Kasım 2023. “Ben”le başlayan genel cümleler kurduğumuzda içine bakmak gerektiğini öğrenmiştim yıllar önce. Tabi ilk etapta anlayamadım cümlelerin içindekileri ama zamanla anladım ve şaşırdım. Şimdi her “ben”le başlayan cümle kurup genel bir ifade kullandığımda hemen bir durup bakıyorum ne demişim diye.
“Ben” ve genel bir ifadenin birleşmesi için birkaç örnek verebilirim: “Ben cheesecake sevmem” “Ben o müziği sevmem” “Ben kimseye güvenmem” “Ben sadece şöyle olursa severim.” “Benim bunu yapacak vaktim yok” Ve bu örnekler bolca sevmem, yapmam, bilmem, inanmam, hoşlanmam, nefret ederim ifadeleriyle uzar gider. Kendi cümlenizi ele alıp incelediğinizde kendi kendinize koyduğunuz sınırlarla karşılaşırsınız. Mesela bu yazıyla ilgili benim öncelerde kullandığım cümlelelerim :”Ben populer tarifleri yapmam” “Ben çikolatasız cheesecake sevmem”. İşte bu zamanın en popüler tarifi ve içinde hiç çikolata yok ve ben tadına bayıldım. Eğer eski ben olsaydım kendimi bu konuda engellemeye devam edip bu lezzetten mahrum kalacak ve yeni bir tarif yaratmış olmanın hazzını yaşayamayacaktım. Diyebilirsiniz ki: “Alt tarafı bir cheesecake, bu cümleleri kursaydın da pek bir şey kaçırmazdın”. Ben de o zaman derim ki: Bu cümle bilinçaltından benim dilime gelen sadece bir örnek, kendini engelleyen, kendine sınırlar koyan bir zihnin yansıması. Şimdi bir cheesecake, yarın belki bir seyahat, belki başka zaman bir insanla kuracağım arkadaşlık yani bu engeller beni çok şeyden uzak tutabilirdi.
Bu çok popüler bir tarif olduğu için çok fazla versiyonu var; kendince yapan çok kişi var. O yüzden ben de bu tarifi kendimce özelleştirdim. Önce tabanla başladım. Çok sevdiğim zencefilli kurabiyelerimden yaptım ve biraz ceviz ve tereyağı ile yumuşak bir taban yaptım. Tabanın kendi başına varlığını göstermesi ve lezzetini hissettirmesini istedim. İç dolgu için bu kez çikolata kullanmamaya karar verdim ve kendimce bir karışım hazırladım. Hem peynir hem de krema içeren bir karışım. Balkabağını haşlayıp rondodan geçirdiğimde rengini beğenmeyip üstüne biraz pekmez ekledim. Yani tarifi yapım aşamasında oluşturdum. Ve heyecanla sonucu beklemeye başladım; ilk çatalda etkilenecek miyim diye. Biliyorsunuz benim için kriter budur tarif oluştururken. Ve testi başarıyla geçti tabiki hatta yıllardır her yaptığımı yiyerek bir gurme seviyesine ulaşan eşim de etkilendi ilk çataldan : )
Tarife geçmeden önce mutfakta kullandığım malzemeleri incelemek isterseniz aşağıdaki listelere tıklayabilirsiniz.
Tart ve kurabiye kalıpları listesi
Kuru meyve ve kuru yemiş listei
Pastacılık malzemeleri listesi
Balkabaklı Cheesecake Tabanı (23 cm kelepçeli yuvarlak kalıp)
- 200 gr zencefilli kurabiye (Buradaki tarifle yarım ölçü fazlasıyla yeterli)
- 60 gr ceviz içi
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 100 gr tereyağı
Bu cheesecake’te taban da oldukça önemli bir oyuncu olduğu için yukarıda verdiğim linkteki zencefilli kurabiyeyi yapmanızı önemle tavsiye ederim. Hatta kurabiyeyi çok seveceğinizden ve kış için sıkça yapacağınzıdan eminim. Ama yapmak istemezseniz hazır bisküvi de kullanabilirsiniz tabiki, tercih sizin. Artık bebe bisküvisine bile palm yağı ve bir sürü katkı maddesi koyacak kadar kötüleşti bisküvi üretimi maalesef. O nedenle ben evde hiç bulundurmuyorum ve de tariflerimde hiç yer vermiyorum.
Zencefilli kurabiyeyi rondoya alın ve toz olacak şekilde çekin. Ardından diğer tüm malzemeleri ekleyin ve ezme kıvamına gelene kadar rondoda çekmeye devam edin. Ezme kıvamı hamur kıvamına yakın olacak ve böylece kullanacağınız kalıbın tabanına rahatlıkla koyup elinizle yerleştirebilirsiniz. Kalıp olarak kelepçeli olması özellikle iyi olur ya da halka olabilir ama normal bir kalıpla yapmak zor olur.
Tabana ve kenarlara iyice hamuru yayın, kalınlık ve kenarlardaki uzunluğun eşit olması önemli. O nedenle elinizi kullanmanızda fayda var çünkü kalınlığı hissederek düzenleyebilirsiniz. Tabandan kalıp kenarına 2-3 cm yükseklik çıkabilirsiniz.
Taban hamuru hazır olunca pişirme yapmadan buzdolabına kaldırın.
Balkabaklı Cheesecake Dolgusu İçin Mazlemeler:
- 530 gr taze krema peyniri (350 gr büyük paket+180 gr küçük paket Pınar beyaz)
- 1 paket krema (200ml)
- 150 gr toz şeker
- 40 gr üzüm pekmezi
- 1 tatlı kaşığı tepeleme nişasta (buğday veya mısır)
- 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
- 1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
- Dilerseniz karanfil, muskat, zerdeçal ekleyebilirsiniz ama tüm baharatların toplamı en fazla 1,5 tatlı kaşığı olsun
- 1 çay kaşığı vanilya aroması
- 2 tam yumurta
- 1 yumurta sarısı
- 300 gr kabak püresi + 3 tatlı kaşığı üzüm pekmezi (Soyulmuş çiğ kabak ağırlığı yaklaşık 500 gr)
Balkabaklı Cheesecake Dolgusu Yapımı:
Tüm malzemelerin oda sıcaklığına gelmesi için taban hamuru hazırlığı yaparken onları da çıkarabilirsiniz.
Hatta tabandan da önce kabakları haşlamaya başlayın. Haşlama suyuna karanfil veya kabuk tarçın atabilirsiniz isterseniz. Bıçak batırdığınızda dağılacak kadar yumuşak olduğunda suyunu süzün. Kabakların yeşil kısımlarını keserek sadece turuncu kısmını rondoya alın ve pekmezi de ekleyerek 1-2 dk rondada çekin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar devam edin. Soğuması için kenarda bekletin.
Krem peyniri derin bir çırpma kabında mikserle orta ayarda tamamen homojen olana kadar çırpın.
Şekeri, pekmezi ve vanilya aromasını ekleyerek tekrar çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyerek her yumurtadan sonra çırpmaya devam edin.
Kremayı ekleyip kısaca homojen dağılana kadar düşük ayarda çırpın.
Kabak püresi, baharatlar ve nişastasyı ekleyip el çırpcısı ile yavaşça karıştırın.
Dolapta beklettiğiniz tabanın üzerine yavaşça dolguyu ekleyin.
Önceden 180C’ye ısıttığınız fırında fansız ayarda pişirmek için derin bir tepsinin içine cheesecake kalıbınızı koyun ve fırına yerleştirin. Önceden ısıttığınız suyu bu derin tepsiye koyun. Bu işlemi isterseniz tepsiyi fırına koymadan dışarda yapın, isterseniz fırına koyduktan sonra. Bana fırının içindeyken dökmek daha pratik geliyor.
60-65 dk sürüyor pişmesi ama gözlemelemek çok daha önemli. Kenarların sertleştiği ama orta kısmın hafif sallandığı durumda cheesecake pişmiştir.
Pişme süresi bittiğinde fırının kapağını aralık bırakarak cheesecake’i fırında bekletin. Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırın. En az 1 gece buzdolabında bekletin.
Servis öncesi ben üzerini ev yapımı krem şanti ile süsledim. Bunun için yarım paket soğuk kremayı 2 yemek kaşığı pudra şekeri ile çırptım ve kabarmasını sağladım. Hepsi bu kadar. Krem şanti yapmak için o paketli, içinde ne olduğu belli olmayan toz karışıma ihtiyacınız yok.
Kremşantiyi cheesecake üzerine dilimlere denk gelecek şekilde sıktıktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyetle…
Bu yazı daha önce 2377 kez okundu!