İtalyan Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Bir İtalyan Keki: Ricottalı ve Frambuazlı

Yediğim en güzel sade kek olduğunu ilan edecek olsam diğer favorilerime haksızlık olur belki ama öyle farklı bir kıvamı ve tadı var ki… Tattığım ilk anda orijinal tarifin sahibi Gulia’ya (tarif burada) büyük bir sevgi ve saygıyla teşekkür ettim 🙂

Uzun zamandır evde mozarella ve ricotta peyniri yapıyorum; tarifini videolarla instagramda ve yazı olarak burada paylaşmıştım. Ve öyle güzel bir fark kattı ki hayatıma bu peynir yapımı, her hafta sonu kahvaltılarımızı şenlendirdikçe şükrediyorum. Üstelik artık yoğurt yapmakla aynı periyoda getirecek kadar sıklaştı. Sevgili sütçüm Jülide hanım (Kozyatağı’na yakınsanız iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz) artık eve gönderiyor her istediğim zamanda. Yani haftanın belli bir gününde belli bir saatinde değil, her zaman dükkanında Feyz Çiftliğinin ari sertifikalı sütünü bulmak mümkün. 5 lt süt kullanarak ortalama 700 gr mozarella ve 350 gr ricotta elde ediyorum. Mozarellayı taze olarak ekşi mayalı ekmeğimle ya da foccacia ile harika şekillere sokuyorum ve afiyetle yiyorum. Kendi ekmeğim, kendi peynirim, yakında üzerine kendi domatesimi de eklediğimde şahane olacak. Fazla olduğunda ise pizzada kullanmak üzere dondurucuya koyuyorum. Ya da bazen sırf pizza yapmak için önden mozarella peynirini yapıyorum.

Ricotta aslında bizim mutfağımızda kahvaltılık lor olarak bilinen peynir yani bildiğimiz lordan farklı olarak daha krema peyniri kıvamında, sürülebilir, tat ve kıvam açısından labneye benzer. Bu kekte kullanmak için kahvaltılık lor olarak alabilirsiniz veya labne kullanabilirsiniz. Ben bir de ev yoğurdunun hafif süzülmüş haliyle deneyeceğim bu tarifi. Eğer o da muhteşem olursa her İtalyan tarifi gibi bu da tam bir Türk mutfağı tarifi olacak. Tarifi yukarıda belirttiğim Toscana’da yaşayan bir İtalyan’ın blogun aldım. Onun kullandığı ricotta peyniri o bölgeye özel, koyun sütünden yapılıyor. Bizim taze lor gibi hafif parçalı ama oldukça yağlı bir peynir. 2 yıl önce uzun ve unutulmaz Toscana gezimde kaldığımız bir çiftlik evinde yapılıyordu ve sabahları kahvaltımızı taçlandırıyordu. Bir gün profesyonel olarak bir üretim işi yapacak olsam herhalde ilk tercihim peynir üretmek olurdu sanırım.

Orijinal tarifle aşağıda göreceğiniz malzeme miktarları birebir aynı, sadece üzerine biraz tarçın ve zencefil ekledim. Ama en önemlisi erimiş tereyağını karamelize edilmiş tereyağı olarak kullandım ve sanırım beni en çok etkileyen de onun verdiği aroma oldu.

Malzemeler

  • 250 gr ricotta ya da kahvaltılık lor ya da labne *
  • 3 yumurta
  • 230 gr beyaz un
  • 220 gr esmer şeker **
  • 115 gr tereyağı
  • 1,5 paket kabartma tozu (15 gr)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 tutam tuz
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 125 gr dondurulmuş/taze frambuaz

Malzemeleri bardak ve kaşık ölçüsüne çevirmek için bu tabloya bakabilirsiniz.

*Ricotta yerine sürülebilir kahvaltılık lor veya labne kullanabilirsiniz.

**Esmer şeker yerine beyaz şeker kullanabilirsiniz aynı miktarda, tarifi bozmaz fakat esmer şekerin verdiği karamelize tadı ve yoğunluk eksik kalır kekte tat olarak.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı IMG_7689.jpg

Kekin Yapılışı:

  1. Tereyağı kısık ateşte hafifçe karamelize edin. Bu ne demek; kısık ateşte eritmeye devam etmek aslında. Yani eridikten sonra “şıkır şıkır” gelen bir ses devam eder. O ses kesildiği anda altını kapatın. Biraz sonra tereyağının esmerleştiğini göreceksiniz. Oda sıcaklığına geldiğinde kullanmak üzere bekletin. Bu karamelize tereyağ olarak kullanıldığı tariflere harika bir aroma getirir.
  2. Yumurtayı mikserde en düşük ayarda çırpın.
  3. Ricottayı ve vanilya özütünü ekleyin ve 2 dk düşük ayarda çırpmaya devam edin.
  4. Şekeri ekleyip 1 dk daha çırpın. Diğer kuru malzemelerin hepsini ekleyin ve homojen olana kadar çırpın.
  5. Son olarak karamelize edilmiş ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ekleyin ve 1 dk düşük ayarda çırpın.
  6. Son olarak 100 gr frambuazı donuk haliyle veya taze olarak ekleyin ve sadece spatula ile yavaşça karıştırın.
  7. 22-24 cm genişliğinde kelepçeli bir kalıba kek hamurunu dökün. Üzerini düzledikten sonra kalan frambuazları aralarında mesafe olacak şekilde yerleştirin ve hafifçe bastırın.
  8. Varsa üzerine yaprak badem, hatta yaprak Antep fıstığı ya da fındık serpiştirin. Yoksa sade olarak da kalabilir.
  9. Önceden ısıtılmış fırında 180C’de fansız ayarda 55-65 dk pişirin ama 50. dakikadan sonra kürdan testi yapmaya başlayın. Kürdan kuru çıktığı anda fırından alabilirsiniz.
  10. Kalıptan çıkarmadan önce en az 30 dk bekleyin.
  11. Hem sıcakken hem de ertesi gün buzdolabından çıkmış haliyle oldukça nefis olacaktır tadı.

Afiyet olsun

Bu yazı daha önce 5899 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.962 times, 4 visits today)

5 Yorum

  1. Merhaba, tarif harika, ellerinize sağlık. 🙂 Bir sorum olacaktı: Tereyağı esmerleşmiş olarak mı 115 gr, yoksa 115 gr tereyağını mı esmerleştiriyoruz?

  2. Merhaba,
    Çok teşekkürler öncelikle.
    Ben de aynı soruyu sordum ilk denediğimde karemelize olunca kalan kısmı görünce.
    Ve tarifte süreci verdiği takdirde en baştaki ağırlıktır diye düşündüm.
    Ama bir de Amerika’da hazır satılan brown butter var sıvı olarak, onunla verilen tarifte gr son halidir.
    Yine de bir araştırma yapayım, özellikle Fransız mekik tarifinde başrolde olduğu için mutlaka bu konuyla ilgili uzun uzun yazılar tartışmalar vardır 🙂
    Görüşmek üzere
    Teşekkürler

  3. Harikasınız, çok teşekkür ederim ayrıntılı cevap için. 🙂

    Ben orijinal tarife baktığımda “115 gr erimiş tereyağı” olarak yazdığını fark ettim. 🙂 O yüzden esmerleşmiş hali de 115 gr olmalı diye düşündüm.

    Blogunuzu takip etmek çok keyifli. En kısa sürede deneyeceğim.

    Görüşmek üzere, sevgiler.

  4. Elif Hanım merhabalar,
    öncelikle tarif için çok teşekkür ederim. ben bu kekinizi yaban mersinli olarak iki kez denedim. çok beğenildi. tadı enfes. sadece nedendir anlamadığım bir şekilde kek çok dağılıyor etrafa yani parçalanmak gibi değil ancak kırıntı kırıntı dökülüyor gibi. neden olabilir sizce, fikrinizi almak istedim.

  5. Merhaba Fulya hanım,
    Afiyet olsun öncelikle.
    Malzemelerle ilgili bir şey olabilir ya da biraz fazla pişmiş olabilir.
    Instagramda mesaj olarak iletirseniz detayları, yorum yapmam daha kolay olur.
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir