Brownie Cheesecake Çikolatakolik Tatlı Hayat Tarifleri

Brownie Cheesecake ve Çikolatanın İnce Güzelliği

Brownie için malzemeler:

  • 300 gr bitter çikolata
  • 4 yumurta
  • 100 gr tereyağ
  • 220 gr toz şeker
  • 2 tutam tuz
  • 90 gr un
  • Vanilya aroması

Dolgu için malzemeler:

  • 500 gr taze krema peyniri
  • 60 gr tereyağ
  • 180 gr toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 20 gr un
  • 60 gr taze krema
  • 1 tk vanilya aroması

brownie cheesecake 22

Hazırlanışı:

Brownie:

  1. Tereyağ ve toz şekeri mikserle, karışım beyazlaşıncaya kadar çırpın.
  2. Yumurtaları teker teker, aralarda çırpmak suretiyle ekleyin.
  3. Eritip oda sıcaklığına gelmesi için beklettiğiniz çikolatayı ekleyin.
  4. Vanilya, tuz ve unu ilave edip çırpmaya devam edin.
  5. Kelepçeli cheesecake kalıbının tabanına brownie hamurunu yayın ve buzdolabında bekletmeye alın.

Cheesecake dolgu:

  1. Krem peynir, tereyağ ve toz şekeri orta ve yüksek ayarda toplam 3 dk çırpın.
  2. Yumurtaları teker teker, aralarda çırpmak suretiyle ekleyin.
  3. Un, krema ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın. Karışımı brownie katmanının üzerine yavaşça yayın.
  4. Önceden 170 C ısıtılmış fırında 40-50 dk pişirin.

* Kürdan testi uygulanamayan cheesecake için pişme kontrolü hafifçe kalıbın sallanması ile yapılır. Çok yoğun olmayan cheesecake dolgusu kalıbı salladığınızda sallanır. Piştiğinde ise sadece tam ortasında hafif bir sallantı olabilir, diğer taraflarda hareket olmaz.

brownie cheesecake 33

Alt katta yoğun bir çikolata ile yapılmış brownie, üstte de krem renkli nefis cheesecake dolgusu olunca ben cheesecake için oldukça zor ve uğraştırıcı olan çikolata işlemesini denedim. Çok özel ve güzel bir tarif olarak bunu hak ettiğini düşündüm.

Çikolata işlemesini 100 gr bitter veya sütlü çikolatayı ben-marie usulü veya mikrodalgada erittikten sonra, çok ince bir krema sıkma ucuyla veya pişirme kağıdından yapacağınız külah şeklindeki pratik sıkma kalıbıyla veya buzdolabı poşetinin ucuna incecik bir delik açarak oluşturacağınız sıkma kalıbıyla yapabilirsiniz. Öncelikle yapacağınız süslemenin çapına uygun bir kalıp ile pişirme kağıdı üzerine bir daire çizin. Altına tabak ya da tepsi koyduğunuz pişirme kağıdı üzerinde önce dairenin etrafını çikolata ile çizin ve ardından iç kısımda istediğiniz şekillerde süslemeler yapabilirsiniz. Önemli olan hepsinin bir şekilde birbirlerine bağlı olması ve dairenin çevresinin de içteki desenlere bağlı olması. Buzdolabında bekleterek dondurduğunuz çikolata işlemesini kağıttan ayırmadan önce en az 4-5 dk dondurucuda bekletin. Böylece incecik dantel desenleri elinizin sıcağıyla erimekten kurtulmuş olur. Üstelik çok daha rahat hareket ettirebilirsiniz. Kağıttan çıkardıktan sonra dikkatlice cheesecake üzerine yerleştirin ve karşına geçip uzun süre bu sanat eserinizi izleyin.

Bu yazı daha önce 19339 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.190 times, 1 visits today)

18 Yorum

  1. Merhaba Sultan,

    Krema peyniri en çok Pnar Beyaz adı altında tanınan, marketlerde başka markalarda da “taze krema peyniri” adı ile bulabileceğin bir peynir. Tatlı yapımında bu peyniri kullanıyorum ben hep. Önerdiğin bir marka var mı dersen, Trakya çiftliği diyebilirim.

    Çok teşekkürler

  2. normalde cheesecake sevmeyen biri olarak denemek icin sabirsizlandigimi belirtmem gerekiyor.. gercekten cok hos gorunuyor ellerinize saglik 🙂

  3. Merhaba Ecenur,
    Umarım beğenirsin, cheesecake bence cok guzel bir pasta çeşidi. Tek sıkıntısı isminin türkce karşılığının bulunamayişi sanırım, o nedenle hep bir yabancı kalıyor mutfaklarımıza.
    Afiyet olsun şimdiden

  4. Buğday unu yerine mısır unu veya mısır nişastası daha güzel olmaz mı? Un o ipeksi dokuyu biraz bozuyor diye düşünüyorum..
    Üst yoruma ek olarak “peykek” çevirisini doğru buluyorum, kulağa hoş geliyor.

  5. Sedat Bey,
    Brownnie içindeki değil de Cheesecake karışımını söylüyorsanız evet, nişasta da olabilir, denemekte fayda var.
    “Peykek” ismini ise ben doğru bulmuyorum çünkü cheesecake içindeki “cake” ingilizcede pasta anlamında kullanılıyor ama Türkçeye kek olarak çevrilen kelime başka bir anlama geliyor. Ve zaten cheesecake de türkçe anlamı ile kek değil, bir pasta aslen. Fransızcada “gateau au fromage” kullanılıyor cheesecake için yani peynirli pasta diye çevrilebilir Türkçeye. Peynirli pasta bile “peykek”ten daha yakın bana göre cheesecake’e.

  6. Çok teşekkür ederim Mehtap hanım. Kitabınız cikti mı sorusu çok hoş geldi bir an, umarım en kısa zamanda “evet” diyerek cevaplayabilirim 🙂

  7. Merhaba, öncelikle elerinize saglik cok guzel gorunuyor. Sormak isdedigim bi konu var. Browni dolgusunda seker yok.fakat hazirlanisinda tereyag ile tozseker i mixerle karistirin diyorsunuz acaba bi yazim hatasimi var? Simdiden Tesekkür ederim.

  8. Merhaba Reyhan Hanım,
    Uyarınız için çok teşekkür ederim. Şeker miktarını malzemeler listesinde atlamışım ama şimdi güncelledim.
    Tarifi uygularsanız şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun.
    Sevgiler

  9. merhabalar,benımde merak ettıgım,ustekı cıkolata suslemesi hk,donduktan sonra sertlesıyor cıkolata,cheesecake ı dılımlerken,cıkolata sert oldugu ıcın sekıl bozuklugu olmayacakmı,umarım demek ıstedıgımı anlatabılmısımdır 🙂

  10. Seda Hanım,
    Evet çok iyi anladım kaygınızı, haklısınız ama bu süsleme özel bir gün için veya özel bir davet için uygun zaten. İlk etapta pastanın güzelliğini sergileyip sonra keserken bu çikolata süsünü kaldırabilirsiniz ya da cheesecake’i servis etmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarırsanız çikolata da eriyeceği için üzerinden çıkarmadan kesebilirsiniz.Bunun yerine daha basit olarak çikolata ile direk cheesecake üzerinde şekiller oluşturacak şekilde de süsleyebilirsiniz. Bu süsleme sadece size fikir vermek için bir öneri, siz üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
    Sevgiler

  11. mrb dün google da brownie cheesecake tarifi ararken keşfettim sitenizi bundan sonra da sık sık ziyaret edicem 🙂 ama dün başka bir tarifi denedim sonuç hüsran:( şimdi sizinkini denemek istiyorum bir sorum olacak kek ve peynir kısmını beraber veriyorsunuz fırına peynirli sos için fazla gelmez mi 40-50 dk çok katılaşmıyor mu? birde kalıbınız kaç cm? teşekkür ederim.

  12. Merhaba Serap Hanım,

    Kek ve peynirli dolgu aynı anda pişecek doğru, ısı düşük olduğu için 40-50 dk fazla değil. Ama her fırında değişebilir bu süre, o nedenle yazdığım yöntem ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kalıp 24 cm. Denedikten sonra yorumlarınızı bekliyorum, umarım başarılı olur.
    Afiyet olsun şimdiden.

  13. İyi akşamlar,

    Bir sorum olacaktı küçük kalıp için cheesecake malzemelerini oranlı bir şekilde azaltan yine aynı sonucu elde edebilir miyim? Teşekkürler.

  14. Merhaba,

    Tüm tarifler için geçerli bu söylediğiniz ama tabi ki oranı tüm malzemeler için aynı tutmanız şartıyla.
    Kolay gelsin

  15. Merhaba,

    Güzel tarifleriniz için çok teşekkür ederiz, ellerinize sağlık. Her gördüğüm tarifi denemek için sabırsızlanıyorum. Acaba Cenk Sönmezsoy’u (Cafe Fernando) tanıyor musunuz? Onun gibi güzel tarifleriniz var. Sizi Cenk bey gibi takip ettiğim bir kaç blogger listesine ekledim. Orjinal ve enfes tariflerinizin devamını dilerim.
    Saygılar.

  16. İrem Hanım,
    Çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
    Cenk Sönmezsoy’u tanıyorum ve ben de çok takdir ediyorum onun çalışma şeklini ve yaptıklarını.
    Aslında herkes yaptığı şeyi böyle incelikle, güzellikle ve bu denli özenle yapsa dünya çok yaşanılası bir yer olur 🙂
    Her zaman beklerim siteye, sormak istediğiniz şeyler olursa da seve seve yardımcı olurum.
    Görüşmek üzere
    Elif Perçin Poyraz

Bir Cevap Yazın