Ekmek serisi hızla devam ediyor ama arada buraya alamadığım daha doğrusu henüz buraya konuk olacak kadar başarılı olmayan örnekler de oluyor. Bagelden bir önceki ekmek denemem yumuşak bir sandviç ekmeğiydi (pain de mie fransızcası) çok güzel oldu ama olması gerektiği gibi değildi, başka türde bir ekmek oldu. Kabuğunun görüntüsü de fotoğrafa uygun olmadığından bloga giremedi. Bagel ile aynı aynı zamanda başka bir deneme daha yaptım. Bu başarılıydı ama bloga konuk olacak kadar özelliği yoktu. Yani sadece burada gördüklerinizle sınırlı değil ekmek denemelerim, bu da daha yeni ve güzel tariflerin yolda olduğu anlamına geliyor tabi.
Bagel, ilk kez Polonyalılar tarafından yapılmış ve daha sonra Amerika’ya yayılmış. Şimdi, Amerika, Kanada ve İngiltere’de çokca tüketilen bir çeşit ekmek. Kıvamı biraz simiti andırıyor ama simitten farklı olarak önce suda haşlanıyor, sonra fırınlanıyor ve tabi sade, susamlı, haşhaşlı olarak yapılıyor.
“Neden bagel pişireyim?” derseniz; sandviç için çok güzel bir seçenek ve tabi kahvaltı için de çok güzel bir seçenek. Son zamanlarda bazı fırınlarda sandviç yapmak için kullanıldığını da görüyorum yani İstanbul’da da yayılmaya başlamış bile.
Malzemeler:
- 500 gr un
- 7 gr çabuk eriyen (instant) maya
- 10 gr tuz
- 15 gr bal
- 250 ml su (oda sıcaklığı)
- susam/mavi haşhaş/çörek otu
- 1 tatlı kaşığı karbonat (opsiyonel)
Yapılışı:
- Un, tuz ve mayayı karıştırın (tuz ve maya birbirine uzak olacak şekilde yerleştirin önce)
- Su ve balı ekleyerek yoğurun.
- Bagel hamuru oldukça kuru bir hamur, yoğurmak bu nedenle güç ama en az 10 dk yoğurmak gerekiyor.
- Hamur iyice esnek olana kadar yoğurun ve süzerini örterek sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
- 1-2 saat ya da hamur iki katına çıkana kadar bekletin. Bir sonraki gün için hazırlıyorsanız dolapta bekletin (8-10 saat)
- Mayalanan hamuru hafif unlu tezgaha alın ve biraz yoğurduktan sonra rulo haline getirin.
- 12 eşit parçaya bölün ve her bir parçayı tekrar rulo ahline getirin.
- Rulo haline getirdiğiniz hamurun uç kısımlarını orta kısıma göre biraz daha ince tutun.
- Uçlarını birleştirdikten sonra elinizi yuvarlağın ortasından geçirerek birleşme yerini biraz ezin, böylece pişerken ayrılmasını engellemiş olursunuz.
- İçine karbonat attığınız kaynar suda, her bir bageli 1 dk haşlayın. Karbonat hamurun kıvamının yoğun olmasını sağlar ama koymazsanız da olur. 1 dk’dan fazla haşlamamak için mutlaka saat tutun, aksi takdirde bageller yumuşayabilir.
- Sudan çıkarıp tepsiye yerleştirin ve üzeri ıslakken hemen susam/haşhaş/çörek otu ile üzerini kaplayın.
- 240 C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk, üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Bu yazı daha önce 5605 kez okundu!