Az şekerli İtalyan Kekler Tatlı Hayat Tarifleri

Şeftalili İtalyan Keki

Eylül 2024. Şeftaliyi yakın zamanda Cafelontano’da kullanmaya başlayınca hemen yeni bir tarif daha aklıma geldi. Her meyveye uyumlandırdığım nefis kekime ekledim bu sefer. Ama tadına mı aşık olayım yoksa bu nefis görsele mi bilemedim. Kekin orijinali ricotta ile yapılan bir İtalyan keki. Ben de kendim evde mozarella yaptığımda kalan peynir suyuyla ricotta yapıyorum ve eğer yemeden durabilirsembu kek için kullanıyorum. Ama bu keki sıkça yaptığımdan ona yakın bir doku sağladığı için bizim sürülebilir kahvaltılık lor peynirini de kullanıyorum. Önemli olan peynir altı suyundan yapılmış olması ve pürüzsüz bir kıvama sahip olması. Sütün kaynatılmasıyla yapılan lor peyniri bu tarifte kullanılamaz. Marketlerde Tahsildaroğlu markasıyla satılan ürün bunun için çok uygun. Kiri markası da çıkarmış ve dokusu daha pürüzsüz fakat içeriğinde süt tozu ve başka malzemeler de var yani tam peyniraltı suyu pişirilmesiyle elde edilmemiş.

Kekin hamurunda bu kez biraz tarçın dokunuşu var ve şeftaliyle, karamelize tereyağıyla çok güzel bir birleşim oluyor. Üç büyük boy şeftali kullandım ben burada ama ne olur ne olmaz önce kalıbın genişliğinde bir tabak üzerinde dizip yeterli mi diye deneme yaptım çünkü önden biraz pişirdiğimiz için kekin üstünü kaplarken kötü bir süpriz olmasın.

Malzemeler

  • 250 gr ricotta ya da kahvaltılık lor (yukarıda detaylı anlattım)
  • 3 yumurta
  • 230 gr beyaz un
  • 220 gr esmer şeker (ya da 200 gr beyaz şeker + 20 gr üzüm pekmezi)
  • 130 gr tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı zencefil (opsiyonel)
  • 1 tutam tuz
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
  • 3 büyük boy şeftali+2 yemek kaşığı toz şeker+1 çay kaşığı tarçın
  • Süslemek için file badem

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Kek kalıpları listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Kekin Yapılışı:

  1. Tereyağı kısık ateşte hafifçe karamelize edin. Bu ne demek; kısık ateşte eritmeye devam etmek aslında. Yani eridikten sonra “şıkır şıkır” gelen bir ses devam eder. O ses kesildiği anda altını kapatın. Biraz sonra tereyağının esmerleştiğini göreceksiniz. Oda sıcaklığına geldiğinde kullanmak üzere bekletin. Bu karamelize tereyağ olarak kullanıldığı tariflere harika bir aroma getirir.
  2. Tereyağı soğurken, şeftalileri soyun ve yarım ay şeklinde dilimleyin. Kalıbınızla aynı genişlikte bir tabak üzerinde dizerek tamamını kaplayıp kaplamadığından emin olun.
  3. Dilimlenmiş şeftalileri bir tavaya alıp 2 yemek kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tarçını ilave ederek kısık ateşte pişirin. Suyunu saldıktan sonra biraz kaynayıp tekrar suyunu çekmeye başlayınca altını kapatın. Oda sıcaklığına gelmesi için bekletin.
  4. Yumurtayı mikserde en düşük ayarda çırpın.
  5. Ricottayı ve vanilya özütünü ekleyin ve 2 dk düşük ayarda çırpmaya devam edin.
  6. Şekeri ekleyip 1 dk daha çırpın. Diğer kuru malzemelerin hepsini ekleyin ve homojen olana kadar çırpın.
  7. Son olarak karamelize edilmiş ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ekleyin ve 1 dk düşük ayarda çırpın.
  8. 22-24 cm genişliğinde kelepçeli bir kalıba kek hamurunu dökün.
  9. Şeftalileri üzerine dikkatlice dizin, mümkün olduğunca boşluk kalmasın.
  10. Şeftalinin kalan suyunu keki fırına verdiğinizde tekrar ocağa alın ve daha da koyulaşması için kısık ateşte pişirin. Şerbet ya da karamel kıvamını alınca ocaktan alın.
  11. Varsa kek kalıbının yan kısımlarına yaprak badem serpin. Yoksa sade olarak da kalabilir.
  12. Önceden ısıtılmış fırında 180C’de fansız ayarda 60-70 dk pişirin ama 50. dakikadan sonra kürdan testi yapmaya başlayın. Kürdan kuru çıktığı anda fırından alabilirsiniz. Üzerinde şeftali kaplı olduğu için pişme süresi uzun olacak, sabırlı olun : )
  13. Kalıptan çıkarmadan önce en az 30 dk bekleyin.
  14. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında muhafaza edin.
  15. Servis öncesi üzerine tekrar kaynattığınız şeftali suyunu sürebilirsiniz. Eğer şeftalide su kalmadıysa, şeftali ya da kayısı reçelinden 1 tatlı kaşığı alıp onu hafifçe sulandırıp kullanabilirsiniz.

Afiyetle…

Bu yazı daha önce 1069 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.062 times, 4 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir