık. İkisi de limonlu kek olsa da birbirinden oldukça farklı. Hangisi derseniz, ikisi de derim çünkü işte benim ince çizgi orada yani tatları açmakta ve çoğaltmakta…

Limonlu ve Çilekli Kek için Malzemeler
- 300 gr un
- 220 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 250 gr toz şeker
- 4 büyük yumurta (oda sıcaklığında)
- 3 yk limon suyu
- 1 büyük boy limonun kabuğunun rendesi
- 120 gr sulu ev yoğurdu (hazır yoğurt kullananlar için 90 gr yoğurt+ 30 gr su)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 1 çk vanilya özütü (opsiyonel)
- 200 gr çilek + 1 yk toz şeker
Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:
Tart ve kurabiye kalıpları listesi
Kuru meyve ve kuru yemiş listesi
Pastacılık malzemeleri listesi

Kekin Yapılışı:
Önce çilekleri çok küçük parçalar halinde doğrayın. Bir sos tenceresine alın, 1 yk toz şekeri ekleyerek kısık ateşte püre olana kadar arada karıştırarak pişirin. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
250 gr toz şekerin üzerine limon kabuğunu rendeleyin ve karıştırıp bekletmeye alın. En az 10 dk bu şekilde kalsın, daha fazla da kalabilir.
Tereyağını bir çırpma kabına alın ve 3 dk yüksek hızda krema halini alana kadar çırpın.
Şekeri ekleyip 2 dk daha çırpın.
Limon suyunu ekleyip 1 dk daha çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyerek her seferinde en az 1 dk çırpın. Vanilya özütü kullanacaksanız ilk yumurtadan sonra ekleyin.
Kabartma tozu ve tuzu ekleyin.
Unu ve yoğurdu 3 parça halinde birlikte ekleyerek düşük ayarda çırpın.
Homojen bir karışım elde ettiğinizde hamurunuz hazırdır.
25 veya 30 cm uzunluğunda dikdörtgen kek kalıbı kullanabilirsiniz. Kalıbın içine yağlı kağıt koyun.
Kekin üçte birini kalıba koyun ve yayın. Üzerine pişirdiğiniz çileğin yarısını koyun.
Tekrar kek hamurunun üçte birini koyun ve üzerine pişmiş çileği ekleyin.
Ardında kalan hamuru da yavaşça ekleyip, yayın.
Son olarak bir bıçağı kek hamuruna daldırıp mozaik yapmak için önce kalıbın boyunda bir kaç kez hareket ettirin, ardından kalıbın enine doğru aynı hareketi yapın. Ama bu işlem sırasında bıçağı hamurdan hiç çıkarmayın. İşlem bittikten sonra çıkarın.
Önceden ısıtılmış fırında 180 C’de fansız sadece alt üst ayarda keki 50-65 dk arası pişirin. Uzun bir aralık veriyorum çünkü kek kalıbınızın boyutu süreyi çok etkiliyor. O nedenle 40.dk’dan itibaren mutlaka keki gözlemleyin ve kürdan kuru çıktığı anda fırından alın. Fazla pişirirseniz kek kuru ve tatsız olur, o nedenle bu aşamaya dikkat edin. Ben 25 cm’lik kalıp kullandım ve 60 dk sürdü. Çilek koymazsanız bu süre kesinlikle daha düşük olacaktır.
Oda sıcaklığına geldiğinde üst kaplama için Amerikan mutfağından glaze yapabilirsiniz. Bana kalsa ben direk Fransız usulü çikolata kaplardım ama bu kez de farklı bir şey yapmak istedim. Bol şekerli bir sos bu glaze ama limonu bol tutunca biraz limonata gibi oldu tadı ve çok yakıştı.
Glaze için, 2 yk limon suyu ve 1 yk süt içine pudra şekeri ekleyin ve karıştırın. İstediğiniz katılıkla oluncaya kadar pudra şekeri eklemeye devam edin. Bu şekilde yapınca tartma fırsatım olmadı ama sanırım en az 100 gr kullanmış oldum.
Glaze’i üzerine döktükten sonra çileklerle süsleyebilirsiniz ya da limon kurusu veya çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Glaze bu tür bir süsleme için güzel bir fon oluşturuyor.
Tereyağlı bir kek olduğu için buzdolabında saklayarak tadını çıkarın.

Afiyetle..
EPP
Bu yazı daha önce 13520 kez okundu!