Kurabiye Tatlı Hayat Tarifleri

Antep Fıstıklı ve Kızılcıklı Shortbread Kurabiyeler

Yavaş yavaş yeni yıl teması hayatımıza girmeye başlıyorken ben de kurabiye sezonunu açmak istedim. Shortbread kurabiyeyi, tereyağının damakta bıraktığı tadı ve kokusuyla hep çok sevmişimdir. Özellikle de Avrupa’da yediğim kurabiyeleri ve belki de o tatlı seyahatleri çağrıştırdığı içindir. Şimdi bu tarifle mükemmel bir baz keşfettim. Bir İngiliz ya da İskoç (burası biraz karışık) klasik tarifi olduğundan eskilerden gelen baz tarifi kullanmak en doğrusu diye düşündüm ve iyi ki de denedim. 1 ölçü şeker, 2 ölçü tereyağı ve 3 ölçü unla yapılan ve çok basit bir denkleme oturan nefis bir şey bu. İsterseniz sade yapın, isterseniz içine bu örnekteki gibi bir şeyler ekleyin. Eminim bir kez yaptığınızda hep yapmaya devam edeceksiniz.

Sadece 3 temel malzeme olduğundan ve tat veren ana malzeme tereyağı olduğundan onun seçimi ve lezzeti önemli. Başka bir şeyle ya da tereyağı benzeri şeylerle ikame etmek doğru olmaz. Rulo şeklinde soğutup kesilerek veya kalıplarla şekil verilerek yapıldığından içine koyacağınız ekstra tat veren ek malzemelerin seçimini de bu kesim aşamasına göre düşünmek gerekli. Ben burada cranberry kullandım. Özellikle cranberry diyorum çünkü bizdeki kızılcık tadından farklı zaten genel olarak kuru meyve satan dükkanlarda veya marketlerde göreceğiniz de ithal olarak ülkemize gelen cranberries. Almak isteyenler için kendi kullandığım ürünün linkine buradan ulaşabilirsiniz. Bazı yerlerde yaban mersini diye de satılıyor bunu ama değil çünkü rengi kırmızı. Yaban mersini kurusu da yine tatlandırılarak yapılıyor ve yerli olarak da oldukça yaygın fakat tazesi oldukça pahalı olan bir meyve olunca kurusu da epey pahalı olabiliyor. Yine de yazının devamında tatlandırılmış kızılcık kurusu olarak adlandıralım bu kuru meyveyi ve neyle ikame edebiliriz ona bakalım: kara üzüm kurusu, yaban mersini kurusu, vişne kurusu, erik kurusu olabilir. Antep fıstığını çok ince doğranmış badem veya fındık ile ikame edebilirsiniz. Ceviz bu bileşenlerde acı kalabilir. Ama Antep fıstığının tadını bence hiç biri tutmaz tabi ki. Ülkemizde bu kadar değerli bir fıstık yetişirken neden bu kadar pahalı olarak ulaşabiliyoruz ona orası da ayrı bir soru tabi.

Tatlandırılmış Kızılcık ve Antep Fıstıklı Shortbread Kurabiye için malzemeler: (15 adet)

  • 50 gr pudra şekeri (veya çok ince çekilmiş toz şeker, pudra şekerinden biraz kalın)
  • 100 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 150 gr beyaz un
  • 30 gr tatlandırılmış kızılcık kurusu (cranberries)
  • 30 gr iç Antep fıstık (tuzsuz ve hafif kavrulmuş)

Kullandığım kurabiye kalıplarının ve küçük merdanenin linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Yapımı:

Elde veya hamur makinesinde yoğrulabilir, elde yoğururken avuç içine çok temas etmemeye ve fazla yoğurmamaya dikkat edin çünkü avuç içi ısısı parmaklardan yüksektir ve tereyağının kendini salmasına neden olabilir, hamur toparlanmaz bir hal alabilir.

Şeker ve tereyağını parmak uçlarınızla hafifçe yoğurun.

Unu ekleyin ve yoğurmaya devam edin.

Elde yoğrulduğunda hamur hemen toparlanır ve kurabiye hamuru halini alır ama makinede daha bir parça parça kalır. Bu aşamada makineden alıp elde hamuru toparlamak gerekir.

Cranberries’i ve Antep fıstığını küçük parçalar halinde doğrayın ve hamura ilave edin ve sadece hamura karışına kadar yoğurun.

Eğer keserek şekil verecekseniz yani starbucks kurabiyesinde yaptığım bu videodaki gibi, 4-5 cm genişliğinde silindir yapıp streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.

Eğer bu fotoğraflarda gördüğünüz gibi kalıpla şekil verecekseniz hamuru iki pişirme kağıdı arasında 1 cm kalınlığında açıp öyle kaldırın buzdolabına.

Yarım saat beklettikten sonra şekil verin ve 180 C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda yani sadece alt üst yanacak şekilde 15-16 dk pişirin.

Kurabiyenin kalınlığı ve şekline göre pişme süresi farklılık gösterecektir. Üzerinin altın sarısı olması piştiği anlamına gelir. Orta kısımlar beyaz kalabilir.

Fırından çıkardığınızda tepsi içerisinde bekletin, oda sıcaklığına geldiğinde servise hazır.

Kıyır kıyır bir kurabiye olduğu için en az 4-5 gün kapalı olarak ve başka bir şeye temas etmeden saklayabilirsiniz, tabi kalırsa 🙂

Afiyetle

Bu yazı daha önce 4892 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.425 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın