Fransız tatlar Tartlar Tatlı Hayat Tarifleri

Fransız Usulü Elmalı Tart

Bir önceki tart tarifimdeki badem kremasının varlığını keşfettikten sonra tartlarla ilişkim bir üst boyuta geçti. O kremayı alta koysam üstüne ne koysam diye düşünür oldum. Bu da yine aynı kremayla yapılmış bir elmalı tart. Fransız usulü ama en klasik olan daha da ince katman ve rustik katlama ile yapılan bir tart. Tart tabanı derinleştikçe bu klasik tarife de başka şeyler girmeye başlamış. Ben kendimce en sevdiklerimi birleştirdim ve fırına verip elmanın karamelize olurken çıkardığı nefis kokuyu bekledim.

Elma seçimi yine pişmeye uygun ve yumuşak elmalardan olmalı. Hepsinin aynı şekilde dilimlenmiş olması çok önemli finaldeki görüntü için, o yüzden burada biraz çalışmak gerekiyor. Ve fırına vermeden üzerine erimiş tereyağı sürüp şeker serpiştiriyorsunuz sonra da benim gibi karşısına geçip elmaların karamelize olmasını beklersiniz…

Elmalı ve Bademli Tart için malzemeler:

  • 3 adet büyük boy elma, kolay pişebilen yumuşak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Tart Hamuru Malzemeler (26-28 cm çapında)

  • 120 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 100 gr pudra şekeri
  • 200 gr beyaz un
  • 1 yumurta
  • 1 tutam tuz

Badem Kreması Malzemeleri:

  • 100 gr beyaz toz şeker
  • 100 gr badem tozu
  • 100 gr yumuşamış tereyağı
  • 2 yumurta

***Eğer 22-24 cm çapında bir kalıpta yapıyorsanız badem kreması malzemelerini yarıya indirebilirsiniz. Tart hamuru miktarına dokunmanıza gerek yok.

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Çikolata ve kakao listesi

Kek kalıpları listesi

Tart ve kurabiye kalıpları listesi

Kuru meyve ve kuru yemiş listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Tart Hamurunun Yapımı:

Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini mikserle çırpın ya da stand mikser kullanıyorsanız kurabiye hamuru başlığını kullanarak karıştırın.

Yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.

Un ve tuzu ekleyip stand mikserde karıştırmaya devam edin veya mikserle çırptıysanız spatula ile karıştırınız.

Hamur toparlandıktan sonra tezgahın üzerine alıp avucunuzun bileğe yakın kısmı ile hamuru ezerek uzatıp sonra toplayın. Bu şekilde 5-6 kez yapın. Bu hamurun esnekliği ve parlaklığı için önemli bir işlem.

Hamuru toparlayıp bir plastik poşete veya streç filme sarın, hafifçe yuvarlayın ve buzdolabına kaldırın. En az yarım saat bekletin açmadan önce. İsterseniz 1 gün de bekletebilirsiniz.

Soğuyan hamuru biraz un yardımıyla ve merdaneyle yuvarlak olarak açın.

Açma işlemini pişirme kağıdı üzerinde yaparsanız hamuru çıkarıp tart kalıbına koymak daha kolay olacaktır.

Bu hamur ölçüsü 24-28 cm çapındaki tart kalıpları için uygundur. Kullandığım tart kalıplarını burada görebilirsiniz

Açma işlemini bitirdiğinizde 10-15 dk buzdolabında bekletin. Hamurun sert olması kalıba yerleştirmeyi daha da kolaylaştıracaktır.

Kalıba yerleştirirken direk pişirme kağıdını ters çevirerek kalıbın üstüne koyabilirsiniz ya da kağıttan hamuru çıkarıp elinizin üzerine alıp kalıba oturtabilirsiniz.

Kalıba koyma sırasında kenarlarda oluşan kırılmalara takılmayın, hemen düzeltin. Kırıldıysa birleştirin. Delik olduysa başka köşeden ek getirin. Yani rahat olun, önemli olan aynı kalınlıkta bir hamur yerleştirmeniz. Üzerindeki yamalar zaten dolgunun içinde kalacak.

Diğer tart yazılarından ve instagramdaki öne çıkan hikayelerdeki videolardan daha detaylı görebilirsiniz bu kısmı.

Hamur hazır olduğunda fırına vermeden en az yarım saat buzdolabında bekletin. Ardından çatalla sıkça delikler açın hamurun üzerinde. Ya da daha kesin olsun derseniz üzerine bir pişirme kağıdı serin ve kağıdın üzerine baklagillerden biraz doldurup ağırlık yapmasını sağlayın ve bu şekilde fırına verin. Eğer ikinci yolu seçerseniz 10 dk bu kağıtla pişirdikten sonra 5 dk daha düşük ısıda kağıtsız olarak pişirin çünkü iç kısım sıcaklığa temas etmiyor.

Direk pişiriyorsanız 170 C önceden ısıtılmış fırında 10 dk pişirmeniz yeterli. Kağıtla piştiyse 10 dk sonra kağıdı çıkarıp 5 dk 160C’de pişirin.

Fırından çıkardığınızda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Bu sırada badem kremasını hazırlayın:

Tereyağı ve şekeri mikser ile 1 dk çırpın. Yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Bademi ekledikten sonra 1 dk daha çırpmanız yeterli.

Badem kremasını tartın içine koyun ve eşit bir şekilde yayın.

Elmaları önce dikine ikiye kesin. İçlerini soyun. Ardından iç kısımlar kesme tahtasına bakacak şekilde yerleştirip aynı kalınlıkta dilimler kesin. Bir nevi yarım ay gibi ama ortası biraz delik : ) Videoda ve fotoğrafta gördüğünüzden daha kalın kesin. Benimkiler biraz ince kalmış.

Badem kremasını yaydığınız tartın dış çevresinden başlayarak elmaları dizerek yerleştirin. Her biri diğerinin yarısına gelecek şekilde yan yana dizmeye devam edin. En son orta nokta için 5-6 dilim elmayı her biri diğerinin içine gelecek şekilde yan yana koyun ve bir kurabiye kalıbıyla yuvarlak olarak kesin. Şekli hiç bozmadan direk tartın orta noktasına koyun. Bu işlem şart değil tabi ki ama görüntüde çok fark yaratan güzel bir taktik.

Erimiş tereyağını bir fırça ile yumuşakça elma dilimlerine sürün. Üzerine toz şekeri serpiştirin ve 180C önceden ısıtılmış fırında pişirin. Pişme derecesi üzerindeki elmaların kızarmasına ve iyice karamelize olmasına bağlı o nedenle saat vermek doğru olmaz.

Çıkardığınızda üzerine hafifçe sulandırılmış bal sürebilirsiniz. Bende babka tarifimden kalan şerbet vardı, onu sürdüm.

Sıcak olarak ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Her şekilde bambaşka bir tatla karşılaşacaksınız.

Afiyetle

Bu yazı daha önce 5930 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5.512 times, 8 visits today)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir