Dünyadan Lezzetler Kırmızı Et Yemek Tarifleri

Wiener Schnitzel ve Viyana Usulü Patates Salatası

Pazar öğleden sonralarını uzun ve güzel bir yemek pişirme zamanı olarak değerlendirmeyi seviyorum. Ardından keyifli bir erken akşam yemeği geliyor. Sonra da uzun bir akşam kalıyor hafta sonunun son saatlerinin tadını çıkarmak için. Bu hafta menüde Viyana usulü (Wiener Schnitzel) schnitzel ve yine Viyana usulü patates salatası var.

Wiener Schnitzel, ekmeğe bulanmış çok ince dana etinin kızartılmış halidir kısaca ve Avusturya’nın ulusal yemeğidir. Tarihi yine bir çok ünlü yemekte olduğu gibi pek net değil ve efsaneler ile anılıyor. İlk kez 1831’de bir Alman yemek kitabında bahsedildiği yazılıyor. Diğer taraftan 1857’de bir aşçının bunu İtalya’da gördüğü “cotoletta alla Milanese” den esinlenerek yaptığı söyleniyor. Cotoletta alla Milanese de yine aynı şekilde ince dana etinin ekmeğe bulanarak kızartılması ama sıvı yağ ile değil de tereyağı ile pişiriliyor ve dışında maydanoz, kekik, sarımsak gibi İtalyan mutfağının esintilerini taşıyor. İtalyanların ulusal olmaktan çıkıp tüm dünyaya yayılan o kadar çok yemekleri var ki, bari bu Avusturya’nın olsun demiş olabilirler zamanla. Zira onlarda başka bir yemek yok maalesef. Soğuk Avrupa mutfağında olduğu gibi burada da gulaş denen haşlama et var sadece. Ama gulaş aynı zamanda Macaristan’ın da ulusal yemeği. Avusturya, Almanya, Macaristan ve Hollanda (yani bana göre soğuk Avrupa ülkeleri) ziyaretlerimde Türk mutfağının çeşitliliği ve güzelliği için hep şükrediyorum. Buradaki insanlara da üzülüyorum açıkçası çünkü yemek insan hayatının en önemli parçalarından ve maalesef onların mutfakları yok. Hep başka ülkelerin yemeklerini pişiren restoranlara gitmek zorundalar. Evlerinde neler pişiriyorlar acaba? Neyse konumuza dönecek olursak, Wiener Schnitzel sadece etten yapılabiliyor. Ekonomik olarak daha uygun olduğu için Avusturya’da ve Almanya’da daha çok domuz eti kullanılıyor ama Avusturya yemek komitesi domuz eti ile yapılanın sadece Viyana usulü pişirilmiş domuz eti olarak isimlendirilmesine izin veriyor.

Etli schnitzel 5

Malzemeler: 2 adet Schnitzel

  • 2 dilim kontrafile / bonfile
  • 1 yumurta
  • 4-5 kaşık beyaz un
  • 5-6 kaşık galeta unu veya ince çekilmiş bayat ekmek
  • Tuz, karabiber ve sıvı yağ

Hazırlanışı:

  1. Oda sıcaklığına getirdiğiniz eti bir buzdolabı poşetine koyun veya üzerine etrafından oldukça fazla taşacak şekilde streç film ile kaplayın.
  2. Merdane ile etin üzerinden defalarca geçerek incelmesini ve genişlemesini sağlayın. İnceliği yaklaşık 0.5 cm olmalı.
  3. Una tuz ve karabiber ekleyerek bir tabağa alın.
  4. Yumurtayı iyi çırpın ve ardından yine geniş bir düz tabağa alın.
  5. Bir başka düz ve geniş tabağa ise galeta unu ve robottan geçirdiğiniz ekmeği koyun.
  6. İncelttiğiniz etin her iki tarafına önce una, sonra yumurtaya ve sonra da galeta ununa bulayın. Her tarafını eşit miktarda kaplamasını sağlayın.
  7. Önceden kızdırdığınız tavada kızartın. Her iki tarafı için 3-4 dk yeterli oluyor. Üzerindeki karşım kızardığında et de pişmiş demektir. Merak etmeyin et çok inceldiğinde çabuk pişiyor.
  8. Yanında limon veya otlu tereyağı parçası ile ve tabi ki patates salatası ile servis edin.


Etli schnitzel 2

 

Patates Salatası

Malzemeler (2 kişilik)

  • 2 büyük boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 9-10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 tk hardal
  • 1 limon
  • Tuz, karabiber
  • Zeytinyağı
  1. Patatesleri haşlayın ve soyun.
  2. İnce dilimler halinde doğrayın.
  3. İnce doğranmış soğanı bol zeytin yağında kavurun.
  4. Hardal, mayonez, karabiber ve limonu bir küçük kasede iyice karıştırın ve kavrulan soğana ekleyin, karıştırın.
  5. Ardından patatesleri ekleyin ve karıştırın. Ardından maydanozları ekleyin.
  6. 5 dk kısık ateşte tüm malzemelerin birbirine karışmasını bekleyin.

Viyana’da ılık olarak servis edilir bu patates salatası ama sizin damak zevkinize kalmış nasıl servis edeceğiniz. Soğuk olarak da oldukça lezzetli.

Wiener Schnitzel 1

 

[instagram-feed]

Bu yazı daha önce 143139 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 80.305 times, 39 visits today)

2 Yorum

Bir Cevap Yazın