Kaş’ı görüp hayran olan herkesin Kaş’ta yaşama hayalleriyle tatilini geçirdiğini kabul edebiliriz sanırım. Doğası, denizi, evleri, çiçekleri ve sıcakkanlı insanları ile Kaş’a hayran olmamak pek de mümkün değil. Böylesi bir güzelliği koruyor olmasının belki de en önemli nedeni zor ulaşılıyor olmasıdır ama oraya varınca yolculuğun tüm yorgunluğu bir anda geçer gider.
Kaş’ı görüp, Kaş’ta yaşama hayalleri kuran ve bunu gerçekleştirmiş olan bir çok insan vardır Kaş’ta. Farklı hikayeler, farklı hayatlar, farklı insanlar bu güzellik içinde harmanlanmış. Yabancı turistlerin yerli turistlerden fazla olduğu görülür, hatta Avrupa’dan gelip buraya yerleşmiş insanlar da görebilirsiniz. Herkesin mutlu yaşadığı, hayatın keyfini doya doya hissettiği bir küçük ilçe burası.
Binaları saran begonvillerin birbirinden güzel renkleri, kokusuyla insanı kendine çeken yasemin ağaçları, bahçelere tat veren limon ağaçlarıyla, sokaklarında yürüyen insanları büyüler Kaş.
Kaş, Toros dağlarının eteklerinde kurulmuş, çok eski bir yerleşim bölgesi. İlk yerleşimin taş devrinde olduğu biliniyor ama yazılı tarihte ilk kez Likyalılar’ın yaşadığı bölge olarak geçiyor. Sonra, uzun dönem Antik Yunan Medeniyeti’ne ev sahipliği yapıyor. Ardından Roma İmparatorluğu bu güzel yarımadayı işgal ediyor. Selçuklular ve ardından Osmanlı hakimiyetine giriyor ve tabi ardından Türkiye Cumhuriyeti ile bugüne geliyor. Böylesi bir tarih Kaş’ın ve etrafında yer alan Kekova, Kalkan, Kaleköy gibi beldelerde antik kalıntılarda biraz olsun hissediliyor. Kekova’dan kalkan teknelerle yapılan turlarda tüm bu kalıntılar gösteriliyor ve sit alanı olarak bu bölgeler korunuyor.
Kaş’ın tam karşısında, 2.100 m mesafede Yunanistan’a bağlı Meis adası yer alıyor. Kaş’tan kalkan teknelerle buraya ulaşmak mümkün. Kaş, Antalya il merkezine 189 km uzaklıkta, Antalya Havalimanına 160 km, Dalaman Havalimanına ise 110 km uzaklıkta. Havalimanı ile Kaş arasında özel transfer yapan kişiler mevcut. ( Ali Bey: 05548352505) Havayollarının sunduğu herhangi bir transfer yok maalesef. Özel transfer dışında ulaşmak için Havalimanından Antalya şehir merkezine, oradan da Kaş otobüsüne binmek gerekiyor.
Kaş’ta sunulan turizm aktiviteleri her şekilde güzel doğanın keyfini çıkarmak için; dalış, yamaç paraşütü, su kayağı, Likya yolunda trekking, dağ bisikleti turları ve tabi rafting.
Limanının hemen arkasında küçük bir meydanı var Kaş’ın. Etrafında restaurantlar ve barlar var. Altta görülen bu meydanın en meşhur barlarından Mavi Bar.
Kaş’ta kalmak için büyük ve lüks oteller bulamazsınız. Küçük ve standart otelleri vardır Kaş’ın ve çoğu tek bir sokakta toplanmıştır. Bu sokağın paralelinde apart hoteller yer alır. Begonvil Apart Hotel, benim için ilk apart hotel deneyimi oldu ve Kaş’tan aldığım keyfi daha da arttırdı.
Aşağıda görünen dairemiz, deniz manzaralı balkonu, modern döşenmiş salonu ve güzel mutfağıyla bana Kaş’a yerleşmiş hissi verdi. Bahçesindeki limon ağacı, kokusuyla baş döndüren yasemin ağacı, kahvaltılarımızı tatlandıran biberiyeleriyle apart hotelimiz bize adeta “gitmeyin, yerleşin buraya” diyordu. Biz de avlusundaki ahşap masamızda kahve keyfi yaparken bunu düşünmedik değil tabi…
Kaş sahilleri ve restaurant önerileri için bakınız :
http://cafelontano.com/category/geziler/sahil-yolculuklari/kas/
Bu yazı daha önce 6428 kez okundu!