Kolay Pasta Tatlı Hayat Tarifleri

Kolay Tiramisu Pasta

Günler günleri kovalarken, kış yerini hafiften bahara bırakmaya hazırlanıyor. İnsanlar ise telefon ekranlarındaki akışı kovalarken, hayatın ellerinden akıp gitmesine izin veriyor. Zamanımızın en yaygın ve en zor sorunlarından birisi halini alıyor bu konu. Nedense biraraya gelindiğinde herkes bu sorundan şikayetçi ama nedense kendilerinden değil : ) Ben bu konu üzerine yazıp çizerken, hatta araştırıp okurken bile yine çoğu zaman yenik düşüyorum telefona. Büyük bir mücadele içindeyim kendisiyle çoğu zaman. İlk zaferim kitap okuma alışkanlığımı geri kazanmak oldu. Telefonu elime alma boşluklarında hep kitabı aldım elime ve ona göre kitaplar okudum yani anlık 1 sayfa okuyup bırakmamda sakınca olmayan. Ve sonucunda ayda neredeyse 4-6 kitap okur hale geldim. İkinci mücadelem ise duolingo ile dil çalışmak. Yani telefonu elime alma durumu olduğunda en azından sosyal medya değil de faydalı bir şey olsun diye başladım ve şuan Yunanca’da epey ilerledim. Bu kazanımlarıma rağmen daha hala çok alacaklıyım telefonun benden çaldığı saatlerden. Ama yolumuz uzun, gençliğimiz var : )

Tarife gelecek olursak; benim tiramisu sevgimle Cafelontano’nun kolay pasta serisini birleştirdim. Keki o efsane kakaolu portakallı kekte kullandığım baz hamur ama portakal aroması yok tabi. Şuan düşünüyorum aslında olabilirdi de. Kahve, kakao ve portakal bir arada… İsterseniz siz ekleyebilirsiniz bu yazıdaki tarifle. Bu keki sert bir filtre kahve ile ıslattım ama ıslatmak tahmin ettiğim kadar hızlı olmadı. Kek yoğun olduğu için biraz zaman aldı. O yüzden siz ortadan bir kat keserek ortanın da iyice ıslanmasını sağlayabilirsiniz. Benim ortaya ulaşmam zor oldu. Üstünde de krem peynir, krema ve beyaz çikolatadan oluşan kendi tiramisu kremam var. Onun üstünde de artık malum bol kakao.

Kullandığım diğer malzemeler için aşağıdaki listeleri inceleyebilirsiniz:

Kek kalıpları listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Tartı listesi

Kek için Malzemeler (23-25 cm yuvarlak ya da 15*25 dikdörtgen)

  • 200 gr beyaz un
  • 300 gr beyaz şeker
  • 75 gr kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/4 çk tuz
  • 115 gr eritilmiş ve oda sıcaklığına gelmiş tereyağı
  • 115 gr krem peynir*
  • 1 çay kaşığı elma sirkesi
  • 2 yumurta
  • 1 çk vanilya özütü
  • 180 ml sıcak filtre kahve veya amerikano **

Malzemeleri bardak ölçüsüne çevirmek için bu tabloyu kullanabilirsiniz

*Krem peynir yerine süzme yoğurt da kullanabilirsiniz

**Kahve olarak bu seçenekler dışında kullanılmasını tavsiye etmem, eğer yoksa sadece sıcak su ekleyebilirsiniz.

Kekin Yapılışı:

  • Tereyağı ve krem peyniri bir çırpma kabında orta ayarda çırpın. Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Vanilya ve sirkeyi de ekleyin ve çırpın.
  • Tüm kuru malzemeleri ekleyin ve orta ayarda tamamen homojen olana kadar çırpın.
  • Son olarak sıcak kahveyi ekleyin ve elde çırpıcı ile spatula ile karıştırın.
  • Oldukça sıvı bir kek hamuru olacak, 15*25 cm dikdörtgen kalıp veya 23-25 cm kelepçeli bir kalıba koyun.
  • 160 C önceden ısıtılmış fırında fansız sadece alt üst ayarda 35-45 dk arası gözlemleyerek pişirin. Koyacağınız kalıbın boyutuna göre pişme süresi de değişecektir. Kürdan testi yapılan bir kek değil yani kürdan hafif ıslak kalabilir. Ortasına dokunduğunuzda sıvı olmadığını anlamanız yeterli. Bunun göstergesi de parmağınızla dokunduğunuzda oluşan şeklin hemen toparlanmasıdır.
  • Oda sıcaklığına geldiğinde pasta için kullanabilirsiniz veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

Krema için Malzemeler

  • 150 gr krem peynir (taze krema peyniri) *
  • 200 ml krema **
  • 100 gr beyaz çikolata
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)

*Krem peynir en çok bilinen markasıyla Pınar Beyaz ama favori markam President da krem peynir yapmaya başlamış, oldukça yağlı ve güzel bir dokusu var. Yağ oranı yüksek olan başka markalar da kullanabilirsiniz.

**Krema için bu tarifte President markayı kullandım, oldukça katı bir krema ve bu sayede krema da oldukça katı. President dışında kullanabileceğiniz Tikveşli kırmızı paket olabilir, o zaman tereyağı miktarını 40 gr olarak değiştirin. Bu ikisi dışında krema kullanmanızı önermem ama düşük yağı olan krema kullanmak durumunda kalacaksanız tereyağı miktarını daha da arttırın.

Kremanın Hazırlanması

  1. Beyaz çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin.
  2. Bir gün önceden buzdolabına koyduğunuz ya da en az 1 saat dondurucuda beklettiğiniz kremayı bir kapta yüksek ayarda 2-3 dk çırpın.
  3. Ayrı bir kapta önce peyniri çırpın, içine oda sıcaklığındaki beyaz çikolatayı ekleyin. Vanilya özütünü de ekleyerek çırpın.
  4. Tamamen homojen ve pürüzsüz bir karışım olduğunda çırptığınız kremanın kabına ekleyin bu karışımı.
  5. Bu kez bir spatula ile tek yöne çevirerek karıştırın.
  6. Kremayı önden hacim olarak arttırıp köpükleştirdiğimiz için diğer malzemelerin içine karışması sırasında bu köpüksü hacimli kıvamımı korumak gerekli.
  7. Homojen hale geldiğinde krema hazır.
  8. Buzdolabında en az 1 saat beklettikten sonra kullanabilirsiniz.

Pastanın Birleştirilmesi

Bir büyük kupa acı ve sıcak filtre kahve ya da americanoyu hazırlayın.

Keki pasta katı keser gibi ikiye kesin. Hafif çukur bir tabağa biraz kahveden dökün ve keki onun üstüne koyun. Kekin ilk katının üzerinde çatalla delikler açın. Kahvenin yarısını bir küçük kaşıkla her tarafına yayacak şekilde yedirin. Üst katı da üzerine koyduktan sonra aynı şekilde yine çatalla delikler açıp kalan kahveyi güzelce bekleyerek her yerine yedirin.

Üzerine kremanın çoğunu koyun ve hafifçe yayın. Bastırmadan, yumuşakça yayarak. Kenarlarda bir yükseklik oluşturup iç kısımlarda dalga oluşturarak bir hareket verebilirsiniz kremanın görünümüne. Kahveyi iyice çekmesi için buzdolabında en az 12 saat bekletmenizde fayda var. Kakaoyu ise servis yapmadan hemen önce serperseniz daha güzel olabilir. Dilerseniz üzerine çikolata kabukları da serpiştirebilirsiniz kara orman pastasında kullandığımız gibi. Buzdolabında 1 haftaya kadar tazeliğini koruyacaktır.

Afiyetle

Bu yazı daha önce 2088 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.969 times, 1 visits today)

2 Yorum

  1. Merhaba
    Pasta tarifinizden ziyade yazınıza bayıldım.Hakikaten telefonla olan iletişimime ara vermek istiyordum beni yüreklendiren bir yazı olmuş.Çok teşekkür ederim.Sizin de uygulamanız üzere günde bir sayfa dahi olsa okumaya gayret edeceğim bundan sonra.

  2. Merhaba,
    Cevap vermekte geç kalmış olabilirim ama çok sevindim böyle bir etki olmasına.
    Birbirimize iyi örnek olmak, destek olmak ne kadar değerli.
    Görüşmek üzere
    Sevgiler

Bir Cevap Yazın