Cafelontano’da yeni bir bölüm daha var artık: Doğal Beslenme. Uzun zamandır yediğim sebzelere, meyvelere, yemeklere, etlere… bakarken lezzetin yanında önemli bir kriter olarak “doğal” olması kriterini de ekledim. Çünkü doğa hızla bozuluyor ve hızlı tüketim sektörü bize sağlıksız, doğal olmayan sebzeleri, etleri, sütleri sunmayı arttırıyor. Tüketimin artması talebin artmasını doğuruyor, artan talebi karşılamak için de normalden daha hızlı yöntemlerle üretim yapılarak arz ediliyor. Ve ortaya sağlıksız beslenme problemi çıkıyor.
Son Samsun ziyaretimden annemden yine çok güzel bir şey öğrendim. Doğal meyve suyu yapımını öğrendim ve öğrenmekle kalmayıp doğal meyveleri beraberimde getirerek kış için bolca meyve suyu yaptım. Şuan kırmızı meyvelerin mevsimi; bizimkilerin bahçesinden bolca üzüm, erik ve böğürtlen topladım. Ve Samsun’un doğallığını koruyan pazarlarından birinden de kızılcık aldım. Daha hazırlık aşamasında meyvelerin renklerine bayıldım. Tarifte vereceğim ölçüler aslında sizin damak tadınıza göre değişecektir, o nedenle tarife aynen uymak zorunda değilsiniz. Ve tarife uymadan, nasıl kendi damak zevkinize göre hatırlayacağınızı da anlatacağım. Ben 4 farklı çeşit meyve suyu yaptım, üstteki fotoğrafta gördüğünüz numaralarla ölçüleri anlatacağım.
1. Meyve suyu
- %70 kızılcık, %15 üzüm, %10 erik, %5 böğürtlen, toplam 1300 gr meyve
- 3 lt su
- 150 gr şeker
2. Meyve suyu
- %70 erik, %15 kızılcık, %10 üzüm, %5 böğürtlen, toplam 1200 gr meyve
- 2 lt su
- 100 gr şeker
3. Meyve suyu
- %70 üzüm, %15 kızılcık, %10 erik, %5 böğürtlen, toplam 1200 gr meyve
- 2 lt su
- 100 gr şeker
4. Meyve suyu
- %50 kızılcık, %50 üzüm toplam 1300 gr meyve
- 3 lt su
- 150 gr şeker
Her meyve suyu için geçerli yöntemi aşağıda görebilirsiniz. Mevsime göre, vişne suyu, kızılcık suyu, üzüm suyu, böğürtlen suyu, vb. yapabilirsiniz. Özellikle vişne çok kısa bir dönemde tezgahlarda olduğu için (sadece Temmuz ayı) bolca vişne suyu yapıp aşağıdaki yöntem ile hazırlayıp saklayabilir ve bütün yaz içebilirsiniz.
- Meyveleri yıkayın ve temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. Örneğin üzümün sadece tanelerini koyun, eriğin iç çekirdeğini çıkarın, kızılcığın saplarını çıkarın.
- Suyu ekleyin ve yüksek ateşte kaynamaya bırakın. (Farklı bir meyve ile ve farklı oranlarda yapıyorsanız önce sadece 1-1.5 lt su koyun ve meyveyi o su ile kaynatın.)
- Meyveler kaşık ile çok kolayca ezilmeye başladığında 5 dk daha yüksek ateşte kaynatın ve meyvelerin posasını ayırmak için çok ince bir süzgeç ile meyve suyunu süzün. Meyve posalarını süzme işlemi sırasında çok ezmeyin ki meyve suyunun içinde posa kalıntıları olmasın.
- Meyveleri süzdükten sonra meyve suyunu tekrar yüksek ateşte ocak üzerine alın ve şekeri ve suyu ekleyin. Şekeri iyice eridiğinde bir kaşık kadar bir bardağa alarak tadına bakın. Bu aşamada damak zevkinize göre ekstra şeker ve su ekleyebilirsiniz. Ama eklerken hep azar azar ekleyin ve hep tadarak ilerleyin. Benim tarifte verdiğim şeker ölçüleri benim damak tadımı yansıtıyor tabi, az şekerli hatta neredeyse şekersiz.
- İstediğiniz kıvamı bulduktan sonra en az 5 dk daha kaynatın.
Eğer fazla yaptıysanız ve daha sonra içmek üzere saklamak istiyorsanız, karışım çok sıcakken cam kavanozlara doldurun ve metal kavanoz kapağı ile sıkıca kapatıp ters çevirin. Soğuyana kadar bu şekilde bekletin ve sonra serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Kendi yaptığım meyve sularından deneyimle rahatça 2 yıla kadar saklanabileceğini söyleyebilirim.
Bu yazı daha önce 29404 kez okundu!