Çikolatakolik Kekler

Portakallı ve Çikolatalı Kek

Mevsimi mutfağa taşıyan Cafelontano olarak bir süredir aklımda lokum gibi portakal şekerlemeleri yapmak vardı. Geçen sene daha kısa bir yolla yapmıştım, lezzetli fakat kuru olmuştu. Şimdi bir İtalyan tarifiyle aradığım kıvama ulaştım. Tabi bu portakalı en başta aklıma düşüren şey onu bol çikolatalı bir kek içinde hayal etmiş olmamdı 🙂 Ve uzun zamandır üzerine düşündüğüm portakallı ve bol bitter çikolatalı pasta.

Önce kekle başladım ve ikinci denemede istediğim tada ulaştım. Kekin yoğunluğu ile lokum gibi portakal kabuklarının yoğunluğu birleşiyor ve aralarda çikolata parçaları portakala eşlik ediyor. Kek tarifi aslında daha önce sade olarak paylaştığım klasik bir Fransız tarifi. Bu keki baz alarak içine bir şeyler yerleştirmeyi seviyorum ama yerleştireceğim şeylerin dokusuyla kekin dokusunun uyumu çok önemli.

Portakal şekerlemesi yerine ne kullanabilirsiniz ya da başka türlü nasıl temin edebilirsiniz sorusunun cevabı aşağıda oldukça detaylı olarak mevcut. Benim gibi günlerce süren bir şekerleme işlemi yapmayabilirsiniz ama bana sorarsanız eğer kesinlikle yapmalısınız 🙂

Malzemeler:

  • 250 gr tereyağı
  • 250 gr şeker toz şeker
  • 5 yumurta
  • 200 gr un
  • 50 gr toz kakao
  • 1/2 paket kabartma tozu (5 gr)
  • 1 orta boy portakal kabuğu rendesi
  • 10-15 dilim portakal kabuğu şekerlemesi
  • 100-150 gr bitter çikolata parçası

Malzemeleri bardak/kaşık ölçüsüne çevirmek için bu yazıya bakabilirsiniz.

Kullandığım çikolata ve kakao ürünlerini bu listeden seçerek hepsiburada üzerinden satın alabilirsiniz.

*Portakal şekerlemesi tarifini de aşağıda göreceksiniz; şekerlemeyi yaparak uzun zaman kullanabilirsiniz farklı tariflerde burada kullanabileceğiniz gibi. Ya da bu linkten satın alabilirsiniz ama denediğim bir ürün olmadığını da özellikle belirteyim. Bir de Migros ve Macrocenter’larda rahatlıkla bulabileceğiniz Patiswiss markasının çikolata kaplı portakal kabuğu çubukları var, onları kullanabilirsiniz. Portakal kabuğu reçelinden kabukları alarak da kullanabilirsiniz ama o zaman kekin şeker miktarını biraz düşürmek gerekebilir reçelin tadına göre.

Kekin Hazırlanışı:

  1. Tereyağını oda sıcaklığına getirin.
  2. Şekeri ekleyip çırpmaya başlayın.
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtaları tek tek ekleyerek mikser ile çırpın.
  4. Homojen hale gelen karışıma portakal kabuğu rendesi, un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyin.
  5. 25*8 boyutlarında dikdörtgen bir kalıpta pişirin.
  6. Çikolatayı ve portakal kabuğunu keki kalıba yerleştirirken ekleyeceksiniz. Önce ince bir sıra kek hamuru koyup üzerine çikolata ve portakal kabuğu serpiştirin.
  7. Bu işlemi 3 kez yapın ve son katı koyduğunuzda bir bıçakla mozaik kek karıştırır gibi hafifçe keki karıştırın.
  8. En üst kata yine çikolata ve portakal kabuğu şekerlemesi ekleyin. Ama buradaki portakallar kek pişerken kuruduğu için keserken biraz zorlanıyor fakat portakal şekerlemesinin pişince aldığı karamelize tat onu bastırıyor ama yine de tercih sizin yani üstüne ek koymayabilirsiniz.
  9. Çikolata ve portakal kabuğu şekerlemesi miktarını aralıklı olarak verdim, arttırmak veya azaltmak sizin damak tadınıza bağlı.
  10. 180 C önceden ısıtılmış fırında fansız ayarda yaklaşık 55-60 dk pişirin.
  11. Batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar kürdan testi yapın.
  12. Ayrıca bu tür yoğun keklerde tamamen piştiğinin en önemli kriteri üst tarafta oluşan yarıkta dışarıya çıkan hamurun parlaklığının kaybolması ve tamamen mat olmasıdır. Kürdan kuru çıksa bile bu kısmı mutlaka bekleyin.
  13. Oda sıcaklığına geldikten sonra yoğunluğunu korumak buzdolabında saklayın. Oda sıcaklığında tereyağı tadı daha baskın oluyor, buzdolabında o tat kayboluyor yerine yoğun ve soğuk bir tat geliyor.

Portakal Kabuğu Şekerlemesi

  • 1 ölçü portakal kabuğu
  • 2 ölçü toz şeker
  • 2 ölçü su


Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır:

Ölçüleri bu şekilde özellikle verdim; böyle basit formüllere bayılırım. Bu arada şeker ve su ölçüsünü 3 katı olarak kullananlar da var ama ben şeker konusunda çekimserliğimi koruyarak 2 katı kullandım.

3 adet büyük portakaldan ben 150 gr kabuk aldım. 150 gr kabuk için en son aşamada 300 gr toz şeker ve 300 gr su kullandım.

Önceden daha kısa yolla yapılan bir tarif tercih etmiştim ki siz de eğer vakit uzamasın şimdilik onu yapayım, sonra bunu yaparım derseniz linki burada.

Ben de tamamen uzun versiyonunu yapmadım, 4. günde kullandım ama bir sonraki hedefim 10 günde olan versiyonu yapmak. Nedir böyle uzun olan versiyon derseniz İtalyan usulü yani nerdeyse lokum gibi olmuş hali. İtalyan tatlılarında ve tabi en çok bilinen haliyle yılbaşı ekmeği olan Panattone’de kullanılan hali. İtalyan versiyonunu sevdiğim İtalyan bir bloggerdan okuyabilirsiniz bu linkte.

Gelelim yapımına:

Portakalların başını ve sonunu kesin.

Kabuğu kalın dilimler halinde dilimleyin ve soyun.

Soyduğunuz kabukları genişliği yarım veya en fazla 1 cm olacak şekilde dilimleyin. Kullanacağınız portakal kabuklarını tek seferde soyup iç portakalları poşete sarıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

Ya da eğer evde her gün portakal yeniyorsa, kabuk çıktıkça biriktirip sonra da şekerleme haline getirebilirsiniz. Bunun için her gün kabukları bir kavanoza alıp içine soğuk su doldurun ve oda sıcaklığında bekletin. Günde 2 kez suyu değiştirin. Yeterli portakal kabuğu oluştuğunda şekerleme yapımına geçebilirsiniz.

Portakal kabuklarının üzerini geçecek kadar su ekleyin ve tencereyi ocağa alın. Su kaynamaya başladığında hemen ocaktan alıp suyunu süzün. Ve tekrar oda sıcaklığında suyu doldurup tekrar kaynaması için ocağa alın ve yine aynı şekilde kaynamaya başlayınca süzün. Üçüncü kez su koyup yine kaynamaya alın ama bu kez 30 dk orta ısıda kaynatın. Ardından süzün ve biraz kurumaya bırakın.

İlk baştaki ölçüye göre tarttığınız suyu ve şekeri derin bir tencereye alın. Orta ısıda ocakta ısıtmaya başlayın. Bir yandan da karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker eridiğinde ve hafifçe kaynamaya başladığında hemen altını kapatın. Portakal kabuklarını içine atın ve hafifçe karıştırın. Bu şekilde tencerenin ağzı açık olarak 1 gün boyunca oda sıcaklığında bırakın.

Ertesi gün tencereyi tekrar ocağa alın ve orta ateşte ısıtın. Kaynamaya başladığı altını kapatın ve yine 1 gün tencerenin ağzı açık olacak şekilde bekletmeye alın.

Orijinal tarifte bu şekilde 7 ila 10 gün arasında gidiyor bu işlem ve o şerbetli suda bekledikçe şeffaf bir görüntü alıp, lokum gibi yumuşak oluyor.

Ben 4. günde kaynatma süresini biraz arttırıp kabukları aldım ve telin üzerine dizdim. Bu kez kaynama esnasında 2 yemek kaşığı da bal ekledim.

Kuruması için 1-2 gün gerekebilirdi ama ben kurumasını istemedim, 4-5 saat sonra kek için kullandım yani o yumuşak ve lokum gibi haliyle.

Kalanları da yine yumuşak tutabilmek için streç filmle sarıp bir kavanoza koydum ve buzdolabına kaldırdım. Onları da 4 gün sonra bir sonraki pasta tarifim için kullandım. Yine yumuşak ve lokum özelliğini koruyordu. Yine böyle yumuşak tutmak için dondurucuda da saklanabilir aslında ama fazla olmadığı için deneyemedim, tekrar yaparsam biraz koymayı düşünüyorum.

Afiyetle

EPP

Bu yazı daha önce 3399 kez okundu!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2.732 times, 1 visits today)

Bir Cevap Yazın