Cheesecake Çikolatakolik Tatlı Hayat Tarifleri

Çok Çikolatalı Cheesecake

Kafam o kadar çok şeyle dolu ki bugünlerde; oturup yazmadan düzene girmeyecek belli ki. Ve burada yazmak istiyorum çünkü kafamda dolaşan konulardan biri de yazmak; insandan, dünyadan, düşünceden, duygudan bahsederek yazmak.

Zor bir sağlık sürecinde mutlu sona yaklaşırken hayata yeniden dönmüş gibi bir sevinç var içimde. Bir enerji dolduruyor bu sevinç bana. Ben de bu enerjiyi çocuklar için bir yardım projesine dönüştürmek, kişisel gelişimimde ve eğitimimde adımlar atmak, yeni seyahatler yapmak, sevdiklerime, dostlarıma daha çok zaman ayırmak, yeni tarifler geliştirmek, ihtiyaç duyduğum değişiklikleri yapmak, iş hayatımda başka bir döneme geçmek için kullanmayı düşünüyorum. Belki başka platformlarda belki burada çikolata ile süslenmiş olarak bulabilirsiniz bu maceralarımı. Dilerim enerjim ve gücüm hep böyle yüksek olur.

Yine tarifle nasıl bir bağlantı kurulacak böyle bir girişten sonra diye düşünebilirsiniz. Bu süreçte yeni bir tarif üretmem mümkün olmadı. Bir kez denedim ama başarısızlıkla sonuçlandı çünkü kalbimde hüzün varken ellerimde marifet yoktu. Ben de en çok beklenen tarifimi paylaşmak için emek verdim. Ve bundan sonra gelecek çok güzel tarifler olacağını da müjdelemek istedim.

Tarife gelince; çok çok çikolatalı bu cheesecake çikolatanın başka bir hali gibi. Yiyen herkesi şaşırtan ve hayran bırakan bir farklılığı var. Üzerini ben bademle süsledim ama siz kendi zevkinize göre farklılaştırabilirsiniz. Eğer pişirme kısmına dikkat ederseniz fotoğraflardaki gibi pürüzsüz ve düz bir üst katman görüntüsü elde edebilirsiniz.

*16-18 dilim *Zorluk derecesi:2/5 *Gerekli zaman: *30 dk hazırlama  *1 saat 40 dk pişirme

Malzemeler:

Taban için: *120 gr beyaz un *110 gr tereyağı *70 gr toz şeker *25 gr kakao *1 yumurta *40 gr ortadan biraz ince çekilmiş tuzsuz badem

Cheesecake dolgusu için: *700 gr taze krema peyniri *4 yumurta (oda sıcaklığında) * 2 yumurta sarısı *200 gr toz şeker *200 ml krema *10 gr tereyağ *25 gr kakao*1/4 çay kaşığı tuz  *340 gr bitter kuvertür çikolata

Karamel Sos için:

  • 160 gr beyaz toz şeker
  • 100 ml krema
  • 75 gr tereyağ
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Süslemek için: *Hafifçe kavrulmuş 30 gr yaprak badem *karamel sos

Yapımı:

Taban yapımı için; Oda sıcaklığında eriyen tereyağını mikser ile çırparak krema haline getirin. Şekeri ilave edip tekrar çırpın. Yumurtayı ilave edip çırpın. Un ve kakaoyu da ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Son olarak bademleri ekleyin ve bir spatula ile karıştırın. Hamur toparlandığında 24 veya 25 cm çapında yuvarlak kelepçeli bir kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip üzerine bu hamuru yayın ve elinizle bastırarak düzleştirin. Kenarlarını bastırarak aynı hizada olmasını sağlayın. 160 ºC önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 12 dk pişirin ve soğumaya bırakın.

Cheesecake dolgusu yapımı için; Oda sıcaklığındaki peyniri krema haline gelene kadar çırpın. Şekeri ekleyin ve 3-4 dk daha çırpın. Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin. Çikolata hariç diğer malzemeleri koyarak pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.Çikolatayı benmari usulü veya mikrodalga fırında eritin. Eriyen çikotalaya tereyağını ekleyip onun da erimesini sağlayın. Oda sıcaklığına geldiğinde cheesecake dolgusuna ilave edin ve düşük ayarda çırpın. Dolguyu taban üzerine dökün.

Cheesecake kalıbının tabanını yanmaz folyo ile kenarlarını da tamamen kaplayacak şekilde sıkıca sarın. Hafif derinliği olan bir fırın tepsine koyun ve tepsiye cheesecake kalıbının ¼’üne gelecek şekilde su koyun ve pişirme işlemini bu şekilde yapın. 165 ºC önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 1 saat 40 dk pişirin. Fırını kapattıktan sonra kapağını aralıklayarak 1 saat fırın içinde bekletin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 1 gece bekletin. Kalıptan çıkarmak için buzdolabında donmasını bekleyin. Ertesi gün kalıptan çıkarın ve üzerine hafifçe kavurduğunuz yaprak bademleri serpin. Karamel sos veya süt reçeli ile süsleyebilir veya sadece bademlerle de servis yapabilirsiniz.

Karamel sos yapımı:

Şekeri kalın tabanı olan bir tavada, orta ateşte sürekli karıştırarak eritin.

Şeker tamamen eridiğinde ve hafif kahverengi olduğunda küçük parçalar halinde doğradığınız tereyağını ekleyin. Bu aşamada tereyağ eklenince karışım kabaracaktır, elinize gelmemesi için çok dikkatli olmalısınız. Hatta fırın eldiveniyle karıştırmak daha doğru olabilir.

Tereyağ tamamen karışımın içinde eridiğinde ocaktan alıp biraz daha karıştırın, hatta el çırpıcısı ile karıştırmak daha doğru olur.

Hemen ardından kremayı ekleyip çırpın ve ocağa tekrar alıp 1 dk daha kaynaması için ocakta tutun. Karamel 1 dk içinde hazır olacaktır.

Karameli bir cam kavanozda buzdolabında 1 ay, dondurucuda ise 3 ay saklayabilirsiniz. Ben dondurucuya küçük cam kavanozlarla koydum, tamamen donmadığı için arada açıp içinden birkaç kaşık alıp kapatabiliyorum kavanozu. Katı haldeki karameli akışkan hale getirmek için karamelin bulunduğu kase/kavanozu içine sıcak su koyduğunuz bir kaba oturtmanız yeterli. Ama uyarmalıyım dondurucuda her an kullanıma hazır bir karamel sos olması biraz tehlikeli…

Bu yazı daha önce 8501 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 6.428 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın