
Aralık 2020. Yeni yıl yazısı yazmayı pek severim. Önce geçen yılı değerlendirip ardından yeni yıl için hayallerimi, planlarımı yazarım her sene. Bu yıl değerlendirme bölümü biraz farklı olsa da hayaller ve planlar bölümünü yine her zamanki gibi yapacağım.
Geçen koca bir yılın neredeyse 10 ayına pandemi koşulları hakimdi yani 15 Mart’tan bu yana evden çalıştığım ve minik kızımın hiç okula gidemediği uzun bir dönem. Çok şey değişti tabi ki hayatlarımızda ama yıl sonunda şöyle bir dönüp baktığımda en önemli kelimenin sağlıktan sonra “resilience” olduğunu görüyorum. Neden İngilizcesini yazdım çünkü Türkçe esneklik olarak çevriliyor ama aslen bir insan veya hayvanın zor koşullara dayanabilir ve kısa sürede iyileşebilir olduğunu anlatıyor. Çocuklar için daha esnek olduğu ve daha kolay adapte olabildiğini söyleriz ya aslında tam da oradaki esneklik bu. Çünkü bir anda karşımıza hiç bilmediğimiz bir şey çıktı; önce dayandık ardından da bu durumda dahi iyi olabilmeyi başardık ya da hala çalışıyoruz bunun için.
Eskiden olmaz dediğimiz bir çok şeyi şuan yaşıyor ve de çok güzel olduruyoruz. Dünyada bir çok alanda iş yapış şekli değişti, değişmeye devam ediyor. Ve aslında bu değişim hep devam edecek ve biz de ne kadar esnek olursak o kadar başarılı olacağız bu değişimleri yaşatmakta, geliştirmekte.
Kendi adıma bu yılın yıldızı Şubat ayında okumaya başladığım kitabıyla Joe Dispenza ve anlattığı kuantum yasaları oldu. Kendiniz Olma Alışkanlığını Kırmak adlı kitabı benim için kişisel bir devrim niteliğinde artık. Her sabah onun sözlerini hatırlayarak uyanıyorum ve hayatıma getirdiği güzellikler için ona hep dua ediyor, teşekkürlerimi iletiyorum.

Bu yıl çok uzatmayacağım buradaki yeni yıl yazımı ve yeni yıl için tasarladığım pastaya geçeceğim. Yeni yıl için pasta tasarlamak Fransa’daki pasta şefleri için çok önemli, bir prestij konusu. Bu yıl öyle güzel tasarımlar gördüm ki… Şimdi olmasa da yıl içinde onlardan esinlenerek çok güzel şeyler deneyeceğimden eminim. Benim pastam da bu yıl yine bolca kestane içeriyor geçen sene olduğu gibi ama bu kez daha koyu bir renkte ve kıvamda. Ve bu kez daha basit gibi sanki…
Yüksek bir kütük görünümü verdiğim bu pastayı isterseniz rulo olarak da yapabilirsiniz, onun detayını da en altta paylaşacağım. Bu versiyonda kestane tadını baskın kullanmak için sütlü Callebaut çikolata ile bir mus hazırladım ve kestane püresini onun içine karıştırdım. Renkleri aynı olduğu için çok iyi uyum sağladılar. Ben dış kaplamayı %70 kakao oranı olan Callebaut çikolata ile yaptım çünkü içerdeki ballı kestaneye karşılık daha acı bir kaplama istedim ama siz 811 numaralı Callebaut’yu kullanabilirsiniz. Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu linkteki listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.
Bu pasta için 4 katlı bir kek; kestane püresi, sütlü çikolatalı mus ve bitter çikolatalı bir ganaja ihtiyacınız var. Malzemeleri ayrı ayrı verdiğim için topluca baştan yazmak istedim. Kestane püresi hazırlamak yerine hazır olarak kestane şekeri alıp kullanabilirsiniz de. Ama ben her şeye toz bulutundan başladığım için kestane şekerinden püreyi de kendim yaptım. Tüm ölçüleri bardak ve kaşık hesabına çevirmek için bu yazıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Burada ayrıca kullandığım malzemelerle ilgi detayları da bulabilirsiniz.

Kek için malzemeler:
20-24 cm kelepçeli kek kalıbında 2 adet kek pişirmek üzere
- 220 gr beyaz un
- 90 gr toz kakao
- 180 gr ev yoğurdu + 60 gr su, hafif çırpılmış şekilde *
- 6 orta boy yumurta
- 160 ml sıvı yağ (sıvı yağ tercihim fındık yağı, varsa hindistan cevizi yağı da koyabilirsiniz veya karışık da olabilir, hindistan cevizi yağı aynı zamanda hoş bir aroma verecektir)
- 200 gr beyaz şeker
- 100 gr esmer şeker
- 2 paket kabartma tozu (20 gr) (20 cm genişliğinde kalıp kullanacaksanız 1 paket, 24-25 cm genişliğinde kalıp kullanacaksanız 2 paket)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı vanilya özütü
*Hazır yoğurt kullanacaksanız 140 gr yoğurt, 100 gr su olarak karışım hazırlayın.
Ölçüleri bardak, kaşık hesabına çevirmek için bu linkteki tabloyu kullanabilirsiniz.
Kekin yapılışı:
- Şekerleri ve yumurtaları mikser ile orta ayarda, krema halini alana kadar çırpın.
- Yağı ve vanilyayı ekleyip 30 sn daha çırpın.
- Kabartma tozu, kakao ve unu eleyerek karışıma ekleyin.
- Tuzu da ekleyin ve homojen bir karışım olana kadar orta ayarda çırpın.
- Yoğurdu 3 seferde azar azar karışıma ekleyip çırpmaya devam edin.
- 2 dk çırpmanız yeterli. Oldukça akışkan bir hamur olacak
- Pişirme kağıdı serdiğiniz 2 küçük kelepçeli kalıba aynı anda koyabiliyorsanız ölçerek koyun. Eğer sadece 1 kalıbınız varsa ikinciyi daha sonra aynı kalıpta pişirecekseniz önce hamurun toplam ağırlığını ölçün ve ona göre yarısını ilk sefer için kalıba koyun.
- 180 C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda 40-42 dk dk pişirin. Kürdan testi yaptığınızda kuru çıktığı anda alın, fazla pişirmeyin.
- Kekler oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
Tatlı Kestane Parçaları için malzemeler:
- 500-600 gr kabuklu kestane (soyulmuş ağırlık 400 gr)
- 80 gr toz şeker
- 2 tatlı kaşığı bal
Tatlı Kestane Parçaları Yapımı:
- Kabuklu kestaneyi ortalarından çizin.
- Haşlamak için ocağa alın; kaynamaya başladıktan 5 dk sonra ocaktan alıp hemen soymaya başlayın.
- Bu aşamada biraz acele etmelisiniz, soğudukça kestaneler kabuktan ve zarından daha zor ayrılıyor. Aynı şekilde 5 dk değil de daha uzun kaynatırsanız kestaneyi bütün olarak soymanız mümkün olmayacaktır. Zorlandığınız noktada bıçakla da soyabilirsiniz.
- Soyduğunuz kestaneleri bu kez 350 ml kaynamış su, 50 gr toz şeker ve 2 tatlı kaşığı bal ile tekrar haşlamaya başlayın.
- Kestaneler kaşıkla ezilecek kadar haşlandığında suyunu da tamamen çekmiş olacaktır. Bu aşamada ocaktan alın. (20-25 dk sürer)
- Kestanenin hafif parçalı bir püre olması için kaşıkla ezmeniz yeterli.
- Bunu daha sonra musa eklemek üzere üzerini sarıp bekletin.
Çikolatalı ve Kestaneli Mus
- 400 ml krema (2 paket, President marka olabilir)
- 220 gr sütlü kuvertür çikolata
- 40 gr tereyağı
- Hazırladığınız kestane püresi (400 gr)
Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu linkteki listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.
Hazırlanışı:
- Çikolatayı benmari usulü eritin ve eridikten sonra tereyağı ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
- Kremayı kullanmadan önce 3-4 saat buzdolabında veya 30-45 dk dondurucuda bekletin. Mümkünse çırpmak için kullanacağınız kabı da buzdolabında bekletin. Kremayı çırpma kabına alın ve hızlı ayarda çırpın. Ortalama 2-3 dk içinde krema hacmen 3 katına çıkacaktır ve sert bir hal almış olacaktır.
- Üzerine erimiş çikolata ve tereyağ karışımını ilave edin ve sadece homojen olana kadar çırpın, fazla çırpmayın.
- Kestane püresini de ekledikten sonra yine sadece homojen olana kadar kısa sürede karıştırın.
- Pasta birleştirme işlemi öncesi en az 6 saat hatta mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.
Bitter Çikolatalı Ganaj için malzemeler:
- 200 ml krema (1 paket)
- 140 gr bitter çikolata
- 2 tatlı kaşığı bal
Bitter Çikolatalı Ganajın Hazırlanması
- Kremayı ve balı bir cezveye koyarak kısık ateşte ısıtın.
- Kenarlarında köpükler oluşmaya başladığında ocaktan alın.
- Önceden doğranmış ya da parçalanmış çikolatanın üzerine hızlıca dökün ve bir tel çırpıcı ile hızlıca karıştırın. Tamamen eriyip krema halini aldığında bırakın.
- Bu pastada katı halde kullanacağımız için birleştirme işlemi yapmadan en az 3 saat önce ganajı hazırlamış olun.
Pastanın Birleştirilmesi
Önce kekleri ikişer kat olacak şekilde yani toplam 4 kat olarak kesin. Pasta kesme teli kullanmak bu aşamada oldukça önemli; eğer yoksa çok uzun bir bıçakla kesmek gerekecek. Tel ile keserken kalınlık ayarı yapılabildiğinden eşit olarak kesmek mümkün ama bıçakla bu ayarı biraz zorlayabilirsiniz.
Keklerden birinin üt katını pastanın tabanı yaparak başlayın. Tabanı çalışacağınız tezgaha yerleştirin. Bu bir pasta standı olabilir veya bir karton pasta altlığı veya en basitiyle kekin dışına taşmayacak şekilde kesilmiş bir pişirme kağıdı. Yumurta fırçası ile kekin üzerini hafifçe süpürün ki kırıntılar varsa temizlensin.
Çikolatalı ve kestaneli musu ölçerek eşit miktarda 3 kaseye alın. Her bir kata bu musu koyarak hafif hareketlerle yayın. Sert hareketler yapmak veya oda sıcaklığına fazla maruz bırakmak musun sönmesine yol açar. Siz bir katın musunu yayarken diğer katların musu buzdolabında beklemeli.
Her bir katı yayarken 2 yemek kaşığı kadar kasede mus ayırın çünkü üzerine diğer katın kekini koyduğunuzda kenarlarda boşluklar kalacaktır. Bu ayırdığınız musla kenarlardan içeriye küçük küçük parçalar koyarak düzenlemeyi yapın.
3 katı da bu şekilde yerleştirdikten sonra son katı koyun. Kenarları ayırdığınız muslarla astar kat şekilde biraz düzeltin ve soğumak üzere en az yarım saat buzdolabına kaldırın. Önden hazırlamak isterseniz bu kısmı bir gün önce yapıp son çikolatalı ganaj kaplamasını servis yapacağınız gün de yapabilirsiniz. Zaten en az 1 gün pastanın birleşmiş olarak dinlenmesi önemli.
Beklettiğiniz pastayı çıkarıp bu kez çikolatalı ganaj ile pastanın kenar ve üst sıvamasını yapın. Bu kısım biraz el alışkanlığı istiyor ama emin olun ilk sıvamadan sonra bile eliniz alışacaktır. Bir nevi ressam gibi düşünün kendinizi ve fırçanızla pastayı güzelleştirdiğinizi. Bu kısımları instagram hesabımda öne çıkan hikayelerde izleyebilirsiniz.
Pastayı süslemek için bezeden mantarlar yaptım ama o tamamen işin eğlencesi, pasta için gerekli bir şey değil.
Eğer bu pastayı rulo olarak yani bir başka şekilde kütük pasta olarak yapmak isterseniz:
- Bu yazıdaki rulo pasta kekini yapın.
- Sütlü çikolatalı musu ve kestane püresini yarım ölçü olarak yapın.
- Ganajı tam ölçü yapabilirsiniz veya biraz azaltabilirsiniz.
Olası sorular ve cevaplar:
Görseldeki pastada kek 20 cm kalıpta tek kabartma tozu ile 2 farklı kalıpta pişti. Mus aynı miktarda yapıldı.
Eğer daha geniş bir kalıpta yapacak olursanız mus miktarını değiştirmeyin, sadece biraz daha ince olacaktır kat olarak ama çok kalın olmasını isterseniz musu 2 paket değil 3 paket kremaya göre oranlayarak yapabilirsiniz.
Kestaneyi hazır kestane şekerini parçalayarak da kullanabilirsiniz.
Keki bekleterek aynı kalıpta yeniden pişirdiğinizde sorun olmaz sadece uzun süre oda sıcaklığında kalmasın yeterli.
Pastayı birleştirdikten sonra en az 1 gün buzdolabında bekletin.
Keki fazla pişirmiş olduğunuzu düşünürseniz yani birleştirme sırasında kuru gelirse size, biraz ıslatabilirsiniz biraz romla veya şekerli suyla hatta belki biraz kahveyle.
Sağlıklı, keyifli, verimli, mutlu bir yıl dilerim şimdiden herkese…
Bu yazı daha önce 7148 kez okundu!