Her şey etiket okumakla başladı! Satın almak üzere olduğum istisnasız her ürünün (yiyecek, ilaç, kozmetik…) etiketini çok iyi okuyorum ve değerlendiriyorum. Bunun sonucunda maalesef pek az şey satın alabiliyorum. Bu yeni bakış açımla bir gün mozaik pasta yapmak üzere petit beurre bisküvilerini sepete doldurmadan önce etikete baktım. Glukoz ve fruktoz şurubunu görünce üzüldüm. Çünkü çocukluğumdan bu yana en sevdiğim bisküvidir petit beurre, ve bana hep çocuksu bir sadeliği, güzelliği anımsatır. Ama maalesef artık endüstrileşmenin onu da kirletmiş olduğunu gördüm.
Glukoz ve fruktoz şurubu sanırım çağımızın en tehlikeli maddelerinden; çünkü içeriği kadar, neredeyse her ürüne girecek kadar yayılmış olması daha büyük bir tehlike. Ve GDO’lu mısırlardan elde edilen bu şekerin pankreas kanseri ve metabolizma hastalıkları ile ilişkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. (Örnek bir yazı:Yavuz Dizdar’dan) Buna rağmen sağlık bakanlığı ürünlerde kullanılan miktarların az olması nedeniyle zararlı olmadığını savunarak mısır nişastası bazlı bu şurupların ithalatına ve kullanımına onay veriyor; fakat günlük kaç mg alındığında veya ne sıklıkla alındığında kanserojen olmadığı ya da neyle birlikte alındığı ve ne kadar alındığı takdirde kanserojen olduğunu hiç bir şekilde açıklamıyor. Yani sağlığımızı korumak sağlık bakanlığından ziyade bize kalıyor, bu nedenle etiket okumanın önemini bir kez daha belirtmek istiyorum ve daha fazla içinizi karartmadan tarife geçiyorum.
Bizim hayatımıza çok uzun zaman önce giren petit beurre yani Fransızca’dan dilimize çevrilmiş haliyle “küçük tereyağ”, geleneksel bir Fransız kurabiyesi ve hatta simgesel bir yiyecektir. Öyle ki hava alanı ve turistik yerlerde bir takım süslü kutuların içi hep onunla doludur. 1886 yılında ilk kez yapılmış ve o zamandan bu yana LU markası ile satılmaya devam etmektedir. Özelliği ne tam tatlı ne de tuzlu olması, ısırırken hafif çıtır, yerken hafif kıyır ama aslen yumuşak olmasıdır. Ben de sırf bu tatlı olmayan tatlı özelliği nedeniyle sabah kahvaltısı olarak kahve ile birlikte yemeyi çok severim. Evde her zaman bulundururdum ama artık paketlenmiş bir petit beurre yerine dondurucuda hazırlanmış bir hamur bulundurma aşamasına geçtim. Yani yazının başına dönecek olursak, bazen etiket okumanın hayatımı çok zorlaştırdığını düşünürdüm ama bu örnekte, bu sayede en sevdiğim bisküvinin her zaman yediğim halinden çok daha güzel bir versiyonuyla tanıştım. Üstelik yapımı ve pişirmesi de oldukça hızlı. Yani aslında etiket okumak hayatımı zorlaştırmak yerine sadeleştirmeye ve de lezzetlendirmeye devam ediyor.
Malzemeler: (25-30 adet)
- 200 gr beyaz un
- 80 gr tuzsuz tereyağ
- 40 gr toz şeker
- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
- 2-3 yemek kaşığı taze krema veya süt/yoğurt kaymağı
Yapımı:
- Yumuşamış tereyağı ve unu derin bir kapta karıştırın.
- Ortasına bir delik açıp, şekeri, tuzu ve 2 yemek kaşığı kremayı ekleyin.
- Yoğurulan hamur kuru kalır ve toplanmazsa 1 kaşık daha krema ilave edin.
- Hatta yumuşak ve şekil verilebilir bir kıvam alana kadar azar azar krema ilave edebilirsiniz.
- Bu nedenle kremanın tam miktarı yok çünkü kullandığınız un, oda sıcaklığı ve kremanın içeriği hamurun kıvamını etkileyecektir.
- Hamuru rulo halinde buzdolabında 30 dk bekletin.
- Bu süre sonunda hamuru hafifçe unladığınız tezgahta 5-6 mm kalınlığında olacak şekilde açın ve istediğiniz şekilde keserek yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Mozaik pasta yapımı için kullanacaksanız olabildiği kadar ince şekillendirip pişirme süresini azaltın.
- 180 C önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 8-10 dk pişirin.
- Şekiller büyüdükçe pişirme süresi de artar, küçükse 8 dk, büyükse 10 dk yeterli olabilir. Üzerinin hafif altın rengine dönmesi yeterli.
Bu temel tarife ek olarak; petit beurre bisküvileri küçük yuvarlaklar şeklinde pişirip arasına çikolata sürerek çok güzel bir başka çeşit oluşturabilirsiniz. Bunun için sadece çikolatayı ben-marie usulü veya mikro dalga fırında eriterek biraz koyulaşmaya başladığında arasına sürüp aynısından bir başka bisküvi ile kapatabilirsiniz. Bu durumda aradaki çikolata donduğunda biraz sert kalabilir. Onun yerine 80 gr kremayı tavada hafifçe ısıtıp 60 gr doğranmış çikolatanın üzerine döküp, çikolata eriyene kadar hızlıca karıştırarak elde edeceğiniz ganajı biraz koyulaştığında kullanabilirsiniz. Arasına ganaj sürüldüğünde içi daha yumuşak olacaktır.
Veya bisküvileri erittiğiniz çikolataya batırarak veya üzerine eritilmiş çikolata gezdirerek de çeşit oluşturabilirsiniz. Bir kez yaptıktan sonra her şekilde denemek isteyeceğinizden ve de evde her zaman bulundurmak isteyeceğinizden eminim.
Bon Apetit
EPP
Bu yazı daha önce 29393 kez okundu!
merhabalar. sizden gelen mail beni çok mutlu ediyor yeni lezzet haberi gelmiş diye düşünüyorum ve 4 gözle kitabınızı bekliyorum..
Cok teşekkür ederim Guzin hanım. Benim icin de sizden gelen yorum hep guzellik getiriyor. Kitabı hızlandırdım epey. O nedenle pek bloga vakit ayıramıyorum. Teşekkür ederim motive edici mesajınız icin.
Sevgiler
iyi hafta sonları , bugün petit beure bisküvi yapmak istedim ama taze krema bulamadım , yaptığım yoğurdun kaymağı incecik 3 yemek kaşığını karşılamaz biraz süt kaymağı edinebilirim acaba tatlıların üzerine koyduğumuz kaymağı kullanabilir miyiz?
sizin tariflerinizi yapmayı çok seviyorum çok lezzetli oluyorlar. cevabinizı heyecanla bekliyorum..
Merhaba Guzin hanım, bence sut kaymağı ve yoğurt kaymagi karisimi yeterli olur ve de cok guzel olur muhtemelen. Önce bunları koyun, hamur toparlanmazsa sut koyarsınız yarım yemek kaşığı, toplanana kadar biraz ekleme yaparak gidersiniz. Buarada ben kaymak ile denemedim ama kesinlikle daha leziz olacağını dusunurek yazdım. Bizim evde yoğurt kaymakları Bahar miniğinin kahvaltısının vazgeçilmezi, o yüzden bana fırsat kalmıyor. Sizin denemenizin sonucunu merakla bekliyorum.
Kolay gelsin
Görüşmek üzere
Merhabalar ,
Öncelikle huzurun, sevginin ve anlayışın ,fiziksel ve ruhsal olarak arındığımız yükseldiğimiz Ramazan ayı kutlu olsun..Sonunda ,”petit beurre” bisküvisini yaptım.Sizinle paylaşmak istediğim noktalar ; 1),taze kremayı evde yaptım.2).hamur çok yumuşak oldu azar azar krema ekledim hamur toparlanmadı ( mesala ; kavala kurabiyem çok yumuşak hamurdur ama bu çok çok yumuşak oldu ve ben biraz un ekledim !) 3.) 180 derece turbo pişirdim ama 8-9 dak.değil yaklaşık 20′ pişti.
çok kıtır olmadı hani kurabiyenize kabartma tozu eklemeyi unutursunuz ya sanki kıtırlığı öyle oldu belki de doğrusu o çünkü orjinalini bilmiyorum. ama lezzeti MUH-TE-ŞEM…. Sizin tariflerinizin hepsi çok güzel denediğim için biliyorum ve çok teşekkür ediyorum bu güzel tarifleri paylaştığınız için.
svg
** TAZE KREMA’yı ; krema ve kefir karıştırarak yaptım .
Güzin Hanım,
Her zamanki gibi çok tatlısınız.
Yorumunuzdan sevgi, güzellik, huzur geliyor.
Bazen merak etmiyor değilim burada olan tarifin bir başka evde nasıl bir tat aldığını.
Sizin kefir eklemenizle bu merakım iyice arttı 🙂
Afiyet olsun, ellerinize sağlık.
Tekrar teşekkürler güzel sözleriniz için.
Merhaba bende sizin tariflerinizi cok seviyorum daha once starbucks kurabiyenizi yaptim cok guzel oldu. Petit beurre biskuvisini denemek istiyorum. Ama taze krema dediginiz marketlerde kucuk kutularda satilanmidir. Basarilar sevgiler
Çok teşekkürler Ceren hanım. Evet 200 ml küçük kutularda satılan kremalar. Ben tikveşli’yi kullanıyorum; açık ara farklı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kolay gelsin şimdiden
Sevgiler
Dün bu tarifi denedim. Ben hamur konusunda hiç sıkıntı yaşamadım. Kokusu ve tadı tam bir Avrupai lezzeti çağrıştırıyordu. Sade İskoç kurabiyesi yiyormuş gibi hissettim kendimi. Çocuklar için bence içine biraz vanilya konulursa daha tercih edilebilir olacaktır diye düşünüyorum. Bizim çocuklar biraz vanilya kokusunu aradılar 🙂
Afiyet olsun Sinan Bey.
Vanilya özütü bir esans olduğundan tarifte olmasa bile ekleyebilirsiniz, tarifin dengesini bozmaz.
Özellikle de evde vanilya severler varsa. Ben sade yapmayı denedim hep, bir de vanilyalı deneyeyim ben de.
Teşekkürler
Teşekkürler.
Alkol kullanmadığım için Vanilya Özütünü hiç kullanmadım. Orijinal toz Vanilya arayışlarım devam ediyor. Vanilin çok yapay geliyor ve kullanmamaya çalışıyorum. Özütü ikame edecek bir ürün henüz bulamadım ne yazık ki…
Selamlar.
Sinan Bey,
Mecitefendi adında doğal ürünler satan bir markadan almıştım vanilya özütü değil de aroması; onu bir sorsanız firmaya belki içinde alkol yoktur.
Merhaba. Özüt yerine vanilya çubuğu kullanabilirsiz. Aktarlarda özütünün ya da tozunun yerine çubuğunu arayın derim. Çubuğu ikiye bölüp içini bıçağın küt tarafıyla sıyırarak kullanabilirsiniz. Tadı da anlatılmaz, yaşamak lazım diye düşünüyorum:)
Merhaba Burak Bey,
Çok teşekkürler bilgi için.
Direk vanilya çubuğunun tadı tartışılmaz elbette.
Ama özüt hem daha pratik hem de daha uygun fiyatlı oluyor, o nedenle onu da bulundurmak gerek.
Teşekkürler
Çikolatalar içinde soya lesitini(emülgatör) var bu da zararlı bildiğim kadarıyla?
Evet Özlem Hanım haklısınız ama emülgatör olarak soya lesitini içermeyen çikolatalar da mevcut. Nestle’de yok. Tadelle ise kullandığı soya lesitinin GDO’suz olduğunu belirtiyor. Soya lesitininin kendisi değil aslen zarar, GDO’lu olanları zararlı sadece.
Selamlar
Merhabalar ben de minik kızımın petit boure yemesinden dolayı arayışa girdim ama tarifte gr olarak yazılmış mutfak terazim yok. Nasıl ölçüm yapmalıyım
Merhaba Ebru Hanım,
Arama alanına ölçüler yazıp ararsanız ölçüler konusunda aradığınızı bulabilirsiniz.
Gramdan kaşık, bardak hesabına geçen bir tablo mevcut orada.
Kolay gelsin
Sevgiler
Merhabalar, bugün bu tarifinizi yaptık 4 çocuğumla beraber, çok lezzetli güzel bir tarif . Çocuklarla şekilli kurabiye yapacağım zaman kullanacağım tarifi buldum artık. Miktar olarakta bizim için ideal oldu. Tarif için çok teşekkürler. Elinize,emeğinize sağlık
Gamze hanım,
Dört çocukla kurabiye yapmak mı! Çok tatlısınız 🙂
Çok teşekkürler yorumunuz için, afiyet olsun.
Sevgiler
Sizi Instagram hesabından takip ediyorum çok güzel videolu tarifleriniz var. O kadar aradım ki şu videoda çalan müzikleri ve buldum hakikaten çok başarılısiniz başarılarınızın devamı
Çok teşekkür ederim Kübra hanım.
Merak ettiğiniz bir şey olduğunda bana instagramdan yazabilirsiniz, bilgi veya link paylaşırım.
Sevgiler