Temmuz 2013. Ciabatta (okunuşu:çapata) ekmeği İtalya’nın kuzeyinden, Veneto Bölgesi’nden yayılmış dünyaya. İtalyanların diğer tariflerinde olduğu gibi, bu tarifin de bölgelerde değiştiği görülüyor. En önemli özelliği dışının sert ve kalın olması, içinin ise gözenekli ve yoğun olması. Klasik bir ekmekten farkı ise zeytinyağı ilave ediliyor olması ve hamurunun kıvamı. Bu tarif Ciabatta Rolls için sonradan oluşturulan, orjinal ciabattadan farklı olan bir tarif.
Malzemeler: (10 adet)
- 300 gr poolish maya *
- 300 gr beyaz un
- 125 ml su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
*Poolish Maya (Fransız usulü ön maya)
- 150 gr un
- 150 ml su
- 2 tutam instant maya
Poolish Maya Yapımı:
Önce poolish maya hazırlanır. Bu mayanın özelliği, adından da anlaşılacağı üzere önceden mayalanması ve hamura dahil edilmesidir. En az 3-4 saat mayalanması gerekir. Sonrasında buzdolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz ve yapacağınız ekmeklere ilave edebilirsiniz. Bu maya Fransız ekmeklerinde sıkça kullanılmaktadır.
- Tüm malzemeyi bir çırpma kabında karıştırın.
- Karışımın kıvamı oldukça akışkan olmalı.
- Üzerini örterek 3-4 saat mayalanmaya bırakın.
- Bu özlçüler ile 300 gr maya elde ediliyor. Birebir oran kullanarak istediğiniz miktarda maya hazırlayabilirsiniz.
Ekmek Yapımı:
- Un hariç tüm malzemeyi tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
- Unu ekleyip yoğurun.
- Yumuşak ama ele çok yapışmayacak bir kıvamda olması gerekiyor.
- İçini yağladığınız bir kaba alarak üzerini örtün ve 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
- Mutfak tezgahının çalıştığınız alanını bolca unlayın ve hamuru üzerine alarak, un üzerinde çevirerek una bulanmasını sağlayın.
- Una bulanan hamuru hiç yoğurmadan eşit parçalara ayırın.
- Herbir parçayı kenarlarından içeriye doğru kıvırarak bir yuvarlak oluşturun.
- Fırın tepsininin tabanına mısır unu serpin ve ekmekleri bunun üzerine koyun.
- Üzerlerine biraz un serpiştirebilirsiniz.
- Şekil verdikten sonra 30 dk mayalanmasını bekleyin ve sonra 220 C fırında 20 dk pişirin.
- İçinin piştiğinden emin olmak için kürdan batırabilirsiniz.
- Fırından çıkardıktan sonra üzerini bir mutfak beziyle örtün ve soğumaya bırakın.
Evde ekmek yapıyor olmanın tek dezavantajı ekmeği daha fazla tüketiyor olmak. Şimdi böyle güzel bir ekmek sıcak sıcak fırından çıktığında içine bir şeyler koyup yemek için sabırsızlanıyor insan. Daha önce favori sandvicim olan isli sandviçin tarifini vermiştim (buradan ulaşabilirsiniz), şimdi daha hafif, kahvaltılık bir sandviç tarifi vereceğim.
Cafelontano Kahvaltılık Sandviç
- 1 adet ciabatta roll ekmek ya da baget ekmek ya da başka bir sandviç ekmeği
- 50 gr dil peyniri
- 1/2 kırmızı biber
- 3-4 yaprak roka
- 1 tatlı kaşığı mayonez ve tereyağı
- Ekmeği ikiye kesin ve bir katının iç kısmına mayonezi, diğer katın iç kısmına da tereyağını bıçak ile sürün.
- Tabanın üzerine dil peynirini koyun.
- Üzerine dilimlediğiniz taze kırmızı biberleri yerleştirin.
- Üzerine rokaları hafifçe dışarı taşacak şekilde yerleştirin.
- Ekmeğin diğer yarısını kapatın, sandviçiniz hazır.
Bir pazar sabahı bu sandviçleri yanına alıp Fenerbahçe Parkı’nda denizi, adaları ve vapurları izleyerek kahvaltı yapabilir insan. Denize nazır masalardan birine oturabilir ya da masalar ile deniz arasında kalan alana güzel bir piknik örtüsü (fotoğraftaki gibi mesela) serip nefis bir kahvlatı yapabilirsin. Tek ihtiyacın pratik yiyeceğin bir şeyler ve bir örtü. Çaydan vazgeçemeyenler ise baheçede yeralan şadırvanlardan oluşturulmuş satış noktalarından çayını alabilir ve piknik alanına getirebilir. Kahvaltıdan sonraki en önemli ihtiyaç ise gazete ve dergidir, ya da kitap. O nedenle açken sadece yemeğe odaklanıp bunları unutma piknik kahvaltısı öncesi.
Bu yazı daha önce 17014 kez okundu!