Az şekerli Tartlar Tatlı Hayat Tarifleri

Elmalı ve Karamelli Blondi

Blondinin ilk tarifi beyaz çikolatalı ve böğürtlenliydi (burada)ve ben farklı bir türü yakalayınca onunla yeni tarifler üretmeyi sevdiğimden yeni tarif elmalı ve karamelli olarak geldi. Blondi brovninin beyaz hali diye adlandırılsa da ben daha çok içi dolgun bir tarta da benzetiyorum yani dışardan bakınca tart, iç kısımlar ise brovni kıvamında diyebilirim.

Ve bu kez bir de karamel diye başlıkta belirtsem de karamelin kardeşi olan toffe var ama toffe denildiğinde anlaşılmayabilir ve Türkçe karşılığı da yok maalesef. Toffe karamelin sadece şeker ve tereyağı ile yapılanı, karamelde ise krema ekleniyor, daha akışkan oluyor. Toffe daha katı bir formda olduğu için kurabiyelerde, tartlarda ve keklerde hamura rahatlıkla karıştırılabiliyor. Blondinin pişme derecesi ise en önemli noktası çünkü fazla pişerse kuru bir brovni gibi tatsız olabilir. Pişme noktası ortasının henüz hareketli olduğu yani hafif sallanır durumda ama kürdanı batırdığınızda temiz çıkacak durumda olması. Bunu yakaladığınız anda almalısınız fırından.

Malzemeler:

  • 225 gr tereyağı
  • 150 gr beyaz toz şeker + 20 gr üzüm pekmezi (ya da 170 gr esmer şeker)
  • 2 yumurta
  • 250 gr un
  • 1/2 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
  • 400 gr soyulmuş ve doğranmış elma +2 yemek kaşığı toz şeker+1 tatlı kaşığı tarçın
  • 50 gr tuzsuz kavrulmuş badem (iri doğranmış)
  • 50 gr toffe parçası (tarifi burada)

Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu yazıya bakabilirsiniz.

Başlamadan önce pasta yapımında kullandığım malzemelere göz atabilirsiniz aşağıdaki linklerden:

Çikolata ve kakao listesi

Kek kalıpları listesi

Tart ve kurabiye kalıpları listesi

Kuru meyve ve kuru yemiş listesi

Pastacılık malzemeleri listesi

Ev ve mutfak aletleri

Hazırlanışı:

Önce elmaları hazırlıyoruz. Soyup biraz kalınca (1 cm genişliğinde küpler) doğradıktan sonra bir tavada 2 yemek kaşığı toz şeker ve tarçınla pişirin. Elmalar tam yumuşamayacak ama oldukça pişmeye yakın olacak şekildeyken ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Biraz da fırında blondi ile pişecek.

Tereyağını tabanı kalın tercihen çelik bir sos tenceresinde eritin. Eridikten sonra ocakta tutmaya devam edin. Şıkır şıkır sesler bittiğinde tereyağının rengi de iyice karamele dönüşecek. O zaman altını kapatın ve içindeki süt parçalarının dibe çökmesi için bekletin. Oda sıcaklığına geldiğinde içindeki kahverengi dibe çöken kalıntıyı bırakıp sadece karemelize olan tereyağını kullanacaksınız.

Tereyağı oda sıcaklığına gelene kadar toffe hazırlayabilirsiniz; tarifi burada Tarifte verilen ölçülerle yaparak kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz ya da dondurucuda. Kullanım alanı oldukça geniş bence, keklere, kurabiyelere, tartlara ekleyebilirsiniz, dondurma üzerine de oldukça güzel oluyor. Daha ince halde ise sütlü tatlılar üzerine serpebilirsiniz. Yani buzdolabında bulundurmanız gereken bir şey olduğunu düşünüyorum.

Oda sıcaklığına gelen karemelize tereyağını ve şekeri mikserle 2 dk orta ayarda çırpın.

Vanilya özütü ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.

Unu ekleyin ve spatula ile karıştırın.

Toffe parçaları, elma ve bademi ekleyip karıştırın. Toffe ve elmalardan biraz üzerine koymak için ayırın.

Hamuru 23-25 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbına ya da tart kalıbına alın ve hafifçe bastırarak yerleştirin.

Üzerine ayırdığınız toffe ve elma parçalarını serpiştirin ve bir tatlı kaşığı yardımıyla hafifçe bastırın.

180C önceden ısıtılmış fırında fansız (alt üst ayarda) 30-35 dk pişirin.
Blondinin pişme derecesi en önemli noktası çünkü fazla pişerse kuru bir brovni gibi tatsız olabilir. Pişme noktası ortasının henüz hareketli olduğu yani hafif sallanır durumda ama kürdanı batırdığınızda temiz çıkacak durumda olması. Bunu yakaladığınız anda almalısınız fırından.

Oda sıcaklığına geldiğinde kalıptan çıkarın. Bu haliyle de servis yapılabilir, Sonradan servis yaparken de hafifçe ısıtılabilir. Donduğunda ise brovni kıvamını alıyor. Sıcak servis yapsanız bile mutlaka kalanı buzdolabında tutun.

Bu yazı daha önce 5183 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5.116 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın